Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ο Υπουργός, όπως διαφαίνεται από την απάντησή του, εστιάζει στους αριθμούς και όχι στην ουσία του αιτήματος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μαυρουδή Βορίδη, στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου στην εργασία για εργαζόμενους με ποσοστό αναπηρίας 50%, ποσοστό που λαμβάνει μερίδα των ατόμων με Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στην επιστολή που έστειλε στην Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία υποστήριξε το δίκαιο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είναι ότι η υιοθέτηση του αιτήματος αυτού θα έχει «ως αποτέλεσμα την περιπτωσιολογική αντιμετώπιση του ζητήματος ανάλογα με την εκάστοτε πάθηση και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»!

Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελούν λοιπόν για τον Υπουργό «περιπτώσεις» που δε δύνανται να τύχουν υποστήριξης στην εργασία τους λόγω του πλήθους των ιδίων αλλά και των υπολοίπων πασχόντων από χρόνιες παθήσεις και/ή αναπηρίες οι οποίοι λαμβάνουν ποσοστό 50%!

Ο Υπουργός, όπως διαφαίνεται από την απάντησή του, εστιάζει στους αριθμούς και όχι
στην ουσία του αιτήματος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Όλοι εμείς οι πάσχοντες από Διαβήτη θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Υπουργό ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μία σοβαρή χρόνια πάθηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος σοβαρών και επίπονων επιπλοκών, όπως είναι η νεφροπάθεια, η πολυνευροπάθεια, ο ακρωτηριασμός άκρων, η τύφλωση κλπ.

Ειδικά στις περιπτώσεις των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, η αντιμετώπιση της πάθησης απαιτεί καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης και πολλαπλές μετρήσεις προκειμένου να παρακολουθούν τις διακυμάνσεις στις τιμές της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας και να παρεμβαίνουν, όποτε είναι απαραίτητο για να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες και οι υπεργλυκαιμίες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασχολούνται επισταμένα με τη διατροφή τους και να την υπολογίζουν σε καθημερινή βάση, όπως, επίσης, θα πρέπει να προγραμματίζουν και να υπολογίζουν κάθε σωματική τους δραστηριότητα. Σε όλα τα προηγούμενα που απαιτεί η χρόνια πάθησή τους, πρέπει να προστεθούν και οι ανάγκες της καθημερινής συμμετοχής τους στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία.

Αυτή η δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα των πασχόντων είναι καθοριστική για την πορεία της υγείας τους και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την υιοθέτηση μέτρων στήριξης, όπως είναι και η δυνατότητα του μειωμένου κατά μία ώρα ωραρίου, την οποία επεσήμανε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην υπ’ αριθμόν πρωτ.: 147/08.02.2023 επιστολή της με θέμα: «Αίτημα εργαζομένων με Σακχαρώδη Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50% για τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου στην εργασία» προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ωστόσο, ο Υπουργός στέκεται μόνο στο σύνολο των χρονίως πασχόντων, στο οποίο ανήκουν και τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Η Πολιτεία χορηγεί βάσει του Ενιαίου Πίνακα ποσοστό αναπηρίας 50% στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, χωρίς όμως να εξετάζει τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και χωρίς να συμμερίζεται την απόλυτη ανάγκη για την παροχή μειωμένου ωραρίου στην εργασία τους, γεγονός που θα προσφέρει περισσότερο χρόνο και ευελιξία στους πάσχοντες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους. Η ανωτέρω αντιμετώπιση δεν προκαλεί μόνο λύπη αλλά και οργή σε όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και στις οικογένειές τους για την ανάλγητη αντιμετώπιση των αναγκών των πασχόντων από την πλευρά της Πολιτείας.

Η αρνητική απάντηση του Υπουργού μας βρίσκει κάθετα αντίθετους!
Όλοι εμείς οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη χαρακτηριζόμαστε, όπως και όλοι οι χρόνια πάσχοντες, ως ευάλωτοι πολίτες και η Πολιτεία έχει καθήκον να μας περιβάλλει με σεβασμό!

Ελπίζουμε ο Υπουργός να αξιολογήσει εκ νέου την πρότασή μας και μέχρι τότε εμείς θα
συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε τη θετική ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά μας!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 στην Καλαμάτα

Επιστημονική Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον Δήμο Ξάνθης στις 18 Μαρτίου

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Στην Τρίπολη 3-4 Μαρτίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 147 έτη προσφοράς και εθελοντισμού

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μεγάλη εκδήλωση-έκθεση στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος με ενημέρωση για το έργο και τις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2024.

ΦΣΘ: Εθελοντική αιμοδοσία 29/5 σε συνεργασία με το νοσοκομείο "Άγιος Παύλος"

ΦΣΘ: Πρόκειται για την 20ή εθελοντική αιμοδοσία του ΦΣΘ η οποία είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) Θεσσαλονίκης, αλλά και για φίλους και γνωστούς.

ΕΣΑμεΑ: Ζητείται άμεση λύση στα προβλήματα των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. όλης της χώρας

ΕΣΑμεΑ: Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει αγωνιστεί σκληρά για τη δημιουργία του θεσμού των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. και για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου των μνημονίων.

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τηναίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδαε στο ίδυμα ''Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ''

Άτομα με νοητική υστέρηση και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και παραμονής στο ίδρυμα "Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ".

ΚΕΦΙ: Ημερίδα "Δεν καπνίζω .. επιλέγω την ζωή" στις 30 Μαΐου

ΚΕΦΙ: Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών, «Κ.Ε.Φ.Ι.» για 19η συνεχή χρονιά παρουσιάζει το πρόγραμμα τακτικής ενημέρωσης κοινού, φροντιστών, ασθενών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης του καρκίνου.

Close Icon