Διατροφή

Ελαιόλαδο: προστατεύει από το μολυσμένο αέρα

Ελαιόλαδο: προστατεύει από το μολυσμένο αέρα

Μπορεί το ελαιόλαδο να σας προσφέρει καλύτερη αναπνοή;

Το ελαιόλαδο προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρκίνου, μείωση της αρτηριακής πίεσης, και της καταπολέμηση των ρυτίδων. Τώρα, νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο «Προοπτικές Περιβαλλοντικής Υγείας» δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να προστατεύσει το σώμα σας από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να βελτιώσει την αναπνοή.

Ερευνητές από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας μελέτησαν τρεις ομάδες από μεσήλικες ανθρώπους προκειμένου να ελεγχθεί αν η κατανάλωση διαφορετικών τύπων λαδιού θα μπορούσε να καταπολεμήσει τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη ρύπανση του αέρα δεδομένου ότι η αναπνοή μολυσμένου αέρα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να επηρεάσει τη λειτουργία στα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές σε άτομα με καρδιακά προβλήματα.

Η πρώτη ομάδα της μελέτης κατανάλωνε 3 χάπια ιχθυέλαιου ημερησίως για ένα μήνα, οι δεύτεροι κατανάλωναν 3 κάψουλες ελαιολάδου (το ισοδύναμο περίπου 2/3 κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα για ένα μήνα, ενώ η τρίτη ομάδα δεν έλαβε οποιοδήποτε συμπλήρωμα ελαίου. Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέχεια πέρασαν αρκετές ώρες την αναπνέοντας τόσο φιλτραρισμένο και μολυσμένο αέρα. Τέλος, οι ερευνητές έλεγξαν τους δείκτες υγείας της καρδιάς, όπως η πίεση του αίματος και η λειτουργία των αρτηριών.

Ανακάλυψαν ;etsi, ότι το ελαιόλαδο βελτίωνε την απόκριση του οργανισμού να αναπνέει μολυσμένο αέρα. Tο ελαιόλαδο όχι μόνο  βελτίωσε σημαντικά την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων στην αντιμετώπιση της ρύπανσης, αύξησε και τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης του αίματος που ονομάζεται tPA, η οποία διαλύει τους θρόμβους. «Οι θρόμβοι είναι η αιτία πολλών καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων, έτσι, με την αύξηση του tΡΑ μειώνεται πιθανώς ο κίνδυνος», λέει ο Wayne Cascio, διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Τι κρύβεται όμως πίσω από τα οφέλη; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ελαϊκό οξύ, ένα συστατικό του ελαιολάδου, που είναι γνωστό για τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του, θα μπορούσε να παίζει ένα ρόλο. Θεωρείστε αυτόν ως ακόμα έναν λόγο για να βάλετε μερικές κουταλιές από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην σαλάτα σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μωβ λάχανο: Ο σύμμαχος σας για την απώλεια βάρους;

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας αγγούρια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.