Είστε λάτρεις του καλού κρασιού και φροντίζετε να έχετε πάντα μια συλλογή από ετικέτες στο σπίτι σας. Γνωρίζετε, όμως, ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσής τους, ώστε όταν αποφασίσετε να ανοίξετε τις πολύτιμες φιάλες, να μπορέσετε να ευφρανθείτε από τον οίνο χωρίς παρατράγουδα; Ιδού μερικές συμβουλές.
1. Φυλάσσετε το κρασί μακριά από το άμεσο φως, το οποίο μπορεί να βλάψει ή να ωριμάσει πρόωρα το κρασί σας. Παραδόξως, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει ακόμα και σκουρόχρωμο γυαλί και να μεταδώσει δυσάρεστες μυρωδιές.
2. Η βέλτιστη μακροπρόθεσμη θερμοκρασία αποθήκευσης είναι 10 με 13 βαθμούς Cκαι η ξαφνικές δραματικές αλλαγές της θερμοκρασίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Με αυτά τα δεδομένα, το κρασί θα είναι πιθανό να διαρκέσει για ένα έτος ή δύο μεταξύ 3 και 24 βαθμών C, εφ ‘όσον οι αλλαγές της θερμοκρασίας είναι σταδιακές και όχι απότομες.
3. Η υγρασία πρέπει να διατηρείται μεταξύ 50 και 80 τοις εκατό, έτσι ώστε ο φελλός να μην στεγνώσει και διαλυθεί ή να χάσει τη στεγανότητά του.
4. Φυλάσσετε το κρασί σε πλάγια αντί σε όρθια θέση για να διατηρηθεί ο φελλός υγρός.
5. Κρασί θα πρέπει να αποθηκεύεται σε ένα ήσυχο μέρος, χωρίς υπερβολικές δονήσει που μπορούν να διαταράξουν το ίζημα και να καταστρέψουν το κρασί.
6. Βάζετε την ετικέτα προς τα πάνω, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί το μπουκάλι όταν θελήσετε να το διαβάσετε.
7. Αποθηκεύστε όλα τα μπουκάλια με τρόπο ώστε να είναι προσβάσιμα, για να μην χρειάζεται να τα μετακινείτε συνεχώς όταν θέλετε να πιείτε.