αυτοφροντίδα

Γαλάζιες Μέδουσες: Έρχονται να προκαλέσουν νέο… πονοκέφαλο στους λουόμενους

Γαλάζιες Μέδουσες: Έρχονται να προκαλέσουν νέο… πονοκέφαλο στους λουόμενους

Σαν μεμονωμένες τις βλέπουμε πιο συχνά από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, ενώ εμφανίζουν κάποιες μικρές και τοπικές εξάρσεις από μέσα Ιουνίου έως και τέλη Ιουλίου.

Γαλάζιες Μέδουσες: Μετά τις μωβ μέδουσες, οι γαλάζιες μέδουσες έρχονται να προκαλέσουν νέο… πονοκέφαλο στους λουόμενους, καθώς για έναν μήνα αναμένεται να έχουμε, όπως και κάθε χρόνο, την πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Ποιες είναι οι γαλάζιες μέδουσες;

Η γαλάζια μέδουσα, με επιστημονικό όνομα Rhizostoma pulmo, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, είναι ένα από τα πολλά είδη μεδουσών που έχουμε στην Ελλάδα Είναι πελαγικό είδος και αυτό σημαίνει ότι ζει κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα και σπάνια τις βλέπουν οι κολυμβητές ανάμεσά τους.

Είναι μεγάλη σε μέγεθος και μπορεί να φτάσει το μέγιστο μήκος της καμπάνας τα 90 εκατοστά σε διάμετρο. Ενώ ταυτόχρονα είναι και βαριά μέδουσα και έχει καταγραφεί να φτάνει έως τα 10 κιλά.

Ενώ σε εμφάνιση μπορούμε να τη δούμε σαν άσπρη ή και σαν έντονο γαλάζιο χρώμα.

Παρά την τρομακτική εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος με το να δει μια μεγάλη μέδουσα, δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο (εκτός από αλλεργικούς).

Έχει κνιδοκύταρα και μπορούν να μας τσιμπήσουν αλλά δεν περνάνε στο ανθρώπινο δέρμα και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγείας μας (όπως με την Pelagia noctiluca).

Στο τσίμπημά της νιώθουμε ένα ελαφρύ κάψιμο και μια φαγούρα στο σώμα μας, αλλά μπορούμε να νιώσουμε τα ίδια ακόμη και αν δεν μας τσιμπήσει αλλά αν κολυμπάμε κοντά της και έχει απελευθερώσει μια βλέννα με τοξίνες που χρησιμοποιεί για να θηρεύσει το ζωοπλαγκτόν.

Αν έρχονται πάνω μας ενώ κολυμπάμε μπορούμε εύκολα να τις απωθήσουμε, σπρώχνοντας  από την καμπάνα.

Αλλά δεν πρέπει να πιάσουμε τη μέδουσα και μετά να πιάσουμε το πρόσωπό μας (ούτε καν τα μάγουλα μας) γιατί θα πρηστούν. Το τσούξιμο που νιώθουμε στο πρόσωπο μας είναι παρόμοιο με αυτό που νιώθουμε όταν καθαρίζουμε μια καυτή πιπεριά και την πιάσουμε με τα δάκτυλα μας στο εσωτερικό της και μετά πιάσουμε τα μάγουλά μας.

Σαν μεμονωμένες τις βλέπουμε πιο συχνά από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, ενώ εμφανίζουν κάποιες μικρές και τοπικές εξάρσεις από μέσα Ιουνίου έως και τέλη Ιουλίου, ενώ τον Αύγουστο συνηθίζουμε να τις βλέπουμε μισοφαγωμένες καθώς κάποια είδη ψαριών κάνουν επιδρομή στα πλοκάμια τους.

Επειδή οι εξάρσεις τους είναι ετήσιες δεν χρειάζονται περισσότερο χρόνο να μείνουν στις θάλασσές μας αλλά ούτε να κάνουν τεράστιες πληθυσμιακές εξάρσεις όπως της Pelagia noctiluca.

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βλέπουμε περισσότερο αυτές τις εξάρσεις από Ξάνθη προς Καβάλα, Θερμαϊκό προς παράλια Λάρισας, Βόρειο Ευβοϊκό, και Βόρειο-δυτική Πελοπόννησο και πιο σπάνια σε άλλες περιοχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τσίμπησε το παιδί σας τσούχτρα; Άμεσοι τρόποι αντιμετώπισης

Φαρμακείο των διακοπών: Όλα όσα πρέπει να πάρετε φέτος μαζί σας

Οδηγίες για αντιμετώπιση τσιμπήματος τσούχτρας

Πως θα διαχειριστείτε τις μέδουσες στην παραλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το αντηλιακό βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και του καρκίνου του δέρματος:

Η Rigel προτείνει λοσιόν ψύξης που περιέχουν μενθόλη και 1% κρέμα υδροκορτιζόνης για τη θεραπεία της φλεγμονής καθώς και ασπιρίνη για τη θεραπεία τυχόν οιδήματος, ερυθρότητας ή ενόχλησης.

Συμβουλές για την ασφάλεια των πυροτεχνημάτων της 4ης Ιουλίου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Έχετε έναν κουβά με νερό ή σωλήνα κήπου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τοποθετήστε το βεγγαλικό σε έναν κουβά με νερό μετά τη χρήση. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά φορούν παπούτσια γύρω από πυροτεχνήματα.

Οι αναζητήσεις για την «αποφυγή κλοπής ταυτότητας» για ασφαλή ταξίδια έχουν ολοκληρωθεί

Απευθυνθείτε στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου: Ορισμένες τράπεζες μπορεί να σας υποχρεώσουν να τους δείξετε μια αναφορά της αστυνομίας προτού σας αποζημιώσουν για τυχόν δόλιες χρεώσεις ή αναλήψεις.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το συχνό «τσιμπολόγημα»

Γι’ αυτό, προνοήσατε και προετοιμαστείτε πριν πάτε στη δουλειά. Αν δεν έχετε χρόνο το πρωί, κάντε το από το προηγούμενο βράδυ. Πάρτε μαζί σας ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι, φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως. Αυτά θα σας κρατήσουν χορτάτους με λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Έχετε βρεθεί θετικός στην COVID-19. Και τώρα τι;

Θα πρέπει επίσης να πείτε στις στενές σας επαφές ότι βγήκατε θετικοί και ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό. Θυμηθείτε, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να αρχίσει να μεταδίδει τον ιό έως και δύο ημέρες πριν εμφανίσει συμπτώματα ή βγει θετικό.

Όταν τρέχουμε να προλάβουμε πράγματα ενώ το 24ωρο δεν δύναται να επεκταθεί

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι για τον μελλοντικό μας χρόνο. Πιστεύουμε λανθασμένα ότι αύριο θα είναι μια μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα. Πρόκειται φυσικά για μια πλάνη.