Συνεντεύξεις

Αποκλειστικά στο healthweb.gr ο καθηγητής Α. Βατόπουλος: ‘Να συνταγογραφηθεί η εξέταση για κοροναϊό!’

Αποκλειστικά στο healthweb.gr ο καθηγητής Α. Βατόπουλος: ‘Να συνταγογραφηθεί η εξέταση για κοροναϊό!’

O καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλά αποκλειστικά στο healthweb.gr για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, για την προφύλαξη των ευπαθών ομάδων αλλά και το πώς μεταδίδεται τελικά ο ιός από άτομο σε άτομο. Ο διακεκριμένος καθηγητής κρίνει απαραίτητη τη συνταγογράφηση της εξέτασης για covid-19 από τον ΕΟΠΥΥ ως μέσο για έγκαιρη διάγνωση του κοροναϊού και συνεπώς ορθότερη διαχείριση της πανδημίας. Ερωτηθείς για το εμβόλιο και την κάλυψη της χώρας, επισημαίνει ότι η Ελλάδα την επίμαχη στιγμή – δηλαδή όταν ανακαλυφθεί το εμβόλιο – αλλά και νωρίτερα πρέπει να αναπτύξει διαπραγματευτική δεινότητα για να καλυφθεί επαρκώς η χώρα.

Διαβάστε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη 

Στην Γεωργία Αθ. Σκιτζή 

  1. Πώς κρίνετε την πρόσφατη επιδημιολογική πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα; Φαίνεται ότι αυξάνουν τα ορφανά κρούσματα.

O ΕΟΔΥ δεν έχει δημοσιεύσει επαρκή ποιοτικά στοιχεία των κρουσμάτων, ώστε να μπορεί να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα ως προς την πορεία των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως ότι τέτοια κρούσματα ανιχνεύονται πλέον σε όλη την χώρα, γεγονός συμβατό με ευρεία διασπορά του ιού σε όλη την χώρα.

  1. Αναφορές δείχνουν ότι παρόλη την εξάπλωση του ιού τα βαριά περιστατικά μειώνονται. Πως θα μπορούσε αυτό να ερμηνευτεί;

Παρόλο που και εδώ απαιτείται αναλυτική μελέτη των ποιοτικών στοιχείων που δεν είναι προσβάσιμα εκτός των Οργανισμών που τα συλλέγουν, μπορεί να υποστηριχθούν δύο ερμηνείες α) η εντατική ενεργητική ανίχνευση κρουσμάτων αυξάνει αναλογικά και την συχνότητα των ελαφρών περιστατικών που διαγιγνώσκονται και β) οι ευπαθείς ομάδες όπου η νόσηση είναι συχνότερα βαρύτερη, προφυλάσσονται περισσότερο και άρα αρρωσταίνουν αναλογικά σπανιότερα.

  1. Τελικά υπάρχει ομοφωνία των ειδικών στους τρόπους μετάδοσης του ιού π.χ. μέσω αέρα (αερολύματα);

Παρόλο που η μετάδοση μέσω του αέρα είναι πιθανή, ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι δια σταγονιδίων, πράγμα συμβατό και με τα επιδημιολογικά δεδομένα και ειδικότερα με το πρότυπο μετάδοσης στις στενές επαφές.

  1. Γενικά στην Ελλάδα στα αρχικά στάδια της πανδημίας δεν προκρίθηκε και για λόγους οικονομικούς ίσως, ο γενικευμένος έλεγχος του πληθυσμού για κοροναϊό. Τώρα που η νόσος εξαπλώνεται ένας τέτοιος έλεγχος θα είχε περισσότερο νόημα;

Ήδη η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί βασικό όπλο στην αντιμετώπιση του ιού. Σε αυτό βοηθά και η αυξημένη ικανότητα της χώρας στην χρήση της μοριακής διάγνωσης, ενώ η συνταγογράφηση της εξέτασης μέσω του ΕΟΠΥΥ, θα βοηθούσε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση της έγκαιρης δηλαδή διάγνωσης το δυνατόν περισσότερων περιστατικών.

  1. Ακόμη και ένα τώρα υπήρχε διαθέσιμο εμβόλιο για τον κοροναϊό σε πόσο χρονικό διάστημα θα ήταν δυνατό να καλυφθεί επαρκώς η χώρα;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Η απάντηση εξαρτάται από την συνολική ικανότητα παραγωγής εμβολίου, των στρατηγικών εμβολιασμού που θα προκριθούν, αλλά και την διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας

  1. Με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της Κίνας αναφορικά με την ελευθερία του λόγου, μήπως θα έπρεπε η επιστημονική κοινότητα να διατηρεί κάποια δυσπιστία στα σχετικά με τον κοροναϊό ιατρικά νέα που προέρχονται από τη χώρα αυτή;

Οπωσδήποτε το πολιτικό σύστημα που επικρατεί σε μία χώρα επηρεάζει τους ρυθμούς αλλά και την ποιότητα διάδοσης των πληροφοριών και συχνά και των επιστημονικών πληροφοριών και ειδικά σε ευαίσθητους τομείς όπως η Δημόσια Υγεία. Πάντως και κρίνοντας από τον όγκο και την ποιότητα των σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων πιστεύω ότι οι Κινέζοι συνάδελφοι έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους στην έρευνα για τον COVID αλλά και στην διεθνή διάχυση της επιστημονικής πληροφορίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η […]

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».