Διατροφή

Κάλιο: Ποιες τροφές το περιέχουν;

Κάλιο: Ποιες τροφές το περιέχουν;

Πληθώρα τροφών παρέχουν στον οργανισμό μας το κάλιο που χρειάζεται, με φυσικούς τρόπους, φυσιολογικούς ρυθμούς και στη σωστή ποσότητα. Δείτε ποιες είναι αυτές.

Το κάλιο είναι ένα από τα σημαντικά μέταλλα του οργανισμού μας και καλό είναι να γνωρίζουμε πως, όσο περισσότερο κάλιο λαμβάνουμε μέσα από την καθημερινή διατροφή μας, τόσο περισσότερο προστατεύουμε τον οργανισμό μας από την υπέρταση, τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και τα καρδιακά νοσήματα.

Στην πράξη και για να λέγεται η αλήθεια, οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες ανεβάζουν τα επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το πολύ σημαντικό κάλιο. Το κάλιο είναι στοιχείο αναγκαίο για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων από οξειδωτικές βλάβες, ενώ εμποδίζει τα τοιχώματα των αγγείων να παχαίνουν, προστατεύοντας έτσι από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και όχι μόνο.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες και όχι οι μπανάνες, είναι πρώτες σε περιεκτικότητα καλίου στο διατροφικό βασίλειο. Μια γλυκοπατάτα περιέχει 694 mg καλίου και μόνο 131 θερμίδες. Εκτός από το κάλιο, προσφέρουν φυτικές ίνες, βήτα-καροτένιο και υδατάνθρακες για ενέργεια, στους τυχερούς που θα τις εντάξουν στη διατροφή τους.

Σάλτσα ντομάτας

Μπορεί οι φρέσκιες ντομάτες να προτιμώνται πάντα, αλλά η αλήθεια είναι πως η ντομάτα σε σάλτσα ή πελτέ, είναι καλύτερη πηγή καλίου. Το ¼ μιας κούπας ντοματοπελτέ περιέχει 664 mg καλίου, ενώ ½ κούπα με πουρέ ντομάτας μας δίνει 549 mg του σημαντικού αυτού στοιχείου.

Τα χόρτα του παντζαριού

Τα χόρτα από τα παντζάρια που συνήθως πετάμε, καλό θα ήταν από δω και πέρα να τα μαγειρεύουμε και να τα τρώμε. Το ελαφρώς πικρό, πράσινο κομμάτι από τα τεύτλα, περιέχει 644 μγ καλίου ανά μισή κούπα. Το παντζάρι είναι σε κάθε περίπτωση ένα λαχανικό που μας προσφέρει πολλά, από φολικό οξύ μέχρι αντιοξειδωτικά και τώρα η διατροφική του αξία ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Γιαούρτι

Αρκεί να γνωρίζουμε ότι 220 γραμμάρια άπαχου γιαουρτιού περιέχουν 579 μγ καλίου και εύκολα θα το εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιο και στο πρωινό μας γεύμα με δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα ή θα αντικαταστήσουμε τη μαγιονέζα σε σάντουιτς και σαλάτες με μια σως γιαουρτιού. Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει και προβιοτικά που βοηθούν σημαντικά στην υγεία του εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.