Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τα άτομα με αναπηρία

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τα άτομα με αναπηρία

Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που ζουν σε δομές κλειστής φροντίδας είναι πλέον πιο ευάλωτα από ποτέ, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19, καθώς και σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, λόγω απομόνωσης, παραμέλησης, ακόμα και εγκατάλειψης.

Η ΕΣΑμεΑ έχει ενημέρωση για αποτρόπαια συμβάντα σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για να προλάβει το κακό και στην Ελλάδα έστειλαν επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και στην υφυπουργό Εργασίας κ. Μιχαηλίδου τονίζοντας ότι σε περίπτωση που ο κοροναϊός εισβάλλει σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης στη χώρα μας, θα εκτυλιχθεί μια τραγωδία άνευ προηγουμένου, δεδομένου ότι τα άτομα με  αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και οι ηλικιωμένοι, είναι πρώτοι στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιθαλπόμενοι στα ιδρύματα οφείλονται κυρίως σε έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας, σε έλλειψη φροντίδας και επίβλεψης των περιθαλπόμενων λόγω έλλειψης προσωπικού, στην καταναγκαστική επιβολή φαρμακευτικής αγωγής και μέτρων περιορισμού στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων και στον αναγκαστικό περιορισμό που οδηγεί σε έλλειψη επαφής με τον έξω κόσμο (οικογένεια, φίλους και άλλους).

Απαραίτητα μέτρα:

  • ·Αυστηρός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ και τακτικές επισκέψεις κλιμακίων ελέγχου στα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα κλειστής φροντίδας, περίθαλψης και φιλοξενίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι φιλοξενούμενοι σε αυτά δεν κακοποιούνται, δεν παραμελούνται, ούτε τίθενται σε κίνδυνο λόγω έλλειψης και απουσίας προσωπικού, καθώς και ότι δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κρίσης η καταναγκαστική απομόνωση, ο περιορισμός και η καταναγκαστική φαρμακευτική αγωγή και η φαρμακευτική αγωγή καταστολής.
  • ·Ολοκλήρωση της πρόσληψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων άμεσα, για τη στήριξη όλων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ), που έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, καθώς επίσης και παράταση των συμβάσεων των 340 επικουρικών που ήδη εργάζονται στα ΚΚΠ, ώστε με τον τρόπο αυτό να θωρακιστεί στο μέγιστο βαθμό η λειτουργία τους και η φροντίδα των φιλοξενούμενων ατόμων.
  • ·Να αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι όλων των  Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας ακριβώς όπως και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), και να προβλεφθεί η χορήγηση σε αυτούς του έκτακτου δώρου Πάσχα όπως θα χορηγηθεί και στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, καθώς δίνουν καθημερινά μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες.
  • ·Σε όλες τις δημόσιες δομές, να διασφαλιστεί η κάλυψη του αυξημένου κόστους που συνδέεται με αυτή την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, του προστατευτικού υλικού, των υλικών και μέσων απολύμανσης και των υπερωριών του προσωπικού. 
  • ·Διασφάλιση ίσης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που διαβιούν στα ιδρύματα στη θεραπεία στα νοσοκομεία.
  • ·Διασφάλιση ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις μπορούν ακόμα να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Άλμα Ζωής: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με ΕΧΕΜ και ΕΕΑΜ

Κυστική Ίνωση: Σε δημόσια διαβούλευση η συνταξιοδότηση με 15ετία στο Δημόσιο

Διαμαρτυρία Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της από το Δ.Σ του ΕΟΠΥ. Η Εθνική Συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών εκφράζει την έντονη απογοήτευση και διαμαρτυρία της, καθώς για μία ακόμη φορά η Πολιτεία, όπως, δηλώνει, αγνοεί την κοινή φωνή των ασθενών στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής για την υγεία και καλεί το Υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει […]

Συνεργασία Ε.Σ.Α.μεΑ. και Υπουργείου Μεταφορών

Ε.Σ.Α.μεΑ. ανακοινώσεις: Διόδια, τροποποιήσεις ΚΟΚ κλπ συζητήθηκαν στην συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΕΣΑΜΕΑ, Ιωάννη Βαρδακαστάνη Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Υπουργείου Μεταφορών. Σκοπός ήταν η ανάπτυξη στενής συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ σχετίζονται με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης κινητικότητας των πολιτών με αναπηρία. Συγκεκριμένα, η προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και […]

Ο Καρκίνος του Ήπατος είναι ο 6ος κατά σειρά εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως

Με κεντρικό μήνυμα «Δουλεύει για Σένα!» ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» υλοποιεί νέα ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Ήπατος ,με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ) και την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ).Ο Καρκίνος του Ήπατος είναι ο 6ος κατά σειρά εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως και ο […]

Ξεκίνησε η συζήτηση για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε προϊόντα και υπηρεσίες

Συμμετοχή του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Ιωάννη Βαρδακαστάνη στην Ομάδα Εργασίας για τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Κυστική Ίνωση σύλλογος : Διαδικτυακή συνάντηση για ομαλή μετάβαση από το «Trikafta» στο «Kaftrio»

Πρίν λίγες ημέρες  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση των εκπροσώπων του Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Δημήτρη Κοντοπίδη (Επίτιμος Πρόεδρος), Άννας Σπίνου (Προέδρου ΔΣ), Κωνσταντίνας Γιαννάκη, Γιάννη Σπίνου και Γιώργου Σαργιώτη με τους εκπροσώπους της εταιρείας Vertex με θέμα την πρόσφατη έγκριση κυκλοφορίας του «Kaftrio» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθώς και τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης για […]

Ε.Λ.Ε.Α.Ν.Α: Οι ρευματοπαθείς βιώνουν την υγειονομική κρίση χωρίς ασφάλεια

Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.): Οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς. Οι ρευματοπαθείς βιώνουν χωρίς ασφάλεια την υγειονομική κρίση είναι το βασικό μήνυμα της Συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) . Αφορμή για τη συνέντευξη τύπου αποτέλεσε η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου . Η […]

HIV:De facto ασθενής

Πραγματικές ιστορίες ασθενών: Ο Γιάννης είναι ένας gay άνδρας, η Μαρία είναι χρήστρια ενδοφλέβιων ουσιών και ο Fahim είναι πρόσφυγας. Το κοινό σημείο των τριών, είναι ότι διαγνώσθηκαν με HIV τον Ιούλιο του 2020.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοια

Φροντιστές ατόμων με άνοια: Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στηρίζει για χρόνια έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους. Αναγνωρίζοντας το φορτίο με το οποίο επωμίζονται οι φροντιστές ατόμων με άνοια – τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό- αλλά και τα πρακτικά θέματα που προκύπτουν από τη φροντίδα, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών έχει […]