Συνεντεύξεις

Φυσικοθεραπεία Covid-19: Η συνεισφορά στην αποθεραπεία των ασθενών

Φυσικοθεραπεία Covid-19: Η συνεισφορά στην αποθεραπεία των ασθενών

Για την  συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποθεραπεία των ασθενών μετά από Covid-19 λοίμωξη  μιλάει στο healthweb.gr ο κ. Λευτέρης Μπουρνουσούζης Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Αττικής του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου .

‘’ Οι άνθρωποι που έχουν νοσηλευτεί σε κοινό θάλαμο ή ΜΕΘ με σοβαρή  Covid-19 λοίμωξη εμφανίζουν κόπωση, έντονη μυική αδυναμία, εμμένουσα δύσπνοια και διαταραχές ισορροπίας. Συνεπώς είναι απαραίτητη η αναπνευστική και η μυοσκελετική φυσικοθεραπεία έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορέσουν όσο το δυνατό συντομότερα να αναρρώσουν από τις προαναφερθείσες επιπλοκές της νοσηλείας ή της παραμονής τους στη ΜΕΘ’’τονίζει.

Τι περιλαμβάνει και τι προσφέρει η αναπνευστική φυσικοθεραπεία;

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία συμβάλει στη διαχείριση της αναπνευστικής δυσχέρειας και στη σταδιακή ανάκτηση της φυσιολογικής αναπνευστικής λειτουργίας. Κατά την αναπνευστική φυσικοθεραπεία οι Φυσικοθεραπευτές  εκπαιδεύουν τους ασθενείς στη λήψη  στάσεων που μειώνουν τη δύσπνοια, όπως είναι η πλάγια κατάκλιση με ανασηκωμένο κορμό ή η καθιστή θέση και φυσικά τους επανεκπαιδεύουν το αναπνευστικό πρότυπο διδάσκοντας τους τον  σωστό τρόπο αναπνοής.  Ενώ η βελτίωση της φυσικής κατάστασης επιτυγχάνεται με προσαρμοσμένο προγράμματα θεραπευτικής άσκησης μικρής διάρκειας που στοχεύει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού, στη μείωση του άγχους και ενέργειάς. Μπορείτε να δώσετε κάποια παραδείγματα ασκήσεων; Θα μπορούσαν να είναι ασκήσεις με τους ώμους ή με τα πόδια από καθιστή θέση, επί τόπου βάδιση, ασκήσεις ισορροπίας, άρσεις από καθιστή σε όρθια θέση ανέβασμα σκαλιών και πολλές άλλες.

Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται με την παρουσία φυσικοθεραπευτή; Σημαντική είναι η επίβλεψη από τον φυσικοθεραπευτή γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει έναν επαγγελματίας υγείας που θα μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασης της υγείας κατά την θεραπευτική άσκηση αλλά και την καταλληλότητα του επιπέδου άσκησης.  Για παράδειγμα  αν ο ασθενής μπορεί να πει μια πρόταση χωρίς καμία παύση τότε έχει δυνατότητα να αυξήσει το επίπεδο δυσκολίας ή να το χαμηλώσει αν δεν μπορεί να πει μια πρόταση χωρίς λαχάνιασμα ή παύσεις κατά την διάρκεια της άσκησης.

Θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι φυσικοθεραπείες και με τηλεθεραπεία ;

Η χρήση τηλεθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αποκτήσουν πρόσβαση και υποστήριξη από έναν φυσικοθεραπευτή σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση. Πρέπει όμως να γίνονται με μεγάλη προσοχή με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, με παρουσία βοηθού ή φροντιστή κατά την εκτέλεση των ασκήσεων και μετά από ενδελεχή έλεγχο για την καταλληλότητα του ασθενή σε επίπεδο συνοσηροτήτων αλλά και δυνατότητας ανταπόκρισης και συνεργασίας μέσα από μια τηλεδιάσκεψη. Συνήθως γίνονται στα τελευταία στάδια της θεραπείας αφού έχει προηγηθεί μια σειρά θεραπειών από κοντά.

Έχουμε τέτοια παραδείγματα στην Ελλάδα ;

Στην Ελλάδα έχει υλοποιηθεί με εξαιρετική επιτυχία ένα πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης  με το σύστημα «Τήλε-επίβλεψης» στους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί και  ανάρρωσαν από Κορωνοϊό από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Εργαστήριο Φυσιολογίας της Άσκησης και της Αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν εξαιρετικά στη βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας, της σωματικής και ψυχικής τους υγείας των συμμετεχόντων.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φυσικοθεραπευτές : Σε απόγνωση ο κλάδος λόγω claw-back

Αυχένας πόνος αντιμετώπιση: Γιατί μου συμβαίνει, πώς θα απαλλαγώ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Τι χρειάζεται η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ; 

Η πανδημία  του COVID 19 έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του κλάδου του φαρμάκου καθώς αναπτυχθήκαν εμβόλια και θεραπείες με εντυπωσιακές ταχύτητες αλλά και την επιτακτική ανάγκη να δοθούν από την πολιτεία  κίνητρα  για επενδύσεις . Αναγκαίο ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο Hardo Fischer αποκλειστικά στο healthweb: Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική

‘’ Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει ένα νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική και  ακολούθως στις πολιτικές αποζημίωσής της από τα συστήματα υγείας. ‘’ λέει ο Hardo Fischer, Medical Director Novartis Gene Therapies, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου .

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

«Το 2020 ήταν η χρονιά που και στην Ελλάδα, προστέθηκε μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, η γονιδιακή θεραπεία»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb.gr .