Συνεντεύξεις

Καλαμίτσης: Δύσκολο έργο ο εντοπισμός των αδιάγνωστων ασθενών με ηπατίτιδα C

Καλαμίτσης: Δύσκολο έργο ο εντοπισμός των αδιάγνωστων ασθενών με ηπατίτιδα C

Για το πρόβλημα των αδιάγνωστων ασθενών με ηπατίτιδα C μιλά στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Γιώργος Καλαμίτσης– Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας | Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” εξηγώντας ότι ‘’ο εντοπισμός των αδιάγνωστων ασθενών, συνδυαστικά με τη διασύνδεσή τους με το Σύστημα Υγείας, αποτελεί ένα έργο δύσκολο που απαιτεί μία σειρά από συστηματικές ενέργειες με βασικό πυλώνα την πληροφόρηση που στοχεύει στην πρόληψη.’’ Ενώ τονίζει ποιο είναι το όφελος των ασθενών από τις νέες χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα τους και τα νέα κριτήρια.

Πόσοι ασθενείς με ηπατίτιδα C έχουν πάρει φάρμακα με βάση των νέων τιμών και κριτηρίων; Ποια είναι η συχνότητα των ασθενών στην θεραπεία;

Οι ασθενείς με ηπατίτιδα C, από αρχές Ιουλίου του 2017 έχουν αποκτήσει διευρυμένη πρόσβαση στις καινοτόμες, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες που έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα από το 2014. Η πρόσβαση στις θεραπείες αυτές θεωρείται πλέον διευρυμένη, καθώς μέχρι πρότινος – λόγω υψηλού κόστους- ήταν διαθέσιμες σε περιορισμένο αριθμό ασθενών που υπάγονταν σε συγκεκριμένα κριτήρια και ουσιαστικά βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο ηπατικής ίνωσης.

Η διεύρυνση των κριτηρίων, ήταν το αποτέλεσμα συμφωνίας από τη διαπραγμάτευση τιμών μεταξύ του κράτους και της φαρμακοβιομηχανίας. Η διαπραγμάτευση αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα», ο οποίος χαιρετίζει την απόφαση που τέθηκε σε εφαρμογή.

Το νέο καθεστώς, σχετικά με την αποζημίωση των καινοτόμων θεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ, συνεπάγει ότι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν την θεραπεία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σε διάστημα 14 μηνών από την εφαρμογή της απόφασης, αναμένεται να αποκτήσουν πρόσβαση 5.500 ασθενείς με ηπατίτιδα C.

Ποιο είναι το όφελος των ασθενών από τις νέες χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα τους και τα νέα κριτήρια;

Το όφελος των ασθενών, από τα νέα κριτήρια πρόσβασης στη θεραπεία για την ηπατίτιδα C είναι ανεκτίμητης αξίας, όχι μόνο σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.
Σε ατομικό επίπεδο, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών, έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί από μία νόσο που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, χωρίς να πρέπει να περιμένει αναγκαστικά, να φτάσει σε κίρρωση του ήπατος, με ό,τι συνεπάγει για την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σε συλλογικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα, ο αντίκτυπος των νέων κριτηρίων είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρος ως προς την αναχαίτιση της μετάδοσης της νόσου. Η ηπατίτιδα C, ως λοιμώδες νόσημα αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας και η ενδεχόμενη μείωση του επιπολασμού της, δύναται να μεταβάλλει το τοπίο της νόσου στη χώρα μας. Επίσης, η πρόσβαση στη θεραπεία για ένα λοιμώδες και σοβαρό νόσημα που θεραπεύεται ενισχύει την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος που βιώνουν οι ασθενείς.

Τι άλλαξε στα κριτήρια;
Όπως προαναφέρθηκε, μέχρι τον Ιούλιο του 2017, ίσχυαν 4 κριτήρια πρόσβασης στις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C, τα οποία είχαν τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ και ουσιαστικά κάλυπταν τους ασθενείς σε πολύ προχωρημένο στάδιο ηπατικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών προς μεταμόσχευση ήπατος.

