Συνεντεύξεις

Καλαμίτσης: Δύσκολο έργο ο εντοπισμός των αδιάγνωστων ασθενών με ηπατίτιδα C

Καλαμίτσης: Δύσκολο έργο ο εντοπισμός των αδιάγνωστων ασθενών με ηπατίτιδα C

Για το πρόβλημα των αδιάγνωστων ασθενών με ηπατίτιδα C μιλά στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Γιώργος Καλαμίτσης– Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας | Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” εξηγώντας ότι ‘’ο εντοπισμός των αδιάγνωστων ασθενών, συνδυαστικά με τη διασύνδεσή τους με το Σύστημα Υγείας, αποτελεί ένα έργο δύσκολο που απαιτεί μία σειρά από συστηματικές ενέργειες με βασικό πυλώνα την πληροφόρηση που στοχεύει στην πρόληψη.’’ Ενώ τονίζει ποιο είναι το όφελος των ασθενών από τις νέες χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα τους και τα νέα κριτήρια.

Πόσοι ασθενείς με ηπατίτιδα C έχουν πάρει φάρμακα με βάση των νέων τιμών και κριτηρίων; Ποια είναι η συχνότητα των ασθενών στην θεραπεία;

Οι ασθενείς με ηπατίτιδα C, από αρχές Ιουλίου του 2017 έχουν αποκτήσει διευρυμένη πρόσβαση στις καινοτόμες, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες που έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα από το 2014. Η πρόσβαση στις θεραπείες αυτές θεωρείται πλέον διευρυμένη, καθώς μέχρι πρότινος – λόγω υψηλού κόστους- ήταν διαθέσιμες σε περιορισμένο αριθμό ασθενών που υπάγονταν σε συγκεκριμένα κριτήρια και ουσιαστικά βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο ηπατικής ίνωσης.

Η διεύρυνση των κριτηρίων, ήταν το αποτέλεσμα συμφωνίας από τη διαπραγμάτευση τιμών μεταξύ του κράτους και της φαρμακοβιομηχανίας. Η διαπραγμάτευση αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα», ο οποίος χαιρετίζει την απόφαση που τέθηκε σε εφαρμογή.

Το νέο καθεστώς, σχετικά με την αποζημίωση των καινοτόμων θεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ, συνεπάγει ότι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν την θεραπεία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σε διάστημα 14 μηνών από την εφαρμογή της απόφασης, αναμένεται να αποκτήσουν πρόσβαση 5.500 ασθενείς με ηπατίτιδα C.

Ποιο είναι το όφελος των ασθενών από τις νέες χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα τους και τα νέα κριτήρια;

Το όφελος των ασθενών, από τα νέα κριτήρια πρόσβασης στη θεραπεία για την ηπατίτιδα C είναι ανεκτίμητης αξίας, όχι μόνο σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.
Σε ατομικό επίπεδο, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών, έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί από μία νόσο που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, χωρίς να πρέπει να περιμένει αναγκαστικά, να φτάσει σε κίρρωση του ήπατος, με ό,τι συνεπάγει για την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σε συλλογικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα, ο αντίκτυπος των νέων κριτηρίων είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρος ως προς την αναχαίτιση της μετάδοσης της νόσου. Η ηπατίτιδα C, ως λοιμώδες νόσημα αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας και η ενδεχόμενη μείωση του επιπολασμού της, δύναται να μεταβάλλει το τοπίο της νόσου στη χώρα μας. Επίσης, η πρόσβαση στη θεραπεία για ένα λοιμώδες και σοβαρό νόσημα που θεραπεύεται ενισχύει την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος που βιώνουν οι ασθενείς.

Τι άλλαξε στα κριτήρια;
Όπως προαναφέρθηκε, μέχρι τον Ιούλιο του 2017, ίσχυαν 4 κριτήρια πρόσβασης στις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C, τα οποία είχαν τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ και ουσιαστικά κάλυπταν τους ασθενείς σε πολύ προχωρημένο στάδιο ηπατικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών προς μεταμόσχευση ήπατος.

