Διατροφή

Γκρέιπφρουτ & πορτοκάλι:Τα φρούτα που προκαλούν μελάνωμα;

Γκρέιπφρουτ & πορτοκάλι:Τα φρούτα που προκαλούν μελάνωμα;

Το πρωινό πολλών από εμάς ξεκινά με ένα φρέσκο χυμό από γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι καθώς είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες. Ήρθε όμως μια νέα έρευνα να ανατρέψει κάποιες από αυτές τις θεωρίες για αυτά τα δύο φρούτα. Μπορεί το γκρέιπφρουτ και το πορτοκάλι να προκαλούν μελάνωμα;

Της Αρετής Διαμάντη

Μάλιστα πολλοί που προσπαθούν να αδυνατίσουν, εντάσσουν καθημερινά το γκρέιπφρουτ στη διατροφή τους καθώς όπως ακούγεται, βοηθάει τον οργανισμό να χάσει πιο εύκολα κιλά.

Μια νέα έρευνα ανατρέπει κάποιες από αυτές τις θεωρίες για αυτά τα δύο φρούτα γκρέιπφρουτ & πορτοκάλι. Σύμφωνα με αυτήν, η υπερκατανάλωση του γκρέιπφρουτ και του πορτοκαλιού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελανώματος (την χειρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Journal of Clinical Oncology” και έφερε στο φως πως άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα από χυμό γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μελάνωμα σε σύγκριση με αυτούς που καταναλώνουν σε μικρότερη ποσότητα. Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Shaowei Wu, δήλωσε πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν γίνουν συστάσεις για την κατανάλωση του γκρέιπφρουτ και του πορτοκαλιού.

Τι προκαλεί όμως καρκίνο του δέρματος; Ο βασικός παράγοντας μελανώματος είναι σαφώς η υπερ-έκθεση στον ήλιο αλλά και τα ειδικά μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος, όπως το σολάριουμ, οι λάμπες μαυρίσματος κτλ. Παλιότερη όμως έρευνα έδειξε πως οι λοσιόν μαυρίσματος, που περιέχουν ψωραλένιο (μια ομάδα φυσικών ουσιών γνωστές και ως φουροκουμαρίνες, οι οποίες βρίσκονται στα εσπεριδοειδή φρούτα), μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μελανώματος, καθώς κάνουν πιο ευαίσθητο το δέρμα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Χρησιμοποιώντας αυτό το στοιχείο στην έρευνα του, ο Dr. Wu, προσπάθησε να ανακαλύψει αν τα εσπεριδοειδή μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες καρκίνου του δέρματος. Η έρευνα έγινε σε 63.810 γυναίκες από το 1984 μέχρι το 2010 αλλά και σε 41.622 άντρες από το 1986 μέχρι το 2010. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής για τουλάχιστον 4 χρόνια, από τα οποία οι επιστήμονες μπορούσαν να συλλέξουν πληροφορίες για την κατανάλωση των εσπεριδοειδών τους. Μία μερίδα εσπεριδοειδούς φρούτου ισοδυναμούσε είτε με 1 πορτοκάλι ή μισό γκρέιπφρουτ ή με 1 ποτήρι 170 γραμμαρίων από χυμό αυτών των φρούτων.

Όλοι οι συμμετέχοντες επίσης συμπλήρωναν ερωτηματολόγια υγείας κάθε 2 χρόνια, από τα οποία ελεγχόταν ο τρόπος ζωής τους (κάπνισμα, φυσική άσκηση) και το ιστορικό υγείας τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. Κατά τη διάρκεια αυτών των 24-26 χρόνων που διεξαγόταν η έρευνα, 1.840 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με μελάνωμα ενώ η κατανάλωση εσπεριδοειδών παραπάνω από 1.5 φορά τη μέρα, σχετίστηκε με 36% πιθανότητες για μελάνωμα.

Ωστόσο, η ομάδα σημειώνει ότι δεν διαπιστώθηκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης άλλων τροφών πλούσιων σε φουροκουμαρίνες – όπως το σέλινο και τα καρότα – και του αυξημένου κίνδυνου μελανώματος. Ο Dr Wu εξηγεί πως αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή αυτά τα λαχανικά μαγειρεύονται και με τη θερμότητα τα επίπεδα φουροκουμαρίνης μειώνονται. Οι ερευνητές αναφέρουν πως ακόμα χρειάζεται χρόνος και περισσότερη έρευνα για να σιγουρευτούν. Για αυτό και δεν προτείνουν τον αποκλεισμό αυτών των φρούτων από τη διατροφή. Συμβουλεύουν όμως τα άτομα που συνηθίζουν να τα καταναλώνουν σε αφθονία, να τα περιορίσουν και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να δημιουργήσετε το ιδανικό μενού για το τραπέζι του γάμου σας;

Πώς να φτιάξετε την τέλεια τούρτα γενεθλίων για την μητέρα σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πίνετε νερό

Νερό: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της αφυδάτωσης και κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας παίρνει το νερό που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.