Διατροφή

Παχυσαρκία: Από τη μητέρα στο παιδί

Παχυσαρκία: Από τη μητέρα στο παιδί

Η αύξηση του σωματικού βάρους μιας μητέρας μετά τον τοκετό αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί παχυσαρκία.

«Γνωρίζαμε ήδη πως οι γυναίκες που παίρνουν υπερβολικά πολλά κιλά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να έχουν υπέρβαρα παιδιά», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Lenie van Rossem του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. «Αυτό που μας εξέπληξε όμως, είναι πως οι γυναίκες που παίρνουν πολλά κιλά μετά την εγκυμοσύνη τείνουν να έχουν υπέρβαρα παιδιά, επίσης».

Σε μια ομάδα 3.367 παιδιών που γεννήθηκαν μέσα ή μετά το 1996στην Ολλανδία, των οποίων οι μητέρες «έβαλαν» πάρα πολύ βάρος κατά την εγκυμοσύνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι τα ίδια μεγαλώνοντας υπέρβαροι, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες που πήραν τουλάχιστον ένα κιλό (περίπου δύο λίβρες) ανά έτος μετά τον τοκετό, τείνουν να είναι βαρύτερα από άλλα σε αναλογία με το ύψος τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στην ηλικία των 14, τα παιδιά που οι μητέρες τους εμφάνισαν μεγάλη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά την εγκυμοσύνη, είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics.

Η έρευνα διεξήχθη ως εξής: Οι μητέρες ανέφεραν την αύξηση του βάρους τους αλλά και το ύψος και το βάρος των παιδιών τους μέσω ερωτηματολογίων κατά την εγκυμοσύνη συνεχίζοντας μέχρι το παιδί να φτάσει το 14ο έτος.

Κατά μέσο όρο, οι μητέρες πήραν περίπου 13,7 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών αισθάνθηκε «υπερβολική αύξηση του βάρους του».

Υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση μεταξύ αύξησης του βάρους στην εγκυμοσύνη και του βάρους στην παιδική ηλικία: εντοπίζονται στα γονίδια, τον τρόπο ζωής και τον «ενδομήτριο προγραμματισμό», όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας.

«Καθώς η επικράτηση της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η γενετική δύσκολα μπορεί να είναι η μόνη εξήγηση», είπε.

«Εάν η μητέρα)τρώει πολλή ζάχαρη για παράδειγμα, αυτό περνά μέσω του πλακούντα και στο μεταβολισμό του εμβρύου που ανταποκρίνεται σε αυτή τη δίαιτα», είπε. «Μετά τη γέννηση, το παιδί είναι προγραμματισμένο με ένα συγκεκριμένο μεταβολισμό».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται η χορτοφαγία με τον σακχαρώδη διαβήτη;

Σταφίδες κατά του πόνου στις αρθρώσεις και τους μυς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.