Συνεντεύξεις

Θ. Βασιλακόπουλος αποκλειστικά: ‘Ανοικτό το ενδεχόμενο για μερικά lockdown’

Θ. Βασιλακόπουλος αποκλειστικά: ‘Ανοικτό το ενδεχόμενο για μερικά lockdown’

Στην Γεωργία Αθ. Σκιτζή 

Βρισκόμαστε σε θετική τροχιά ως χώρα, με δεδομένο ότι σε άλλες χώρες έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού, τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος στο healthweb.gr. Αναφερόμενος στα εισαγόμενα κρούσματα, που ανησυχούν τους ειδικούς, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Έχουμε κάποια εισαγόμενα, τα αναμέναμε και κάποια άλλα στην ελληνική επικράτεια, που είναι εύκολο να ελεγχθούν». Όπως είπε, είναι θετικό ότι «μέρα με την ημέρα μαθαίνουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση της νόσου κι έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας».

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

Ανησυχείτε για νέες εστίες διασποράς του κοροναϊού λόγω τουριστών;

Ένας μικρός κίνδυνος υπάρχει αν οι τουρίστες που έρχονται δεν προσέξουν οι ίδιοι και δεν τους προσέξουμε και εμείς με τον κατάλληλο τρόπο. Να τηρήσουμε δηλαδή όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μου έχει κάνει εντύπωση, ότι επειδή τα πήγαμε τόσο καλά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, έχω την αίσθηση ότι ενώ «μείναμε σπίτι», όταν ήρθε η ώρα του «μένουμε ασφαλείς» δεν είμαστε πειθαρχημένοι. Δεν τηρούν τις αποστάσεις, δεν φοράνε σωστά τη μάσκα. Σκεφτείτε, ότι κάποιοι φοράνε μάσκα και καλύπτει μόνο το πηγούνι τους. Βέβαια, το εμβόλιο ακόμη δεν έχει βρεθεί, ούτε το φάρμακο που λύνει εντελώς το πρόβλημα.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μεγάλο ποσοστό στηρίζονται όλα και στην ειλικρίνεια του τουρίστα που συμπληρώνει το σχετικό online ερωτηματολόγιο. Θα πρέπει ο καθένας να είναι υπεύθυνος και να μην λέει ψέματα, γιατί όλα τα προβλεπτικά μοντέλα στηρίζονται στην αλήθεια, διαφορετικά θα βγαίνει λάθος πληροφορία. Πρέπει να υπάρχει ενσυνειδησία. Οι επίσημες αρχές του κράτους εφαρμόζουν μια χαρά τα πρωτόκολλα. Όταν όμως φύγει ο τουρίστας από το αεροδρόμιο και πάει σε ένα κατάλυμα, εκεί πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο οι κανόνες πρόληψης. Να τηρούνται οι αποστάσεις, να προσπαθήσουμε μόνοι μας να προστατευτούμε, να δρούμε σαν να είμαστε εμείς ασυμπτωματικοί φορείς και δεν το ξέρουμε. Αν έχουμε αυτή τη λογική, τότε θα μπορέσουμε με αποτελεσματικό τρόπο να περιορίσουμε το όποιο πρόβλημα προκύψει.

Κε Βασιλακόπουλε, υπάρχει κίνδυνος για νέο lockdown το Φθινόπωρο;

Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει νέο lockdown το Φθινόπωρο. Αν θα υπάρξει έκρηξη νέου κύματος θα είναι πιο αργά. Πλέον είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Έχουμε μάθει να κάνουμε ιχνηλάτηση και με τον ρυθμό που παράγεται νέα γνώση θα είμαστε πιο έτοιμοι, γιατί μέχρι τώρα ήταν σαν να πετάμε έναν αεροπλάνο σε υπερατλαντική πτήση και ταυτόχρονα το κατασκευάζουμε. Θα είμαστε πιο έτοιμοι, ελπίζω ότι οι κλίνες στις εντατικές που έχουν προετοιμαστεί, θα ανοίξουν κανονικά.

Τι δεν ξέραμε για τον κοροναϊό και το μάθαμε;

Πλέον εβδομάδα με την εβδομάδα γίνεται λιγότερο ασαφές το περιβάλλον σε σχέση με τον κοροναϊό. Αποκτούμε καινούργιες γνώσεις. Μαθαίνομε για παράδειγμα πια φάρμακα δεν είναι αναποτελεσματικά και συνεχώς δεν τα χορηγούμε, επειδή έχουν παρενέργειες. Μαθαίνουμε ότι κάποια είναι αποτελεσματικά, όπως για παράδειγμα η ρεμντεσιβίρη, οι οποία έχει λάβει και τις σχετικές εγκρίσεις. Μαθαίνουμε πως θα αερίσουμε σωστότερα έναν ασθενή σε εντατική θεραπεία. Υπάρχουν πολλά που μαθαίνουμε, δεν είναι η γνώση σταθερή. Όταν ξεκίνησε η πανδημία στην Ελλάδα, είχε ξεσπάσει περίπου ενάμιση μήνα πριν παγκόσμια. Βέβαια υπάρχει ακόμα ασάφεια, αλλά λιγότερη.

Υπάρχει ενδεχόμενο να εφαρμοστούν μερικά lockdown;

Αν περιοχικά υπάρχει μία έξαρση της επιδημίας, προφανώς πρέπει να γίνουν και τοπικά lockdown ή περιορισμοί της κυκλοφορίας ή και άλλα μέτρα πιο έντονα. Ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο στην εκάστοτε περιοχή, πρέπει να δρούμε αναλόγως. Τώρα όμως, είμαστε πιο ικανοί το επιδημικό φορτίο να το προσδιορίσουμε πλήρως. Οι ικανότητες να κάνουμε τεστ είναι πολύ μεγαλύτερες. Μήνα με το μήνα είμαστε πιο έτοιμοι. Και αυτό είναι πολύ θετικό.

Το Βέλγιο μας βάζει στην πορτοκαλί λίστα. Πώς το σχολιάζετε;

Μία χώρα που κατάφερε να έχει θνητότητα τρομερή σε σχέση με την Ελλάδα, δεν δικαιούται να σχολιάζει με αυτό τον τρόπο την πιο πετυχημένη χώρα της Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η […]

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».