Συνεντεύξεις

Αποκλειστικά στο healthweb.gr ο καθηγητής Α. Βατόπουλος: ‘Να συνταγογραφηθεί η εξέταση για κοροναϊό!’

Αποκλειστικά στο healthweb.gr ο καθηγητής Α. Βατόπουλος: ‘Να συνταγογραφηθεί η εξέταση για κοροναϊό!’

O καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλά αποκλειστικά στο healthweb.gr για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, για την προφύλαξη των ευπαθών ομάδων αλλά και το πώς μεταδίδεται τελικά ο ιός από άτομο σε άτομο. Ο διακεκριμένος καθηγητής κρίνει απαραίτητη τη συνταγογράφηση της εξέτασης για covid-19 από τον ΕΟΠΥΥ ως μέσο για έγκαιρη διάγνωση του κοροναϊού και συνεπώς ορθότερη διαχείριση της πανδημίας. Ερωτηθείς για το εμβόλιο και την κάλυψη της χώρας, επισημαίνει ότι η Ελλάδα την επίμαχη στιγμή – δηλαδή όταν ανακαλυφθεί το εμβόλιο – αλλά και νωρίτερα πρέπει να αναπτύξει διαπραγματευτική δεινότητα για να καλυφθεί επαρκώς η χώρα.

Διαβάστε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη 

Στην Γεωργία Αθ. Σκιτζή 

  1. Πώς κρίνετε την πρόσφατη επιδημιολογική πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα; Φαίνεται ότι αυξάνουν τα ορφανά κρούσματα.

O ΕΟΔΥ δεν έχει δημοσιεύσει επαρκή ποιοτικά στοιχεία των κρουσμάτων, ώστε να μπορεί να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα ως προς την πορεία των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως ότι τέτοια κρούσματα ανιχνεύονται πλέον σε όλη την χώρα, γεγονός συμβατό με ευρεία διασπορά του ιού σε όλη την χώρα.

  1. Αναφορές δείχνουν ότι παρόλη την εξάπλωση του ιού τα βαριά περιστατικά μειώνονται. Πως θα μπορούσε αυτό να ερμηνευτεί;

Παρόλο που και εδώ απαιτείται αναλυτική μελέτη των ποιοτικών στοιχείων που δεν είναι προσβάσιμα εκτός των Οργανισμών που τα συλλέγουν, μπορεί να υποστηριχθούν δύο ερμηνείες α) η εντατική ενεργητική ανίχνευση κρουσμάτων αυξάνει αναλογικά και την συχνότητα των ελαφρών περιστατικών που διαγιγνώσκονται και β) οι ευπαθείς ομάδες όπου η νόσηση είναι συχνότερα βαρύτερη, προφυλάσσονται περισσότερο και άρα αρρωσταίνουν αναλογικά σπανιότερα.

  1. Τελικά υπάρχει ομοφωνία των ειδικών στους τρόπους μετάδοσης του ιού π.χ. μέσω αέρα (αερολύματα);

Παρόλο που η μετάδοση μέσω του αέρα είναι πιθανή, ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι δια σταγονιδίων, πράγμα συμβατό και με τα επιδημιολογικά δεδομένα και ειδικότερα με το πρότυπο μετάδοσης στις στενές επαφές.

  1. Γενικά στην Ελλάδα στα αρχικά στάδια της πανδημίας δεν προκρίθηκε και για λόγους οικονομικούς ίσως, ο γενικευμένος έλεγχος του πληθυσμού για κοροναϊό. Τώρα που η νόσος εξαπλώνεται ένας τέτοιος έλεγχος θα είχε περισσότερο νόημα;

Ήδη η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί βασικό όπλο στην αντιμετώπιση του ιού. Σε αυτό βοηθά και η αυξημένη ικανότητα της χώρας στην χρήση της μοριακής διάγνωσης, ενώ η συνταγογράφηση της εξέτασης μέσω του ΕΟΠΥΥ, θα βοηθούσε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση της έγκαιρης δηλαδή διάγνωσης το δυνατόν περισσότερων περιστατικών.

  1. Ακόμη και ένα τώρα υπήρχε διαθέσιμο εμβόλιο για τον κοροναϊό σε πόσο χρονικό διάστημα θα ήταν δυνατό να καλυφθεί επαρκώς η χώρα;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Η απάντηση εξαρτάται από την συνολική ικανότητα παραγωγής εμβολίου, των στρατηγικών εμβολιασμού που θα προκριθούν, αλλά και την διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας

  1. Με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της Κίνας αναφορικά με την ελευθερία του λόγου, μήπως θα έπρεπε η επιστημονική κοινότητα να διατηρεί κάποια δυσπιστία στα σχετικά με τον κοροναϊό ιατρικά νέα που προέρχονται από τη χώρα αυτή;

Οπωσδήποτε το πολιτικό σύστημα που επικρατεί σε μία χώρα επηρεάζει τους ρυθμούς αλλά και την ποιότητα διάδοσης των πληροφοριών και συχνά και των επιστημονικών πληροφοριών και ειδικά σε ευαίσθητους τομείς όπως η Δημόσια Υγεία. Πάντως και κρίνοντας από τον όγκο και την ποιότητα των σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων πιστεύω ότι οι Κινέζοι συνάδελφοι έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους στην έρευνα για τον COVID αλλά και στην διεθνή διάχυση της επιστημονικής πληροφορίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Τι χρειάζεται η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ; 

Ο Hardo Fischer αποκλειστικά στο healthweb: Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική

‘’ Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει ένα νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική και  ακολούθως στις πολιτικές αποζημίωσής της από τα συστήματα υγείας. ‘’ λέει ο Hardo Fischer, Medical Director Novartis Gene Therapies, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου .

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

«Το 2020 ήταν η χρονιά που και στην Ελλάδα, προστέθηκε μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, η γονιδιακή θεραπεία»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb.gr . 

Ευγενία Βλάχου : Η έλλειψη εξειδικευμένων νοσηλευτών για τον διαβήτη στοιχίζει την περίοδο της COVID 19

«Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά» είναι το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), φαίνεται ωστόσο ότι στη χώρα μας παρά τα χειροκροτήματα της Άνοιξης για τη συμβολή των Νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο ρόλος τους στην πράξη υποτιμάται από την πολιτεία, πόσο μάλλον στο χώρο του διαβήτη, όπου μοιάζει με πολυτέλεια παρά το γεγονός ότι  οι ιατροί του χώρου υποστηρίζουν τη χρησιμότητά τους.

‘’Φαρμάκι’’ οι ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών στην  Ελλάδα

Τα ιδιωτικά κέντρα ‘’ ξεπουπουλιάζουν’’ τους ασθενείς με καρκίνο ζητώντας πάνω από 2.500€ για κάθε ακτινοθεραπευτική πράξη. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει αρχείο νεοπλασιών .

Συνέντευξη της Βάσως Μαράκα στο healthweb: Η Πολιτεία να ενισχύσει  την λειτουργία των συλλόγων ασθενών

Πρόσβαση στο φυσικό αλλά και δομημένο περιβάλλον αποκτούν τα ΑμεΑ ως ισότιμοι πολίτες , με το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Λευτέρης Μπουρνουσούζης στο healthweb.gr : Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποθεραπεία των ασθενών μετά από Covid-19

Για την  συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποθεραπεία των ασθενών μετά από Covid-19 λοίμωξη  μιλάει στο healthweb.gr ο κ. Λευτέρης Μπουρνουσούζης Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Αττικής του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου .

Κατερίνα Κουτσογιάννη στο healthweb.gr : Σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας το 7% του εισοδήματος των ασθενών

Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν, δυσβάστακτες ιδιωτικές δαπάνες και άτυπες πληρωμές που φτάνουν το 7% του οικογενειακού εισοδήματος, λέει  η Κατερίνα Κουτσογιάννη πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (ΕΑΕ), σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου . Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση καθώς και η ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και  η ανεπαρκής διοίκηση και τελικά […]

Διονύσιος Ευγενίδης ΦΣΘ στο healthweb.gr: Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Ο εμβολιασμός έχει εξαφανίσει ασθένειες από την γη που αποδεκάτιζαν τα παιδιά και απειλούσαν την ζωή  των  ενήλικων, τονίζει ο Προέδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος  Ευγενίδης σε συνέντευξη του στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου , εκπέμποντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της καταπολέμησης των πανδημιών .  Οι  ενήλικες επιλέγουν  το  φαρμακείο  για […]