Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

IDA: Δηλώσεις Ι. Βαρδακαστάνη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία

IDA: Δηλώσεις Ι. Βαρδακαστάνη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία

IDA: "Για πρώτη φορά, το κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα επιχειρήσει να αλλάξει την αφήγηση γύρω από την αναπηρία με το παγκόσμιο κοινό. Θα απευθυνθούμε και θα εργαστούμε όχι μόνο με το 15% του κόσμου που είναι άτομα με αναπηρία αλλά και με το άλλο 85%. Δεν υπήρξε ποτέ μια παγκόσμια εκστρατεία αυτού του μεγέθους, αυτής της φιλοδοξίας, αλλά κυρίως αυτής της ευκαιρίας¨, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του στην εκδήλωση WeThe15.

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, μετά την επίσημη έναρξη της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία 2022, ο κ. Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (IDA), μίλησε στην έναρξη της εκδήλωσης WeThe15. Το WeThe15 ξεκίνησε τη δράση του στις 19 Αυγούστου 2021, ακριβώς πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, θέλοντας να φτάσει το μήνυμά του σε 6,2 δισεκατομμύρια άτομα, που ισοδυναμεί με το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, 20 διεθνείς οργανισμοί, με επικεφαλής τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) και τη Διεθνή Συμμαχία Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρίας (IDA), ένωσαν τις δυνάμεις τους με έναν μόνο στόχο: να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα εκπροσωπήσει 1,2 δισεκατομμύρια άτομα με αναπηρία στον κόσμο. Συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο συνασπισμό όλων των διεθνών οργανισμών από τον κόσμο του αθλητισμού, της κοινωνίας των πολιτών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τεχνών, το WeThe15 διεκδικεί να γίνει γνωστό ότι το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρία και να προκαλέσει παγκόσμιες συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Αυτό που πρέπει να συμβεί τώρα είναι ότι η ευρεία ευαισθητοποίηση που δημιουργείται από το WeThe15 να οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα προάγουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε:

«Για πρώτη φορά, το κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία έρχεται σε επαφή με το κίνημα των Παραολυμπιακών Αγόνων, κάτι που έχει καθυστερήσει πολύ. Είμαστε ένα κίνημα. Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους – να εφαρμόσουμε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς η μεγαλύτερη από ποτέ ομάδα οργανώσεων δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στην καμπάνια WeThe15. Αυτή η εκστρατεία έχει ως στόχο να αλλάξει την αφήγηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με την αναπηρία έως το 2030. Πολύ απλό λέγεται και όμως πολύ δύσκολο να γίνει. Αλλά είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτή την ευκαιρία και για το τι βρίσκεται μπροστά μας.

Επίσης, για πρώτη φορά, το κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα επιχειρήσει να αλλάξει την αφήγηση γύρω από την αναπηρία με το παγκόσμιο κοινό. Θα απευθυνθούμε και θα εργαστούμε όχι μόνο με το 15% του κόσμου που είναι άτομα με αναπηρία αλλά και με το άλλο 85%. Δεν υπήρξε ποτέ μια παγκόσμια εκστρατεία αυτού του μεγέθους, αυτής της φιλοδοξίας, αλλά κυρίως αυτής της ευκαιρίας. Αυτή η νέα εκστρατεία θα δώσει μια νέα φωνή, πολύ μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή φωνή στα άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η IDA συμμετέχει με υπερηφάνεια και προωθεί αυτήν την εκστρατεία».

Ενίσχυση της ικανότητας των οργανώσεων ατόμων με αναπηρία να υποστηρίξουν την ένταξη σε καταστάσεις κρίσης και εκτάκτων αναγκών

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ο κ. Βαρδακαστάνης πήρε μέρος μεταξύ άλλων σε δυο υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις. Αρχικά στη συζήτηση με τίτλο «Ενίσχυση της ικανότητας των οργανώσεων ατόμων με αναπηρία να υποστηρίξουν την ένταξη σε καταστάσεις κρίσης και εκτάκτων αναγκών». Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών, σε συντονισμό με τον Αραβικό Οργανισμό Ατόμων με Αναπηρία (AOPD) και σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (ESCWA).

Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν πολλές αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων επιδημιών, φυσικών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στη συζήτηση για τους μηχανισμούς και τις μεθόδους για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ατόμων με αναπηρία σε καταστάσεις σύγκρουσης, αυξανόμενης βίας και επιδημιών, της ταξινόμησης των ειδικών τους αναγκών και ποιες μέθοδοι πρέπει να υιοθετηθούν για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των εμποδίων, προβλημάτων και δυσκολιών, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας και θα βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών και στην αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων. Κύριος στόχος ήταν η ανάδειξη τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε ένοπλες συγκρούσεις και πώς οι κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες και τα άτομα με αναπηρία προστατεύονται από κάθε μορφή βίας σε καταστάσεις σύγκρουσης.

