Διατροφή

Μήλα και αχλάδια μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Μήλα και αχλάδια μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά τα λεγόμενα λευκά φρούτα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, μπορούν να επωφεληθούν έχοντας μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας μελέτησαν στοιχεία για 20.069 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 65 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.Οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και παρακολουθήθηκαν για να δουν αν θα παρουσίαζαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών.

Υπήρχαν 233 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης και οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινων, πορτοκαλί, κίτρινων, κόκκινων ή μοβ φρούτων ή τα λαχανικών και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη των λευκών φρούτων και λαχανικών – ειδικότερα μήλων και αχλαδιών – συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Για κάθε 25g αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης λευκών φρούτων και λαχανικών, ο κίνδυνος ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε κατά 9%.

Σύμφωνα με την dr. Sharlin Ahmed: «Είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με λευκή σάρκα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περισσότερο από τα άλλα φρούτα. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτρέψει τους ανθρώπους από την κατανάλωση άλλων χρωμάτων φρούτων και των λαχανικών, καθώς έχουν όλα τα οφέλη για την υγεία και παραμένουν ένα σημαντικό μέρος της βασικής διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Πώς συνδέεται η χορτοφαγία με τον σακχαρώδη διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.