Διατροφή

Οι ξηροί καρποί στην διατροφή μας

Οι ξηροί καρποί στην διατροφή μας

Οι ξηροί καρποί πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διατροφής μας καθώς εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη και ποικιλίες ξηρών καρπών με συστατικά σημαντικά για την υγεία του οργανισμού μας. Μπορεί οι πιο γνωστοί ξηροί καρποί να είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα φουντούκια και τα καρύδια, αλλά υπάρχουν και άλλοι που αποτελούν μια ιδανική επιλογή στην διατροφή μας.

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι ξηροί καρποί είναι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, οι πρωτεΐνες.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι φυτικά έλαια που προστατεύουν από ασθένειες και δίνουν ενέργεια στον οργανισμό. Τα καρύδια αποτελούν μία εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Οι ξηροί καρποί περιέχουν τις βιταμίνες  Β, Ε και Κ. Για παράδειγμα, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνες οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλουν στην καλή λειτουργία των ιστών.Επίσης, οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν από τον διαβήτη. Τέλος, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης καθώς και των τριγλυκερίδιων και αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη.

Όσο,  όμως, ευεργετικοί είναι οι ξηροί καρποί, άλλο τόσο οδηγούν σε πρόσληψη θερμίδων αν δεν καταναλωθούν με μέτρο και αν δεν είναι «φορτωμένοι» με αλάτι ή ζάχαρη. Μπορούμε να καταναλώσουμε τους ξηρούς καρπούς στο πρωινό μας μαζί με τα δημητριακά, ως σνακ συνίσταται η κατανάλωση μιας χούφτας την ημέρα ενώ οι ξηροί καρποί μπορούν να συμπεριληφθούν ακόμα και στα  κύρια γεύματα μας.

Οι ξηροί καρποί πρέπει να φυλάγονται σε μέρος ξηρό και δροσερό, γιατί κινδυνεύουν να μουχλιάσουν από τη υγρασία. Το καλοκαίρι, καλό θα ήταν να τους φυλάσσουμε στο ψυγείο σε κλειστά σκεύη καθώς μπορεί να χάσουν την γεύση τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις αλλεργίες που προκαλούν οι ξηροί καρποί. Αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως, Ακόμα και η πιο ελαφριά αλλεργική αντίδραση πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω, με τη βοήθεια αλλεργιολόγου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μωβ λάχανο: Ο σύμμαχος σας για την απώλεια βάρους;

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας αγγούρια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.