Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνεντεύξεις

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

«Το 2020 ήταν η χρονιά που και στην Ελλάδα, προστέθηκε μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, η γονιδιακή θεραπεία»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb.gr . 

Κάνοντας μια αναδρομή στο 2020, ο κ. Δάκας μας εξομολογήθηκε   ότι στη Novartis Gene Therapies είναι πολύ περήφανοι, που παρά τα προβλήματα της πανδημίας, κατάφεραν να στηρίξουν τους ιατρούς και να φτάσει  η γονιδιακή θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας, σε όσους ασθενείς το είχαν ανάγκη. Η θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία ήταν μόνο η αρχή για τη  Novartis Gene Therapies. Αυτή τη στιγμή, ξεκινάει η ανάπτυξη γονιδιακών θεραπειών και για άλλες σπάνιες, νευρομυϊκές ασθένειες, όπως η Αταξία του Friedreich και το Σύνδρομο Rett, τις οποίες θα έχουν στην διάθεση τους οι ασθενείς το συντομότερο δυνατόν μέσα στα επόμενα χρόνια, τονίζει  ο Διευθύνων  Σύμβουλος.

Παράλληλα, μέσα από την συνέντευξη μας αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για την αντιμετώπιση των σπάνιων παθήσεων προς όφελος τόσο των ασθενών, όσο και του δημόσιου συστήματος υγείας.

Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies

 Γιατί η AveXis μετονομάστηκε σε Novartis Gene Therapies;

Η μετονομασία της AveXis σε Novartis Gene Therapies (NGTx) επιβεβαιώνει τη σημασία του πρωτοποριακού έργου μας στον τομέα των γονιδιακών θεραπειών και αναδεικνύει την κληρονομιά της AveXis ως αιχμή του δόρατος, ενισχύοντας  το χαρτοφυλάκιο της Novartis με μια ακόμα καινοτόμο θεραπεία που επαναπροσδιορίζει την ιατρική πρακτική. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλουμε στη πράξη στο όραμα του ομίλου Novartis να επαναπροσδιορίσει τις έννοιες «Ιατρική» και «Φάρμακο», προσφέροντας στην παγκόσμια κοινότητα καινοτόμες θεραπείες.Ως μια ενοποιημένη πλέον οντότητα, One-Novartis, φιλοδοξούμε να γίνουμε η κορυφαία εταιρεία γονιδιακών θεραπειών στον κόσμο, με στόχο να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους, οι οποίοι εξαρτώνται από εμάς.

Ποιες είναι οι κατηγορίες και τα χαρακτηριστικά των παθήσεων για τις οποίες διαθέτει θεραπείες η Novartis Gene Therapies;

Αυτή τη στιγμή, η Novartis Gene Therapies επικεντρώνεται αποκλειστικά στη γονιδιακή θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (Spinal Muscular Atrophy-SMA), μια σπάνια, γενετική, νευρομυϊκή νόσο, με δυνητικά μοιραίες συνέπειες για τους ασθενείς. Στη χειρότερη μορφή της, το λεγόμενο Τύπο 1 της νόσου, η SMA πλήττει νεογέννητα, προκαλώντας ταχεία και μη αναστρέψιμη απώλεια των κινητικών νευρώνων, οδηγώντας πολύ σύντομα στην παράλυση και το θάνατο.

 Η Novartis Gene Therapies πρόκειται να φέρει στην Ελλάδα νέες  γονιδιακές θεραπείες; Αν ναι, ποιες είναι και πότε πρόκειται να έρθουν;

Η θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία ήταν μόνο η αρχή. Αυτή τη στιγμή, η Novartis Gene Therapies βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών για την αντιμετώπιση κι άλλων σπάνιων, νευρομυϊκών ασθενειών, όπως η Αταξία του Friedreich και το Σύνδρομο Rett. Οι γονιδιακές αυτές θεραπείες ευελπιστούμε ότι θα είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς το συντομότερο δυνατόν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Είσαστε ευχαριστημένοι από το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, για την αντιμετώπιση των σπάνιων παθήσεων;

