Συνεντεύξεις

Φυσικοθεραπεία Covid-19: Η συνεισφορά στην αποθεραπεία των ασθενών

Φυσικοθεραπεία Covid-19: Η συνεισφορά στην αποθεραπεία των ασθενών

Για την  συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποθεραπεία των ασθενών μετά από Covid-19 λοίμωξη  μιλάει στο healthweb.gr ο κ. Λευτέρης Μπουρνουσούζης Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Αττικής του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου .

‘’ Οι άνθρωποι που έχουν νοσηλευτεί σε κοινό θάλαμο ή ΜΕΘ με σοβαρή  Covid-19 λοίμωξη εμφανίζουν κόπωση, έντονη μυική αδυναμία, εμμένουσα δύσπνοια και διαταραχές ισορροπίας. Συνεπώς είναι απαραίτητη η αναπνευστική και η μυοσκελετική φυσικοθεραπεία έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορέσουν όσο το δυνατό συντομότερα να αναρρώσουν από τις προαναφερθείσες επιπλοκές της νοσηλείας ή της παραμονής τους στη ΜΕΘ’’τονίζει.

Τι περιλαμβάνει και τι προσφέρει η αναπνευστική φυσικοθεραπεία;

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία συμβάλει στη διαχείριση της αναπνευστικής δυσχέρειας και στη σταδιακή ανάκτηση της φυσιολογικής αναπνευστικής λειτουργίας. Κατά την αναπνευστική φυσικοθεραπεία οι Φυσικοθεραπευτές  εκπαιδεύουν τους ασθενείς στη λήψη  στάσεων που μειώνουν τη δύσπνοια, όπως είναι η πλάγια κατάκλιση με ανασηκωμένο κορμό ή η καθιστή θέση και φυσικά τους επανεκπαιδεύουν το αναπνευστικό πρότυπο διδάσκοντας τους τον  σωστό τρόπο αναπνοής.  Ενώ η βελτίωση της φυσικής κατάστασης επιτυγχάνεται με προσαρμοσμένο προγράμματα θεραπευτικής άσκησης μικρής διάρκειας που στοχεύει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού, στη μείωση του άγχους και ενέργειάς. Μπορείτε να δώσετε κάποια παραδείγματα ασκήσεων; Θα μπορούσαν να είναι ασκήσεις με τους ώμους ή με τα πόδια από καθιστή θέση, επί τόπου βάδιση, ασκήσεις ισορροπίας, άρσεις από καθιστή σε όρθια θέση ανέβασμα σκαλιών και πολλές άλλες.

Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται με την παρουσία φυσικοθεραπευτή; Σημαντική είναι η επίβλεψη από τον φυσικοθεραπευτή γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει έναν επαγγελματίας υγείας που θα μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασης της υγείας κατά την θεραπευτική άσκηση αλλά και την καταλληλότητα του επιπέδου άσκησης.  Για παράδειγμα  αν ο ασθενής μπορεί να πει μια πρόταση χωρίς καμία παύση τότε έχει δυνατότητα να αυξήσει το επίπεδο δυσκολίας ή να το χαμηλώσει αν δεν μπορεί να πει μια πρόταση χωρίς λαχάνιασμα ή παύσεις κατά την διάρκεια της άσκησης.

Θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι φυσικοθεραπείες και με τηλεθεραπεία ;

Η χρήση τηλεθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αποκτήσουν πρόσβαση και υποστήριξη από έναν φυσικοθεραπευτή σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση. Πρέπει όμως να γίνονται με μεγάλη προσοχή με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, με παρουσία βοηθού ή φροντιστή κατά την εκτέλεση των ασκήσεων και μετά από ενδελεχή έλεγχο για την καταλληλότητα του ασθενή σε επίπεδο συνοσηροτήτων αλλά και δυνατότητας ανταπόκρισης και συνεργασίας μέσα από μια τηλεδιάσκεψη. Συνήθως γίνονται στα τελευταία στάδια της θεραπείας αφού έχει προηγηθεί μια σειρά θεραπειών από κοντά.

Έχουμε τέτοια παραδείγματα στην Ελλάδα ;

Στην Ελλάδα έχει υλοποιηθεί με εξαιρετική επιτυχία ένα πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης  με το σύστημα «Τήλε-επίβλεψης» στους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί και  ανάρρωσαν από Κορωνοϊό από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Εργαστήριο Φυσιολογίας της Άσκησης και της Αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν εξαιρετικά στη βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας, της σωματικής και ψυχικής τους υγείας των συμμετεχόντων.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Φυσικοθεραπευτές : Σε απόγνωση ο κλάδος λόγω claw-back

Αυχένας πόνος αντιμετώπιση: Γιατί μου συμβαίνει, πώς θα απαλλαγώ

Ευγενία Βλάχου : Η έλλειψη εξειδικευμένων νοσηλευτών για τον διαβήτη στοιχίζει την περίοδο της COVID 19

«Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά» είναι το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), φαίνεται ωστόσο ότι στη χώρα μας παρά τα χειροκροτήματα της Άνοιξης για τη συμβολή των Νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο ρόλος τους στην πράξη υποτιμάται από την πολιτεία, πόσο μάλλον στο χώρο του διαβήτη, όπου μοιάζει με πολυτέλεια παρά το γεγονός ότι  οι ιατροί του χώρου υποστηρίζουν τη χρησιμότητά τους.

‘’Φαρμάκι’’ οι ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών στην  Ελλάδα

Τα ιδιωτικά κέντρα ‘’ ξεπουπουλιάζουν’’ τους ασθενείς με καρκίνο ζητώντας πάνω από 2.500€ για κάθε ακτινοθεραπευτική πράξη. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει αρχείο νεοπλασιών .

Συνέντευξη της Βάσως Μαράκα στο healthweb: Η Πολιτεία να ενισχύσει  την λειτουργία των συλλόγων ασθενών

Πρόσβαση στο φυσικό αλλά και δομημένο περιβάλλον αποκτούν τα ΑμεΑ ως ισότιμοι πολίτες , με το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Κατερίνα Κουτσογιάννη στο healthweb.gr : Σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας το 7% του εισοδήματος των ασθενών

Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν, δυσβάστακτες ιδιωτικές δαπάνες και άτυπες πληρωμές που φτάνουν το 7% του οικογενειακού εισοδήματος, λέει  η Κατερίνα Κουτσογιάννη πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (ΕΑΕ), σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου . Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση καθώς και η ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και  η ανεπαρκής διοίκηση και τελικά […]

Διονύσιος Ευγενίδης ΦΣΘ στο healthweb.gr: Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Ο εμβολιασμός έχει εξαφανίσει ασθένειες από την γη που αποδεκάτιζαν τα παιδιά και απειλούσαν την ζωή  των  ενήλικων, τονίζει ο Προέδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος  Ευγενίδης σε συνέντευξη του στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου , εκπέμποντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της καταπολέμησης των πανδημιών .  Οι  ενήλικες επιλέγουν  το  φαρμακείο  για […]

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης στο healthweb για τον κορωνοϊό και την εμφάνιση στα παιδιά

Κορωνοϊός και παιδιά: Διαφορετικά από αυτά των ενηλίκων και πιο ήπια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού στους ανήλικους, όπως έχει προκύψει από τα έως τώρα στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι τα παιδιά μπορούν να διασπείρουν τον ιό σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ενήλικες. Τελικά, ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού στα […]

Βαρβάρα Μπαρούτσου: Η πρόσφατη ανατιμολόγηση φαρμάκων δημιουργεί κλίμα αποεπένδυσης και ενδεχόμενες νομικές διεκδικήσεις

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου Βαρβάρα Μπαρούτσου : ‘’ Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της τιμολογιακής πολιτικής, είναι αναποτελεσματική και με την μέχρι σήμερα εμπειρία μόνο επιπλοκές δημιουργεί’’ λέει, μεταξύ άλλων, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr , για την πολιτική φαρμάκων στην Ελλάδα . Παράλληλα , υπογράμμισε ότι ‘’ Η πρόσφατη ανατιμολόγηση και η […]

Διαβήτης τύπου 1: Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ιστορική ευκαιρία για την βελτίωση της ζωής των ασθενών

Επιμέλεια: Νικολέτα Ντάμπου Οι επαναστατικές τεχνολογίες και οι νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 (T1D), αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία για την βελτίωση της ζωής των ασθενών .  Η πρόοδος της τεχνολογίας κατά την τελευταία δεκαετία, έχει οδηγήσει σε πληθώρα θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (T1D). Ο στόχος αυτών […]