Διατροφή

Αναψυκτικά φρουκτόζης:αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Αναψυκτικά φρουκτόζης:αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, νέοι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωσαν αναψυκτικά με σιρόπι φρουκτόζης έδειξαν αυξημένες τάσεις κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο , σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις .

Οι ερευνητές χώρισαν τους 85 συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες που κατανάλωναν ποτά με διάφορες δόσεις σιροπιού υψηλής φρουκτόζης , οι οποίες κυμαίνονταν από 0% έως 25% των συνολικών ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων . Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με σιρόπι 0% έπιναν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη με ασπαρτάμη .

Μετά από 15 ημέρες μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν σιρόπι φρουκτόζης είχαν υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεϊνών , τριγλυκερίδιων και ουρικό οξύ , όλα οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Αυτοί οι κίνδυνοι αυξήθηκαν καθώς αυξήθηκε και η δόση του σιροπιού.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί η υπερβολική χρήση διαιτητικής ζάχαρη», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kimber Stanhope.

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι άνδρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις γυναίκες , ανεξάρτητα από το αν το πρόσωπο απέκτησε βάρος ή όχι . Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση προτρέπει τους καταναλωτές να περιορίζουν την ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων σε όχι περισσότερο από 100 θερμίδες ανά ημέρα για τις περισσότερες γυναίκες και 150 θερμίδες ανά ημέρα για τους περισσότερους άνδρες .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μωβ λάχανο: Ο σύμμαχος σας για την απώλεια βάρους;

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας αγγούρια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.