Διατροφή

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Διατροφή: Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Διατροφή: Τι πρέπει να προσέξουμε;

Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θεραπευτικό πλαίσιο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι έρευνες αποδεικνύουν πως ορισμένες τροφές μπορούν να ευνοήσουν την πολυπόθητη ανακούφιση των ασθενών.

Ένα διατροφικό πλάνο επηρεασμένο από την μεσογειακή διατροφή για παράδειγμα, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο. Με άλλα λόγια, συνίσταται για τους ασθενείς που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, να καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, υγιεινά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς), όσπρια και ψάρι.

Όλες οι παραπάνω διατροφικές ομάδες παρέχουν θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ το ψάρι περιέχει Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα φρούτα και τα λαχανικά με πολύ έντονο χρώμα, όπως τα μούρα, τα καρότα, οι τομάτες, οι γλυκοπατάτες, τα πορτοκάλια και το μπρόκολο, είναι αυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ τα ψάρια με τα περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες και οι αντζούγιες.

Θα πρέπει επίσης να προτιμάται η κατανάλωση ελαιόλαδου έναντι άλλων ελαίων ή βουτύρου.

Όσον αφορά τη γλουτένη, δεν έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης επιδεινώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν μόνο όσοι έχουν διαπιστωμένη ευαισθησία ή δυσανεξία στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας αγγούρια;

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.