Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τις πικάντικες τροφές

Μύθοι και αλήθειες για τις πικάντικες τροφές

Με την ελληνική κουζίνα να εξελίσσεται και να παίρνει ερεθίσματα από όλες τις γωνιές του κόσμου, οι πικάντικες τροφές έχουν πάρει θέση στο τραπέζι μας. Αρκετοί είναι οι μύθοι που συνοδεύουν τις πικάντικες τροφές και πάμε να τους δούμε…

Μύθος # 1: Οι πικάντικες τροφές βοηθούν στην τόνωση του μεταβολισμού
Είναι ωραίο να σκέφτεστε πως βουτώντας την enchilada σας στο tapatio θα μπορούσατε να αναιρέσετε τις 1.000 θερμίδες που είστε έτοιμος να πάρετε, αλλά δυστυχώς, τα αποτελέσματα της καψαϊκίνης (το δραστικό συστατικό που υπάρχει στις καυτερές πιπεριές) είναι στατιστικά ασήμαντα στο μεταβολικό ρυθμό. Το μόνο που θα κάνετε τρώγοντας κάτι τέτοιο είναι να γυμνάσετε τους σιελογόνους αδένες σας.

Μύθος # 2: Οι πικάντικες τροφές προκαλούν έλκη
Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι γιατροί πίστευαν πως οι πικάντικες τροφές ήταν η βασική αιτία των ελκών. Όταν ανακάλυψαν όμως πως υπάρχουν έλκη που εμφανίζονται και μετά από ελαφρύ γεύμα, είδαν πως ένα βακτήριο στο στομάχι, το ελικοβακτηρίδιο, ήταν ο πραγματικός «ένοχος». Έτσι το τσίλι επέστρεψε στον θρόνου του.

Μύθος # 3: Οι πικάντικες τροφές σκοτώνουν τη γεύση
Το μούδιασμα που νιώθεις τρώγοντας πικάντικες τροφές είναι στην πραγματικότητα ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού. Μόλις η γλώσσα αντιλαμβάνεται τον πόνο (τρώγοντας πικάντικες τροφές), ο εγκέφαλος αρχίζει να παράγει ενδορφίνες. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν απολαμβάνεις την γεύση.

Μύθος # 4: Οι πικάντικες τροφές φέρνουν πρόωρο τοκετό
Τρώγοντας μια καυτερή πιπεριά θα μπορούσε να επιδεινώσει το στομάχι της εγκύου (με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσε να το επιδεινώσει και σε έναν ενήλικα άνδρα), αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή θα επηρεάσει το μωρό.

Μύθος # 5: Ορισμένοι λαοί έχουν μεγαλύτερη ανοχή στις πικάντικες τροφές
Δεν υπάρχει απόδειξη πως υπάρχουν λαοί ή φυλές που δείχνουν μεγαλύτερη ανοσία στην καψαϊκίνη. Το γεγονός είναι πως σε κάποιες χώρες που τρώνε πικάντικα, τα παιδιά εκτίθενται στις πικάντικες τροφές από πολύ μικρά και έτσι συνηθίζουν.

Μύθος # 6: Οι πικάντικες τροφές είναι εθιστικές
Δεν είναι ψέμα πως αν κόψετε να δοκιμάσετε ένα κομματάκι κρέας με πικάντικη σάλτσα και σας αρέσει η «κάψα» θα έχετε γεμίσει το πιάτο σας χωρίς να το καταλάβετε. Όμως, δεν πρόκειται για εθισμό στις πικάντικες τροφές. Σύμφωνα με έρευνες οι πικάντικες τροφές σας δίνουν απλά το αίσθημα της ευφορίας.

Μύθος # 7: Οι άνδρες που τους αρέσουν οι πικάντικες τροφές έχουν περισσότερη τεστοστερόνη
Αυτό είναι αλήθεια! Μελέτη έχει αποδείξει πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των ανδρών που επιλέγουν πικάντικες τροφές με τα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Διευκρινίζουμε πως η κατανάλωση πικάντικων τροφών δεν αυξάνει την τεστοστερόνη, αλλά αφορά άνδρες που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης τα οποία οι πικάντικες τροφές ενισχύουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στήθος κοτόπουλου με υπέροχη μεσογειακή γέμιση

Η τέχνη της δημιουργίας της τέλειας σπανακόπιτας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.