Εργαζόμαστε Μαζί για Συμπεριληπτικά Συστήματα Κοινωνικής Προστασίας

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση οι συμμετέχοντες επανεξέτασαν την πρόοδό τους από το 2018 όσον αφορά την αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν εντοπιστεί, παρουσίασαν δεσμεύσεις και σχέδια για περαιτέρω πρόοδο στον τομέα της κοινωνικής προστασίας χωρίς αποκλεισμούς και εξέτασαν διδάγματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας σχετικά με την κοινωνική προστασία για τα άτομα με αναπηρία. Σημειώνεται  ότι διοργανωτές της εκδήλωσης είναι: UNICEF, ILO, IDA, ADB, DFAT, FCDO, GIZ, HelpAge, Norad, UNPRPD, Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η κοινωνική προστασία χωρίς αποκλεισμούς για την αναπηρία αναδεικνύεται σε κορυφαία προτεραιότητα για τις οργανώσεις ατόμων με αναπηρία», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης. «Η ίδια η κοινωνική προστασία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ευπάθειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, και η ενίσχυση αυτών των συστημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της Ατζέντας 2030. Έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για όσους από εμάς αντιμετωπίζουμε περισσότερο κόστος – είτε είναι οικονομικό, θέμα χρόνου ή υποστήριξης – στην καθημερινή ζωή, απλώς και μόνο λόγω της μη προσβασιμότητας που μας περιβάλλει, στις υποδομές, στις επικοινωνίες ή ακόμα και στη λήψη αποφάσεων. Πολλά άτομα με αναπηρία ζουν ελάχιστα μακριά από το όριο της φτώχειας, λόγω της έλλειψης οικονομικών διασφαλίσεων που μπορεί να προσφέρει η κοινωνική προστασία. Με την πανδημία, τις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές και τις ανθρωπιστικές κρίσεις, πολλοί έχουν βρεθεί σε τρομερές καταστάσεις.

Πολλά από τα σημερινά προγράμματα κοινωνικής προστασίας δεν συμπεριλαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία στον σχεδιασμό τους. Αυτά τα προγράμματα παρέχουν χρηματικά ποσά που δεν είναι ανάλογα με το κόστος που επιβαρύνει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους λόγω των πολλαπλών εμποδίων στη συμμετοχή.

Πολλές χώρες έχουν πολιτικές όπου τα άτομα με αναπηρία που έχουν εργασία αποκλείονται από τη λήψη επιδομάτων, παρόλο που το επίδομα θα μπορούσε να υποστηρίξει περισσότερους από εμάς να εισέλθουμε στο εργατικό δυναμικό.

Όπου είναι διαθέσιμα, τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας δεν λαμβάνουν υπόψη τις εξελισσόμενες απαιτήσεις σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής και ακολουθούν μια προσέγγιση που ταιριάζει στο γενικό πληθυσμό αντί να ανταποκρίνονται στην ποικιλομορφία του αναπηρικού κινήματος.

Άλλες φορές, η κοινωνική προστασία είναι συχνά απρόσιτη λόγω ιατρικών αξιολογήσεων που αποκλείουν άτομα που μπορεί να τη χρειάζονται περισσότερο.

Ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας χωρίς αποκλεισμούς για την αναπηρία, που αντικατοπτρίζει το άρθρο 28 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, θα συνδύαζε προσιτές βασικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις και διάφορες μορφές παραχωρήσεων, για να αντιμετωπίσει σημαντικά το πρόσθετο κόστος που σχετίζεται με την αναπηρία και τον φαύλο κύκλο της αναπηρίας, καθώς και τη φτώχεια που βιώνουν πολλές οικογένειες που υποστηρίζουν άτομα με αναπηρία. Αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να έχουν την πρόθεση να μεγιστοποιήσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή μας και να μας επιτρέψουν να ευδοκιμήσουμε, όχι απλώς να επιβιώσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκίνησε η Παγκόσμια Συνόδος Κορυφής για την Αναπηρία 2022

Εκδήλωση για την συμπεριληπτική πολιτική προστασία σε καταστροφές/κρίσεις

ΕΣΑμεΑ: Συνεργασία με ΚΕΔΕ & Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις Συμπεριληπτικές Πόλεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καλεί τις οργανώσεις και τα σωματεία των ατόμων με αναπηρία, των μέλη - φορείς αυτών αλλά και όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους να λάβουν μέρος, καθώς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προβάλλουν τα πάγια και δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Κάλυψη δύο κενών θέσεων σε «Κέντρο Ειδικής Αγωγής»

ΕΣΑμεΑ: Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία ΚΔΗΦ προσκαλεί τα άτομα με νοητική υστέρηση να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας

Πανικάρια Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών - Μάρτιος 2024

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Βράβευσε τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις

ΕΟΑΚ: Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.