Διατροφή

Πράσινο&μαύρο τσάι για βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας

Πράσινο&μαύρο τσάι για βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας

H αγγειακή λειτουργία μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού από υγιείς ανθρώπους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients δείχνει ότι οι θειοφλαβίνες που βρέθηκαν στο μαύρο τσάι, μπορεί να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία σε υγιείς ανθρώπους.

Οι θειοφλαβίνες είναι μοναδικές για το μαύρο τσάι καθώς σχηματίζονται από κατεχίνες κατά την ενζυματική οξείδωση των φύλλων τσαγιού. Η μελέτη διεξήχθη για να αποκτηθούν περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των θειοφλαβίνων στη μικροκυκλοφορία και να συγκριθούν αποτελέσματα με άλλη τάξη φλαβονοειδών τις κατεχίνες, οι οποίες προέρχονται από το πράσινο τσάι και έχει αναφερθεί ότι βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία.

Στρατολόγησαν οι ερευνητές 24 υγιείς ενήλικες να συμμετάσχουν στη διπλά- τυφλή, ελεγχόμενη, τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο. Σε έξι διαφορετικές ημέρες, τα άτομα έλαβαν κάψουλες με μία μόνο δόση κατεχινών (500 mg),τέσσερις διαφορετικές δόσεις θειοφλαβίνων (100-500 mg), ή ένα εικονικό φάρμακο. Η μικροκυκλοφορία εκτιμήθηκε μετά από κάθε θεραπεία με το εύρος σφυγμού με τονομέτρηση (EndoPAT) κατά την έναρξη, δύο, τέσσερις και έξι ώρες μετά τη λήψη του προϊόντος δοκιμής.

Βρέθηκε , επίσης, ότι η δόση των 500 mg θειοφλαβίνων και κατεχίνων βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στην μικροκυκλοφορία διατηρήθηκαν και με τη δόση 300 mg θειοφλαβίνων, αλλά δεν παρατηρήθηκαν αποτελέσματα σε χαμηλότερες δόσεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “οι κατεχίνες και θεαφλαβίνες μπορεί να συμβάλλουν στις αγγειακές επιδράσεις του πράσινου και μαύρου τσαγιού, αντίστοιχα.” Τα μέτρια αποτελέσματα δείχνουν ότι άλλα συστατικά του τσαγιού μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο στην αγγειακή λειτουργία. Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξηγήσει γιατί το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι δείχνουν παρόμοιου μεγέθους επιδράσεις στην αγγειακή λειτουργία, παρά τις διαφορές στη σύνθεση τους.»

Με την συνεργασία της Σοφία Λάκκα – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια γλυκιά συνταγή με πρωταγωνιστή το πεπόνι

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Χαλβάς με ταχίνι - Θρεπτικό και νόστιμο γλυκό

Χαλβάς με ταχίνι - Ο χαλβάς μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα, καθιστώντας τον μια προσαρμόσιμη απόλαυση που ταιριάζει σε κάθε ουρανίσκο.

Κακάο: Σε νέο ιστορικό ρεκόρ η τιμή του - Το νέο προϊόν πολυτελείας η σοκολάτα

Σύμφωνα με τη Σουζάνα Στρίτερ, του Hargreaves Lansdown, «καταγράφονται ήδη ενδείξεις εκ μέρους των καταναλωτών προς μία τάση να στρέφονται προς εναλλακτικές λιγότερο ακριβές» δηλαδή, προϊόντα σοκολάτας χαμηλότερης ποιότητας ή απλά να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες.