Συνεντεύξεις

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

«Το 2020 ήταν η χρονιά που και στην Ελλάδα, προστέθηκε μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, η γονιδιακή θεραπεία»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb.gr . 

Κάνοντας μια αναδρομή στο 2020, ο κ. Δάκας μας εξομολογήθηκε   ότι στη Novartis Gene Therapies είναι πολύ περήφανοι, που παρά τα προβλήματα της πανδημίας, κατάφεραν να στηρίξουν τους ιατρούς και να φτάσει  η γονιδιακή θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας, σε όσους ασθενείς το είχαν ανάγκη. Η θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία ήταν μόνο η αρχή για τη  Novartis Gene Therapies. Αυτή τη στιγμή, ξεκινάει η ανάπτυξη γονιδιακών θεραπειών και για άλλες σπάνιες, νευρομυϊκές ασθένειες, όπως η Αταξία του Friedreich και το Σύνδρομο Rett, τις οποίες θα έχουν στην διάθεση τους οι ασθενείς το συντομότερο δυνατόν μέσα στα επόμενα χρόνια, τονίζει  ο Διευθύνων  Σύμβουλος.

Παράλληλα, μέσα από την συνέντευξη μας αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για την αντιμετώπιση των σπάνιων παθήσεων προς όφελος τόσο των ασθενών, όσο και του δημόσιου συστήματος υγείας.

Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies

 Γιατί η AveXis μετονομάστηκε σε Novartis Gene Therapies;

Η μετονομασία της AveXis σε Novartis Gene Therapies (NGTx) επιβεβαιώνει τη σημασία του πρωτοποριακού έργου μας στον τομέα των γονιδιακών θεραπειών και αναδεικνύει την κληρονομιά της AveXis ως αιχμή του δόρατος, ενισχύοντας  το χαρτοφυλάκιο της Novartis με μια ακόμα καινοτόμο θεραπεία που επαναπροσδιορίζει την ιατρική πρακτική. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλουμε στη πράξη στο όραμα του ομίλου Novartis να επαναπροσδιορίσει τις έννοιες «Ιατρική» και «Φάρμακο», προσφέροντας στην παγκόσμια κοινότητα καινοτόμες θεραπείες.Ως μια ενοποιημένη πλέον οντότητα, One-Novartis, φιλοδοξούμε να γίνουμε η κορυφαία εταιρεία γονιδιακών θεραπειών στον κόσμο, με στόχο να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους, οι οποίοι εξαρτώνται από εμάς.

Ποιες είναι οι κατηγορίες και τα χαρακτηριστικά των παθήσεων για τις οποίες διαθέτει θεραπείες η Novartis Gene Therapies;

Αυτή τη στιγμή, η Novartis Gene Therapies επικεντρώνεται αποκλειστικά στη γονιδιακή θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (Spinal Muscular Atrophy-SMA), μια σπάνια, γενετική, νευρομυϊκή νόσο, με δυνητικά μοιραίες συνέπειες για τους ασθενείς. Στη χειρότερη μορφή της, το λεγόμενο Τύπο 1 της νόσου, η SMA πλήττει νεογέννητα, προκαλώντας ταχεία και μη αναστρέψιμη απώλεια των κινητικών νευρώνων, οδηγώντας πολύ σύντομα στην παράλυση και το θάνατο.

 Η Novartis Gene Therapies πρόκειται να φέρει στην Ελλάδα νέες  γονιδιακές θεραπείες; Αν ναι, ποιες είναι και πότε πρόκειται να έρθουν;

Η θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία ήταν μόνο η αρχή. Αυτή τη στιγμή, η Novartis Gene Therapies βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών για την αντιμετώπιση κι άλλων σπάνιων, νευρομυϊκών ασθενειών, όπως η Αταξία του Friedreich και το Σύνδρομο Rett. Οι γονιδιακές αυτές θεραπείες ευελπιστούμε ότι θα είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς το συντομότερο δυνατόν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Είσαστε ευχαριστημένοι από το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, για την αντιμετώπιση των σπάνιων παθήσεων;

Η γονιδιακή θεραπεία φέρνει μια καινοτομία όχι μόνο στην ιατρική αντιμετώπιση των σπάνιων ασθενειών και τα υπάρχοντα θεραπευτικά πρότυπα, αλλά και στον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ως μια θεραπεία που χορηγείται εφάπαξ, δίχως περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος υγείας σε αντίθεση με ό,τι, συμβαίνει με τις συμβατικές θεραπείες μέχρι σήμερα, η γονιδιακή θεραπεία παράγει οικονομία κλίμακος για τα ασφαλιστικά συστήματα, συμβάλλοντας στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και μερών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που θα αγκαλιάζει τις νέες, καινοτόμες γονιδιακές θεραπείες, προς όφελος τόσο των ασθενών που τις έχουν ανάγκη και των οικογενειών τους, όσο και του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ποια είναι η σχέση σας με τους συλλόγους ασθενών για σπάνιες παθήσεις;

Στη Novartis Gene Therapies διατηρούμε ανοικτή και διαφανή επικοινωνία με τους συλλόγους ασθενών, ώστε να υπάρχει  ανταλλαγή γνώσης κι εμπειρίας, με κοινό παρονομαστή τη μέγιστη δυνατή βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών / μελών τους και των οικογενειών αυτών.

Πιστεύετε ότι οι σύλλογοι ασθενών μπορούν στο μέλλον να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην πρώιμη πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα;

Οι σύλλογοι ασθενών παίζουν έναν κομβικό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων των μελών τους, τόσο κατά περίπτωση όσο και συνολικά της κοινότητάς τους. Ειδικά στο νέο, ψηφιακό περιβάλλον των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, έχουν αποκτήσει ισχυρότερη φωνή και μεγαλύτερη επιρροή. Επομένως, στο ζήτημα της πρώιμης πρόσβασης των ασθενών σε νέα φάρμακα, η εμπειρία και η επίδραση των συλλόγων έχουν πάντα τη σημασία τους, στα πλαίσια του θεσμικού τους ρόλου.

 Πως η εταιρεία σας βοηθάει τους ιατρούς να φροντίσουν τους ασθενείς με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία την περίοδο της πανδημίας;

Παρά τα προβλήματα που δημιούργησε σε όλους μας η πανδημία, ως Novartis Gene Therapies καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στην επίπονη και χρονοβόρα παραγωγική διαδικασία που απαιτεί μία γονιδιακή θεραπεία, δουλεύοντας κάθε μέρα όλο το 24ωρο και αντιμετωπίζοντας με επιτυχία όλες τις προκλήσεις της «κρύας» εφοδιαστικής αλυσίδας (η γονιδιακή θεραπεία μεταφέρεται στους -70ο C). Κάνοντας μια αναδρομή στο 2020, είμαστε πολύ περήφανοι, που παρά τα προβλήματα της πανδημίας, πετύχαμε να βοηθήσουμε τους ιατρούς και να παραδώσουμε τη γονιδιακή θεραπεία σε όσους ασθενείς μας ζητήθηκε. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, συνεχίσαμε, υπό τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες να είμαστε αρωγοί και να προάγουμε την επιστημονική γνώση και ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας, προς όφελος των ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελάνωμα:Συνδυασμός Dabrafenib & Trametinib για αύξηση της επιβίωσης των ασθενών

AveXis: Θετική γνωμοδότηση για γονιδιακή θεραπεία

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία SMA : Νέα ευρωπαϊκή συμμαχία για διαγνωστικό έλεγχο νεογνών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Τι χρειάζεται η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ; 

Η πανδημία  του COVID 19 έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του κλάδου του φαρμάκου καθώς αναπτυχθήκαν εμβόλια και θεραπείες με εντυπωσιακές ταχύτητες αλλά και την επιτακτική ανάγκη να δοθούν από την πολιτεία  κίνητρα  για επενδύσεις . Αναγκαίο ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο Hardo Fischer αποκλειστικά στο healthweb: Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική

‘’ Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει ένα νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική και  ακολούθως στις πολιτικές αποζημίωσής της από τα συστήματα υγείας. ‘’ λέει ο Hardo Fischer, Medical Director Novartis Gene Therapies, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου .

Ευγενία Βλάχου : Η έλλειψη εξειδικευμένων νοσηλευτών για τον διαβήτη στοιχίζει την περίοδο της COVID 19

«Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά» είναι το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), φαίνεται ωστόσο ότι στη χώρα μας παρά τα χειροκροτήματα της Άνοιξης για τη συμβολή των Νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο ρόλος τους στην πράξη υποτιμάται από την πολιτεία, πόσο μάλλον στο χώρο του διαβήτη, όπου μοιάζει με πολυτέλεια παρά το γεγονός ότι  οι ιατροί του χώρου υποστηρίζουν τη χρησιμότητά τους.

‘’Φαρμάκι’’ οι ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών στην  Ελλάδα

Τα ιδιωτικά κέντρα ‘’ ξεπουπουλιάζουν’’ τους ασθενείς με καρκίνο ζητώντας πάνω από 2.500€ για κάθε ακτινοθεραπευτική πράξη. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει αρχείο νεοπλασιών .

Συνέντευξη της Βάσως Μαράκα στο healthweb: Η Πολιτεία να ενισχύσει  την λειτουργία των συλλόγων ασθενών

Πρόσβαση στο φυσικό αλλά και δομημένο περιβάλλον αποκτούν τα ΑμεΑ ως ισότιμοι πολίτες , με το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Λευτέρης Μπουρνουσούζης στο healthweb.gr : Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποθεραπεία των ασθενών μετά από Covid-19

Για την  συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποθεραπεία των ασθενών μετά από Covid-19 λοίμωξη  μιλάει στο healthweb.gr ο κ. Λευτέρης Μπουρνουσούζης Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Αττικής του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου .