Διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη ή αύξηση της τριχόπτωσης

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη ή αύξηση της τριχόπτωσης

Tα δύο τρίτα των ανδρών χάνουν ένα μέρος των μαλλιών τους μέχρι την ηλικία των 35 ετών . Ωστόσο αυτή η απώλεια μπορεί να προληφθεί ή να αυξηθεί καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωστή διατροφή.

Ίσως μία από τις χειρότερες λέξεις στο λεξικό ενός άντρα να είναι η λέξη ’τριχόπτωση’. Μία λέξη που σίγουρα στους περισσότερους προκαλεί φόβο, καθώς τη θεωρούν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομορφιά, την αρρενωπότητα, το σεβασμό και το κύρος. Καθημερινά ωστόσο οι τρίχες, ως ζωντανός οργανισμός, πέφτουν και στη θέση της παλιάς τρίχας, γεννιούνται καινούριες!
Οπότε σίγουρα όταν βλέπουμε τρίχες
στο μαξιλάρι, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε.

Σύμφωνα με μελέτες του AHLS(American Hair Loss Assocuation), τα δύο τρίτα των ανδρών, θα δουν έστω σε ένα μικρό βαθμό μια απώλεια των μαλλιών τους μέχρι την ηλικία των 35. Ωστόσο αυτή η απώλεια μπορεί να προληφθεί ή να αυξηθεί, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωστή διατροφή! Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, μπορεί να αδυνατίσει ή να σπάει την τρίχα και να προκαλέσει βραδύτερη ανάπτυξη νέων τριχών.

Βιταμίνη Α

Τη βιταμίνη Α τη συναντάμε κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και στο συκώτι και τα ψάρια. Είναι αρκετά σημαντική
καθώς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την προώθηση της σωστής ανάπτυξης και υγείας των κυττάρων και των ιστών του σώματος,
συμπεριλαμβανομένων και των θυλάκων στο τριχωτό της κεφαλής. Βέβαια, δεν θα πρέπει να υπάρχει υπερκατανάλωση, διότι όταν
ξεπερνιέται η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ), μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και ενδεχομένως τριχόπτωση.

Βιταμίνη Β6(πυριδοξίνη),Β9(φολικό οξύ),Β12(κυανοκοβαλαμίνη)

Κύριες πηγές της Β6 και Β12 είναι οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως τα κρεατικά, το κοτόπουλο, τα ψάρια,
τα αυγά, ενώ για τη Β9 προτιμάμε τρόφιμα όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα, το αβοκάντο και το σιτάρι
Τα υγιή μαλλιά στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην σωστή και αδιάκοπη παροχή οξυγόνου και αίματος. Ωστόσο έλλειψη
βιταμινών του συμπλέγματος Β, αντιστοιχεί σε μειωμένη παροχή οξυγόνου και αίματος, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα.
την αύξηση της τριχόπτωσης και την καθυστέρηση επανεμφάνισης της τρίχας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι από τους βασικότερους πυλώνες στην παραγωγή του κολλαγόνου, καθώς και στην διασταυρούμενη σύνδεση των ινών της κερατίνης. Το κολλαγόνο είναι δομική πρωτεΐνη και αποτελεί συνδετικό ιστό που δίνει τη δομή και συγκρατεί τους ιστούς του σώματος, όπως ακριβώς και τους ιστούς στο τρίχωμα της κεφαλής. Βέβαια ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες
βιταμίνης C, έτσι δεν χρειάζεται η κατάχρηση, αλλά η ορθή και επαρκής καθημερινή λήψη. Τη βιταμίνη C τη συναντάμε κυρίως σε φρούτα όπως τα ακτινίδια, τις φράουλες, τα πορτοκάλια, τα βατόμουρα καθώς και στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τις ντομάτες και τις πιπεριές.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε που την συναντάμε κυρίως στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τα αυγά, εξαιτίας της αντιοξειδωτικής της δράσης, προλαμβάνει τη γήρανση των τριχών και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Σίδηρος(Fe)

Ο σίδηρος είναι ένα στοιχείο αναπόσπαστης σημασίας για την καλή υγεία και τη διατήρηση των μαλλιών. Όταν υπάρχει παρατεταμένη ανεπάρκεια σιδήρου, θα οδηγηθούμε στην αναιμία. Κύριο χαρακτηριστικό της αναιμίας είναι
η τριχόπτωση. Έτσι πρέπει να προσέχουμε να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες σιδήρου, ειδικά σε καταστάσεις όπως η νηστεία, η εγκυμοσύνη, η εφηβεία και η εμμηνορρυσία. Πλούσιες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, το κόκκινο
κρέας καθώς και τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως σπανάκι και φακές.

Ψευδάργυρος (Zn)

Η τριχόπτωση αλλά και η πιτυρίδα, είναι καταστάσεις, οι οποίες συνδέονται αρκετά με την ανεπάρκεια του ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος, ως μεταλλικό στοιχείο, προωθεί την παραγωγή και την ανάπτυξη των ιστών με σκοπό
την άμεση επιδιόρθωσή τους. Επιπροσθέτως λειτουργεί και ως συντηρητής γιατί βοηθάει στην διατήρηση που προωθούν την λίπανση των θυλάκων στο τριχωτό της κεφαλής. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης
όπως κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά, καθώς επίσης και το γάλα, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.

Ασβέστιο (Ca)

Το ασβέστιο το συναντάμε κυρίως στα γαλακτομικά προϊόντα αλλά και σε μικρότερες ποσότητες στα λαχανικά, στα φρούτα και στα ψάρια. Το ασβέστιο βοηθάει στη διέγερση των ορμονών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα τόσο των μαλλιών όσο και των θυλάκων, όπως τα ανδρογόνα.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες αποτελούν αναπόσπαστο δομικό συστατικό των ιστών καθώς και των ινών των τριχών! Έτσι μια διατροφή χωρίς επάρκεια πρωτεϊνών, θα έχει ως αποτέλεσμα να θέσει τον οργανισμό σε κατάσταση εξοικονόμησης πρωτεϊνών από τους θύλακες των τριχών. Έτσι παρατεταμένη ανεπάρκεια πρωτεϊνών θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην τριχόπτωση. Πλούσιες σε πρωτεΐνες, θεωρούνται όλα τα ζωικά τρόφιμα, καθώς και τα όσπρια και τα γαλακτομικά.

Νερό(Η2Ο)

Η επαρκής και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι από τους βασικότερους παράγοντες για την υγεία των μαλλιών και συμβάλει αποτελεσματικά κατά της τριχόπτωσης αλλά και στην προώθηση της καλής υγείας των θυλάκων. Άλλωστε
κάθε κύτταρο στον ανθρώπινο οργανισμό χρησιμοποιεί το νερό ώστε να λειτουργήσει!

Η διατροφή, φυσικά και παίζει μεγάλο ρόλο στην διατήρηση της καλής υγείας της τρίχας, αλλά δεν είναι ο μόνος
παράγοντας κινδύνου βέβαια! Καταστάσεις όπως η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμόνες, η κατάθλιψη, καθώς και
η υπερβολική έκθεση στον ήλιο έχουν δυσμενείς συνέπειες για τη διατήρηση της τρίχας.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τις ανεπιθύμητες συνέπειες της κακής διατροφής, συνιστάται από μικρή ηλικία η σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Άλλωστε, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.