Διατροφή

‘Ασπίδα’κατά του άσθματος η διατροφή της εγκύου με φυτικές ίνες

‘Ασπίδα’κατά του άσθματος η διατροφή της εγκύου με φυτικές ίνες

Ένα δυνατό όπλο κατά της εμφάνισης του άσθματος φαίνεται πως είναι η πλούσια διατροφή της εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της με φυτικές ίνες.

Της Μαρίας Χατζηδάκη

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, ερευνητές από την Αυστραλία παρουσίασαν νέα στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση της διατροφής της εγκύου με την μελλοντική εκδήλωση του άσθματος στους απογόνους. Η πλούσια δίαιτα σε πολλές φυτικές ίνες της εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της αποδεικνύεται «ασπίδα» προστασίας κατά του άσθματος για τους απογόνους.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Μόνας της Αυστραλίας, Δρ. Άλισον Θόρμπουρν, παρουσίασε μέσω της μελέτης του ότι η πλούσια δίαιτα σε φυτικές ίνες μεταβάλλει τα βακτήρια του εντέρου της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγοντας αντι-φλεγμονώδεις ουσίες που καταστέλλουν τα γονίδια που σχετίζονται με την εμφάνιση άσθματος στους απογόνους.

Σε παλαιότερη μελέτη επιστήμονες είχαν βρει τη σχέση των φυτικών ινών στην μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος σε ποντίκια. Η μελέτη αυτή, που είχε δημοσιευθεί στο Medical News Today το 2014, παρουσίασε στοιχεία που ανέφεραν ότι σε ποντίκια που τους είχε χορηγηθεί διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν μειωθεί τα συμπτώματα του άσθματος, σε σύγκριση με τα ποντίκια εκείνα που τρέφονταν με λιγότερες φυτικές ίνες.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια αυτής της μελέτης προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και προσπάθησαν να βρουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σύνδεση της μητέρας με την εμφάνιση της ασθένειας στους απογόνους. Για να μπορέσουν να φτάσουν στην απόδειξη της θεωρίας τους, οι ερευνητές τάιζαν τα ποντίκια που κυοφορούσαν με τρεις διαφορετικές δίαιτες κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κυοφορίας τους. Η πρώτη δίαιτα ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες, η δεύτερη ήταν μέτρια σε φυτικές ίνες και η τρίτη ήταν χαμηλή σε φυτικές ίνες. Όταν οι απόγονοι των ποντικών έγιναν ενήλικες εκτέθηκαν σε οικιακά ακάρεα σκόνης – ένα σύνηθες ερέθισμα για την πρόκληση του άσθματος σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι απόγονοι των ποντικών των οποίων οι μητέρες είχαν τραφεί με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ανάπτυξαν συμπτώματα άσθματος, ενώ απόγονοι των οποίων οι μητέρες είχαν τραφεί με δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες εμφάνισαν άσθμα.
Η περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι το εγκυμονόν ποντίκι στο οποίο χορηγήθηκε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες παρουσίασε αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου. Ανέπτυξε ειδικά μικρόβια που παρήγαγαν αντι-φλεγμονώδεις μεταβολίτες, όταν οι ίνες υποβλήθηκαν σε πέψη. Αυτοί οι μεταβολίτες μεταφέρθηκαν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος της μητέρας από τη μήτρα στο έμβρυο καταστέλλοντας τα γονίδια Foxp3 που συνδέονται με την ανάπτυξη άσθματος στο μωρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τα πλεονεκτήματα υγείας που προσφέρει η κατανάλωση αβοκάντο στις γυναίκες;

Αυγά ορτυκιού - Μια πραγματική διατροφική υπερδύναμη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.