Η γονιδιακή θεραπεία φέρνει μια καινοτομία όχι μόνο στην ιατρική αντιμετώπιση των σπάνιων ασθενειών και τα υπάρχοντα θεραπευτικά πρότυπα, αλλά και στον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ως μια θεραπεία που χορηγείται εφάπαξ, δίχως περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος υγείας σε αντίθεση με ό,τι, συμβαίνει με τις συμβατικές θεραπείες μέχρι σήμερα, η γονιδιακή θεραπεία παράγει οικονομία κλίμακος για τα ασφαλιστικά συστήματα, συμβάλλοντας στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και μερών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που θα αγκαλιάζει τις νέες, καινοτόμες γονιδιακές θεραπείες, προς όφελος τόσο των ασθενών που τις έχουν ανάγκη και των οικογενειών τους, όσο και του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ποια είναι η σχέση σας με τους συλλόγους ασθενών για σπάνιες παθήσεις;

Στη Novartis Gene Therapies διατηρούμε ανοικτή και διαφανή επικοινωνία με τους συλλόγους ασθενών, ώστε να υπάρχει  ανταλλαγή γνώσης κι εμπειρίας, με κοινό παρονομαστή τη μέγιστη δυνατή βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών / μελών τους και των οικογενειών αυτών.

Πιστεύετε ότι οι σύλλογοι ασθενών μπορούν στο μέλλον να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην πρώιμη πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα;

Οι σύλλογοι ασθενών παίζουν έναν κομβικό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων των μελών τους, τόσο κατά περίπτωση όσο και συνολικά της κοινότητάς τους. Ειδικά στο νέο, ψηφιακό περιβάλλον των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, έχουν αποκτήσει ισχυρότερη φωνή και μεγαλύτερη επιρροή. Επομένως, στο ζήτημα της πρώιμης πρόσβασης των ασθενών σε νέα φάρμακα, η εμπειρία και η επίδραση των συλλόγων έχουν πάντα τη σημασία τους, στα πλαίσια του θεσμικού τους ρόλου.

 Πως η εταιρεία σας βοηθάει τους ιατρούς να φροντίσουν τους ασθενείς με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία την περίοδο της πανδημίας;

Παρά τα προβλήματα που δημιούργησε σε όλους μας η πανδημία, ως Novartis Gene Therapies καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στην επίπονη και χρονοβόρα παραγωγική διαδικασία που απαιτεί μία γονιδιακή θεραπεία, δουλεύοντας κάθε μέρα όλο το 24ωρο και αντιμετωπίζοντας με επιτυχία όλες τις προκλήσεις της «κρύας» εφοδιαστικής αλυσίδας (η γονιδιακή θεραπεία μεταφέρεται στους -70ο C). Κάνοντας μια αναδρομή στο 2020, είμαστε πολύ περήφανοι, που παρά τα προβλήματα της πανδημίας, πετύχαμε να βοηθήσουμε τους ιατρούς και να παραδώσουμε τη γονιδιακή θεραπεία σε όσους ασθενείς μας ζητήθηκε. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, συνεχίσαμε, υπό τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες να είμαστε αρωγοί και να προάγουμε την επιστημονική γνώση και ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας, προς όφελος των ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μελάνωμα:Συνδυασμός Dabrafenib & Trametinib για αύξηση της επιβίωσης των ασθενών

AveXis: Θετική γνωμοδότηση για γονιδιακή θεραπεία

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία SMA : Νέα ευρωπαϊκή συμμαχία για διαγνωστικό έλεγχο νεογνών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

Όταν πρώτα ο Salk και στη συνέχεια ο Sabin και ο Tommy Francis στο Πανεπιστήμιο του Michigan απέδειξαν ότι το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας δούλευε, ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκείνη τη στιγμή, ολόκληρη η χώρα εμπιστεύτηκε τη δημόσια υγεία.

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής και ψυχίατρος παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr και την δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου , μιλώντας για τις Σπάνιες παθήσεις και την νωτιαία μυϊκή ατροφία αναδεικνύοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα υποχρεωτικών νεογνικών ελέγχων στην Ε.Ε αλλά και για τις ελλείψεις φαρμάκων και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα .

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η […]

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Close Icon