Διατροφή

Όπλο κατά της παχυσαρκίας τα μανιτάρια

Όπλο κατά της παχυσαρκίας τα μανιτάρια

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό μας, η οποία παράλληλα δεν μας «φορτώνει» με καμία θερμίδα. Κανείς πιστεύω όμως δεν φαντάστηκε ότι τα μανιτάρια μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος.

Της Μαρίας Χατζηδάκη

Νέα έρευνα έχει δείξει ότι ένα υγρό εκχύλισμα από ένα μανιτάρι που χρησιμοποιούν στην παραδοσιακή ιατρική της Ασίας για περισσότερο από 2.000 χρόνια προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους και αντιστρέφει την παχυσαρκία και τη μεταβολική δυσλειτουργία στα υπέρβαρα ποντίκια.
Ερευνητές από την Ταϊβάν παρατήρησαν ότι το μανιτάρι Lucidum Ganoderma λειτουργεί βοηθητικά, διορθώνοντας ένα νοσηρό μίγμα μικροοργανισμών που αποίκισαν στα κότσια των ποντικών μετατρέποντας τα σε παχύσαρκα.

Τι έδειξε η μελέτη

Τα ευρήματα της μελέτης των ερευνητών στην Ταϊβάν, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, συνηγορούν στην αρχαία φήμη του ξυλώδους μανιταριού η οποία χαρακτηρίζει το μανιτάρι αυτό ότι βοηθάει στη μακροζωία και την υγεία του πεπτικού. Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, σημείο της έρευνας αυτής είναι ότι διαφάνηκε απόλυτα η σχέση των μικροβίων του εντέρου με την παχυσαρκία αλλά και η σύνδεσή τους με πολλά άλλα νοσήματα.
Όλο και περισσότερο οι ερευνητές, συνδέουν την αποτελεσματικότητα από τη χρήση των πρεβιοτικών και προβιοτικών τροφών ή συμπληρωμάτων στην ανάπτυξη των προστατευτικών βακτηρίων για το έντερο, κάτι που μπορεί να αναδειχτεί σε όπλο κατά της υπερκατανάλωσης τροφής.

Η τελευταία έρευνα προσφέρει περαιτέρω επιβεβαίωση μιας σχετικά νέας θεωρίας μεταξύ των ερευνητών, η οποία παρουσιάζει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα συχνά υψηλά επίπεδα συστηματικής φλεγμονής στους παχύσαρκους μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη μείωση των πληθυσμών των βακτηρίων στο έντερο.
Λειτουργώντας σαν ένας «στρατός» φρούρησης καλά βακτήρια δημιουργούν ένα αδιαπέραστο σύνορο, το οποίο εμποδίζει τη διαρροή των τοξινών που παράγονται από άλλα βακτήρια του εντέρου μέσω του τοιχώματος του εντέρου.
Τα ποντίκια που τρέφονταν με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όταν πήραν μια ημερήσια δόση του εκχυλίσματος Ganoderma lucidum επί δύο μήνες διατήρησαν ισχυρό τον προφυλακτικό μηχανισμό του πληθυσμού των καλών βακτηρίων του εντέρου και έδειξαν χαμηλά επίπεδα φλεγμονής στο αίμα. Τα παχύσαρκα ποντίκια που δεν πήραν το μανιτάρι – ελιξίριο ανάπτυξαν αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξήθηκαν τα επίπεδα των φλεγμονών.

Επίσης τα ποντίκια που πήραν επί δύο μήνες την υψηλότερη δόση του εκχυλίσματος Ganoderma lucidum, ένα 8%, και υπερκατανάλωναν τροφή, είχαν σχεδόν το ίδιο βάρος με τα ποντίκια που τρέφονταν με κανονική τροφή και περίπου τα ίδια επίπεδα λίπους στο συκώτι τους. Ωστόσο, η συσσώρευση του σπλαχνικού και υποδόριου λίπους στα ποντίκια που πήραν το μανιτάρι ήταν αυξημένη σε σύγκριση με εκείνη των ποντικών που τρέφονταν με κανονική τροφή, όμως ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από εκείνη των ποντικών που τρέφονταν με υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος τροφές και δεν πήραν κανένα εκχύλισμα μανιταριού.

Τα μανιτάρια της οικογένειας lucidum Ganoderma είναι μεγάλα και σκούρα, με γυαλιστερή επιφάνεια. Από το 1970 ως επί το πλείστον καλλιεργούνται για να καλύψουν όλη την φαρμακευτική αγορά της Ασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τα πλεονεκτήματα υγείας που προσφέρει η κατανάλωση αβοκάντο στις γυναίκες;

Αυγά ορτυκιού - Μια πραγματική διατροφική υπερδύναμη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.