Τα αναθεωρημένα κριτήρια, εξασφαλίζουν πρόσβαση στη θεραπεία για τους ασθενείς σε στάδιο ηπατικής ίνωσης μεγαλύτερο ή ίσο του δεύτερου σταδίου (F2) και ανεξαρτήτως σταδίου, σε ομάδες ασθενών με συγκεκριμένα συνοδά νοσήματα. Αναφορικά, τα στάδια ηπατικής ίνωσης είναι 4, με τέταρτο στάδιο την κίρρωση του ήπατος.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι, η πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες έχει επεκταθεί αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση καθολική. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι ασθενείς που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο (F0-F1) δεν περιλαμβάνεται στα νέα κριτήρια.

Ως αποτέλεσμα οι ασθενείς, που σημειωτέων αποτελούν την μεγαλύτερη αριθμητικά ομάδα σε επίπεδο σταδίου, δυστυχώς θα πρέπει να περιμένουν να εξελιχθεί η ηπατική τους βλάβη συνυπολογίζοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, εν αγνοία τους.

Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΡΟΜΗΘΕΑ στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης ; Πότε εκτιμάτε θα είναι έτοιμο από το ΥΥΚΑ ;

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» συμμετείχε στην «Επιστημονική, Γνωμοδοτική Eπιτροπή» σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, το οποίο παρουσιάστηκε στις 28/07/2017 σε ημερίδα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και σύντομα αναμένεται να αναρτηθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C στην Ελλάδα, συντάχθηκε βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την Παγκόσμια Στρατηγική για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες 2016-2021 που ψηφίστηκε το 2016 από 194 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030.

Ο Σύλλογος «Προμηθέας», λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τη καθοριστική σημασία της πρόληψης, για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, εστιάζει σε αυτή, θέτοντας ως μία από τις προτεραιότητες του τον εντοπισμό των αδιάγνωστων ασθενών. Το ποσοστό των αδιάγνωστων ασθενών είναι συντριπτικό και αφορά στο 80% του συνολικού πληθυσμού που ανέρχεται στους 135.000 κατά προσέγγιση. Η αιτία του υψηλού ποσοστού αποδίδεται στον ασυμπτωματικό χαρακτήρα της νόσου. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζουμε την επιτακτική ανάγκη προς στοχευμένη μέριμνα σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ψυχοδραστικών ουσιών και οι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, που θεωρούνται πληθυσμοί «υψηλού κινδύνου». Η συστηματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, σήμερα περισσότερο από ποτέ κρίνεται ως απαραίτητη.

Πως πιστεύετε θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των αδιάγνωστων ασθενών; . Ποιες ενέργειες θα κάνετε για αυτό;

Ο εντοπισμός των αδιάγνωστων ασθενών, συνδυαστικά με τη διασύνδεσή τους με το Σύστημα Υγείας, αποτελεί ένα έργο δύσκολο που απαιτεί μία σειρά από συστηματικές ενέργειες με βασικό πυλώνα την πληροφόρηση που στοχεύει στην πρόληψη.
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα σε αυτόν μέσα, που περιλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και πολλαπλές υπηρεσίες, συνέβαλε και θα συνεχίσει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όμως, η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και ειδικών πληθυσμών για ένα τόσο εκτεταμένο και σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως η ηπατίτιδα C, θα πρέπει να γίνει συστηματικά από το κράτος. Η σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας δρόμο για εφαρμογή του.

 

  • Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος στην Ελλάδα. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. [Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι | Τηλ.: 211 0122102 | www.helpa-prometheus.gr | [email protected]]
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Τι χρειάζεται η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ; 

Η πανδημία  του COVID 19 έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του κλάδου του φαρμάκου καθώς αναπτυχθήκαν εμβόλια και θεραπείες με εντυπωσιακές ταχύτητες αλλά και την επιτακτική ανάγκη να δοθούν από την πολιτεία  κίνητρα  για επενδύσεις . Αναγκαίο ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο Hardo Fischer αποκλειστικά στο healthweb: Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική

‘’ Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει ένα νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική και  ακολούθως στις πολιτικές αποζημίωσής της από τα συστήματα υγείας. ‘’ λέει ο Hardo Fischer, Medical Director Novartis Gene Therapies, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου .

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

«Το 2020 ήταν η χρονιά που και στην Ελλάδα, προστέθηκε μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, η γονιδιακή θεραπεία»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb.gr .