Τα αναθεωρημένα κριτήρια, εξασφαλίζουν πρόσβαση στη θεραπεία για τους ασθενείς σε στάδιο ηπατικής ίνωσης μεγαλύτερο ή ίσο του δεύτερου σταδίου (F2) και ανεξαρτήτως σταδίου, σε ομάδες ασθενών με συγκεκριμένα συνοδά νοσήματα. Αναφορικά, τα στάδια ηπατικής ίνωσης είναι 4, με τέταρτο στάδιο την κίρρωση του ήπατος.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι, η πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες έχει επεκταθεί αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση καθολική. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι ασθενείς που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο (F0-F1) δεν περιλαμβάνεται στα νέα κριτήρια.

Ως αποτέλεσμα οι ασθενείς, που σημειωτέων αποτελούν την μεγαλύτερη αριθμητικά ομάδα σε επίπεδο σταδίου, δυστυχώς θα πρέπει να περιμένουν να εξελιχθεί η ηπατική τους βλάβη συνυπολογίζοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, εν αγνοία τους.

Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΡΟΜΗΘΕΑ στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης ; Πότε εκτιμάτε θα είναι έτοιμο από το ΥΥΚΑ ;

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» συμμετείχε στην «Επιστημονική, Γνωμοδοτική Eπιτροπή» σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, το οποίο παρουσιάστηκε στις 28/07/2017 σε ημερίδα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και σύντομα αναμένεται να αναρτηθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C στην Ελλάδα, συντάχθηκε βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την Παγκόσμια Στρατηγική για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες 2016-2021 που ψηφίστηκε το 2016 από 194 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030.

Ο Σύλλογος «Προμηθέας», λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τη καθοριστική σημασία της πρόληψης, για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, εστιάζει σε αυτή, θέτοντας ως μία από τις προτεραιότητες του τον εντοπισμό των αδιάγνωστων ασθενών. Το ποσοστό των αδιάγνωστων ασθενών είναι συντριπτικό και αφορά στο 80% του συνολικού πληθυσμού που ανέρχεται στους 135.000 κατά προσέγγιση. Η αιτία του υψηλού ποσοστού αποδίδεται στον ασυμπτωματικό χαρακτήρα της νόσου. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζουμε την επιτακτική ανάγκη προς στοχευμένη μέριμνα σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ψυχοδραστικών ουσιών και οι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, που θεωρούνται πληθυσμοί «υψηλού κινδύνου». Η συστηματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, σήμερα περισσότερο από ποτέ κρίνεται ως απαραίτητη.

Πως πιστεύετε θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των αδιάγνωστων ασθενών; . Ποιες ενέργειες θα κάνετε για αυτό;

Ο εντοπισμός των αδιάγνωστων ασθενών, συνδυαστικά με τη διασύνδεσή τους με το Σύστημα Υγείας, αποτελεί ένα έργο δύσκολο που απαιτεί μία σειρά από συστηματικές ενέργειες με βασικό πυλώνα την πληροφόρηση που στοχεύει στην πρόληψη.
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα σε αυτόν μέσα, που περιλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και πολλαπλές υπηρεσίες, συνέβαλε και θα συνεχίσει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όμως, η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και ειδικών πληθυσμών για ένα τόσο εκτεταμένο και σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως η ηπατίτιδα C, θα πρέπει να γίνει συστηματικά από το κράτος. Η σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας δρόμο για εφαρμογή του.

 

  • Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος στην Ελλάδα. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. [Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι | Τηλ.: 211 0122102 | www.helpa-prometheus.gr | hlpaprometheus@gmail.com]
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Συνέντευξη της Βάσως Μαράκα στο healthweb: Η Πολιτεία να ενισχύσει  την λειτουργία των συλλόγων ασθενών

Ο Λευτέρης Μπουρνουσούζης στο healthweb.gr : Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποθεραπεία των ασθενών μετά από Covid-19

Κατερίνα Κουτσογιάννη στο healthweb.gr : Σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας το 7% του εισοδήματος των ασθενών

Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν, δυσβάστακτες ιδιωτικές δαπάνες και άτυπες πληρωμές που φτάνουν το 7% του οικογενειακού εισοδήματος, λέει  η Κατερίνα Κουτσογιάννη πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (ΕΑΕ), σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου . Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση καθώς και η ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και  η ανεπαρκής διοίκηση και τελικά […]

Διονύσιος Ευγενίδης ΦΣΘ στο healthweb.gr: Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Ο εμβολιασμός έχει εξαφανίσει ασθένειες από την γη που αποδεκάτιζαν τα παιδιά και απειλούσαν την ζωή  των  ενήλικων, τονίζει ο Προέδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος  Ευγενίδης σε συνέντευξη του στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου , εκπέμποντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της καταπολέμησης των πανδημιών .  Οι  ενήλικες επιλέγουν  το  φαρμακείο  για […]

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης στο healthweb για τον κορωνοϊό και την εμφάνιση στα παιδιά

Κορωνοϊός και παιδιά: Διαφορετικά από αυτά των ενηλίκων και πιο ήπια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού στους ανήλικους, όπως έχει προκύψει από τα έως τώρα στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι τα παιδιά μπορούν να διασπείρουν τον ιό σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ενήλικες. Τελικά, ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού στα […]

Βαρβάρα Μπαρούτσου: Η πρόσφατη ανατιμολόγηση φαρμάκων δημιουργεί κλίμα αποεπένδυσης και ενδεχόμενες νομικές διεκδικήσεις

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου Βαρβάρα Μπαρούτσου : ‘’ Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της τιμολογιακής πολιτικής, είναι αναποτελεσματική και με την μέχρι σήμερα εμπειρία μόνο επιπλοκές δημιουργεί’’ λέει, μεταξύ άλλων, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr , για την πολιτική φαρμάκων στην Ελλάδα . Παράλληλα , υπογράμμισε ότι ‘’ Η πρόσφατη ανατιμολόγηση και η […]

Διαβήτης τύπου 1: Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ιστορική ευκαιρία για την βελτίωση της ζωής των ασθενών

Επιμέλεια: Νικολέτα Ντάμπου Οι επαναστατικές τεχνολογίες και οι νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 (T1D), αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία για την βελτίωση της ζωής των ασθενών .  Η πρόοδος της τεχνολογίας κατά την τελευταία δεκαετία, έχει οδηγήσει σε πληθώρα θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (T1D). Ο στόχος αυτών […]

Αποκλειστικά στο healthweb.gr ο καθηγητής Α. Βατόπουλος: ‘Να συνταγογραφηθεί η εξέταση για κοροναϊό!’

O καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλά αποκλειστικά στο healthweb.gr για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, για την προφύλαξη των ευπαθών ομάδων αλλά και το πώς μεταδίδεται τελικά ο ιός από άτομο σε άτομο. Ο διακεκριμένος καθηγητής κρίνει απαραίτητη τη συνταγογράφηση της εξέτασης για covid-19 από τον ΕΟΠΥΥ ως μέσο για έγκαιρη διάγνωση του κοροναϊού […]

Γ. Λειβαδάς στο Healthweb: Οι παράνομες προμήθειες στα νοσοκομεία συνεχίζονται κυρίως στο ‘Ιπποκράτειο’ και ’ Ευαγγελισμό ‘

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου Η παράνομη πρακτική των προμηθειών μόνο με δελτίο αποστολής και μη αίτηση έκδοσης τιμολογίου στα δημόσια νοσοκομεία καλά κρατεί κυρίως στα μεγάλα των Αθηνών ( Ιπποκράτειο και Ευαγγελισμός) , όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ.  Γεράσιμος Λειβαδάς στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Healthweb.gr. Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των εταιριών […]

Αποκλειστική συνέντευξη ομότιμου καθηγητή: ‘Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει’

Για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία που φέρνει η έλευση των τουριστών, το σύστημα υγείας και τις ικανότητές του, την κοινωνική χαλάρωση αλλά και τον εκτιμώμενο χρόνο του κύκλου που θα διαγράψει ο κοροναϊός μίλησε αποκλειστικά στο healthweb.gr ο κος Γιώργος Δάικος, ομότιμος καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ. Συμφώνησε δε με την απαγόρευση των […]