Διατροφή

6 αλήθειες & μύθοι της διατροφής

6 αλήθειες & μύθοι της διατροφής

Πολλές απόψεις ‘’ κυκλοφορούν’’ από στόμα σε στόμα για την διατροφή και την επίδραση της στον οργανισμό και την υγεία αλλά και την ομορφιά αφού επηρεάζει το δέρμα μας.

                                                                                                                                                            6 αλήθειες & μύθοι της διατροφής

Μερικές αλήθειες και μύθους της διατροφής θα εξετάσουμε σήμερα για να δούμε από αυτά που επικρατούν και τα πιστεύουμε  τι ισχύει και τι είναι φήμες.

1) Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα:

Μύθος: Κανένα τρόφιμο δεν ευθύνεται από μόνο του για την κυτταρίτιδα. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι ο καφές, τα αναψυκτικά κτλ συνδέονται με την εμφάνισή της. Στην πραγματικότητα, για
την καλοκαιρινή «απειλή» ευθύνονται – κατά κύριο λόγο – τα γονίδιά μας, από τα οποία εξαρτάται και η υφή του δέρματος μας, το κάπνισμα, η συνολικά ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης κ.ά

2) Τα light τρόφιμα αδυνατίζουν

Αλήθεια: Για να παρατηρήσεις…κάθοδο στη ζυγαριά, φρόντισε να τα καταναλώνεις στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και να αντικαθιστάς με αυτά τα αντίστοιχα πλήρη, σε ίσες ποσότητες. Θυμήσου ότι πέρα από τα light αναψυκτικά και ορισμένα κρύα ροφήματα τσαγιού που αποδίδουν πρακτικά μηδενικές θερμίδες, πολλά άλλα light τρόφιμα και ποτά περιέχουν θερμίδες, που μπορούμε να διαβάσουμε στις ετικέτες τους.

3) Το νερό σταματά το λόξυγκα

Μύθος: Ο λόξιγγας είναι ένα σύνθετο αντανακλαστικό, το οποίο ενεργοποιείται από καταστάσεις όπως: Συναισθηματικό στρες, διάταση του στομαχιού λόγω υπερκατανάλωσης φαγητού, υπερβολικού αέρα, απότομων αλλαγών θερμοκρασίας,κατάχρησης αλκοόλ και καπνίσματος. Οφείλεται στην ξαφνική σύσπαση του διαφράγματος και των μεσοπλεύριων μυών. Προκαλείται μια γρήγορη και ακούσια εισπνοή που τελειώνει με κλείσιμο του λάρυγγα προκαλώντας έτσι το χαρακτηριστικό ήχο του λόξυγγα. Η συγκράτηση της αναπνοής, η πόση νερού, το δάγκωμα σε λεμόνι, η γαργάρα με κρύο νερό είναι μεταξύ αυτών που προτείνονται αλλά στις πλείστες περιπτώσεις δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων αυτών.

4) Τα αναψυκτικά τύπου Cola ηρεμούν τις στομαχικές και τις εντερικές διαταραχές

Αλήθεια: Τα αναψυκτικά τύπου Cola είναι μία κατηγορία μη αλκοολούχων ποτών, που αποτελούνται κυρίως από νερό και ανθρακικό οξύ, το οποίο έχει ανάλογη δράση με τα διττανθρακικά ιόντα τα οποία εκκρίνονται στο στομάχι και διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης. Συνεπώς, η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου Cola μετά από πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού επιταχύνει τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών και προσφέρει ένα αίσθημα ανακούφισης.

5) Ο καφές ξυπνάει

Αλήθεια: Η πιο γνωστή επίδραση του καφέ αφορά στο νευρικό σύστημα. Σε λογικές ποσότητες βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες γιατί προκαλεί εγρήγορση, αυξάνει τη συγκέντρωση και μειώνει την άνοια. Στον εγκέφαλο η καφεΐνη προκαλεί αγγειοσυστολή, ενώ στα περιφερειακά αγγεία διαστολή με αποτέλεσμα να μειώνεται η νύστα. Προκειμένου να επωφεληθούμε των ευεργετικών δράσεων του καφέ συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών.

6) Η μαύρη σοκολάτα είναι υγιεινή

Αλήθεια: Η σοκολάτα περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και Ε, λιπαρά, αμινοξέα. Επιπλέον είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) ασκώντας αντιθρομβωτική δράση και πρόληψη ενάντια στον καρκίνο. Επίσης, λόγω του μαγνησίου και του καλίου προλαμβάνει την υπέρταση, ενώ ο χαλκός που περιέχει συμβάλει στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα, Τέλος, παρέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου που είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και την πρόληψη της αναιμίας. Ωστόσο, λόγω της υψηλής θερμιδικής της αξίας (τα 100γρ αποδίδουν 500kcal) θα πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες (30γρ/3 φορές εβδομαδιαία) στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc- Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας- Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας Logodiatrofis.gr .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φράουλες: Ένας γλυκός σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Οι κίνδυνοι της αποφυγής των λιπαρών στη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.