Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ι. Βαρδακαστάνης: Ο Προσωπικός Βοηθός έχει φύλακα άγγελο το αναπηρικό κίνημα της χώρας

Ι. Βαρδακαστάνης: Ο Προσωπικός Βοηθός έχει φύλακα άγγελο το αναπηρικό κίνημα της χώρας

Ι. Βαρδακαστάνης: Στην εκδήλωση για την ουσιαστική έναρξη του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού του υπουργείου Εργασίας, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

Στην εκδήλωση για την ουσιαστική έναρξη του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού του υπουργείου Εργασίας, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μετά τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη, την αν. υπουργό Δ. Μιχαηλίδου και τον γ.γ. Γ. Σταμάτη. Στην εκδήλωση ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ξεκίνησαν ήδη να εργάζονται 50 προσωπικοί βοηθοί.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε: (01.02.18 στο video):

«Θα ξεκινήσω με μερικές γενικές παρατηρήσεις: Μετά από μια 10ετή οικονομική κρίση, μια πανδημία, έναν πόλεμο που συνεχίζεται, μέσα σε μια σκληρή πληθωριστική κατάσταση, η χώρα ζει μια περίοδο μεταβατική και δεν μπορεί παρά τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, που είναι από τους φτωχότερους της κοινωνίας, με βάση όποια στοιχεία και να κοιτάξουμε είτε εθνικά είτε ευρωπαϊκά, να απαιτούν ιδιαίτερη μέριμνα και στήριξη. Είναι πολύ σημαντική η αύξηση στα επιδόματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι δεν πιστεύω στον επιδοματικό λαϊκισμό, σήμερα όμως είναι απαραίτητα καθώς καλύπτουν μερικώς την έλλειψη των υπηρεσιών. Ασφαλώς σε όλα τα θέματα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί, βάλαμε και εμείς τη συνηγορία μας, καθώς όλα ήταν αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Υπάρχουν βέβαια ακόμη πολλά να γίνουν, όπως η ενιαιοποίηση των κανόνων στις συντάξεις και στην ασφάλιση, τα θέματα με τη συνταξιοδότηση γονέων και συζύγων ατόμων με αναπηρία, πολλά θέματα σε άλλους τομείς, αλλά δεν είναι η ώρα.

Σχετικά με τον προσωπικό βοηθό: Γνωρίζετε ότι για το αναπηρικό κίνημα ακρογωνιαίος λίθος είναι η ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα. Η υπηρεσία προσωπικής βοήθειας αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της ανεξάρτητης διαβίωσης. Είναι αλήθεια ότι πρώτη φορά που το συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό ήταν τον Αύγουστο του 2019, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, ενώ στη συνέχεια ο κ. Σταμάτης κάλεσε την ΕΣΑμεΑ να συμμετέχει στην Επιτροπή. Συνεργαστήκαμε τόσο στα θεσμικά όσο και στα επιχειρησιακά στάδια, αλλού συμφωνήσαμε, αλλού διαφωνήσαμε.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια αυτού του προγράμματος, με όλες τις επιφυλάξεις αλλά και τις γνώσεις που έχουμε για τον θεσμό. Ακόμη και ένα άτομο με αναπηρία να ανακοινώνατε σήμερα ότι έλαβε προσωπικό βοηθό θα σας έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό και ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Θέλω να γνωρίζετε ότι η υπηρεσία του προσωπικού βοηθού έχει φύλακα άγγελο, ενίοτε και μαντρόσκυλο, το αναπηρικό κίνημα της χώρας, καθώς πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη, δικαιωματική υπηρεσία. Στηρίζεται στην σκληρή άσκηση του δικαιώματος προσωπικής επιλογής. Η ίδια η υπηρεσία θα απαιτήσει να έχει την εξέλιξη και τη μετεξέλιξη, θα χρειαστούν αλλαγές και ρυθμίσεις, αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Από σήμερα εφαρμόζεται ο προσωπικός βοηθός σε άτομα με αναπηρία

ΔΕΘ Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ αναβαθμίστηκε, τώρα προσοχή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με ψηφιακή διασύνδεση (Live)

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στη Βουλή για την προσβασιμότητα της εκλογικής διαδικασίας

Θετική εξέλιξη η αύξηση στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Access Denied: Απροσπέλαστες για τα άτομα με αναπηρία οι ιστοσελίδες των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων

Access Denied: Οι σοβαρές ελλείψεις στην προσβασιμότητα των ιστοσελίδων των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων καθιστούν πολύ δύσκολη την ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία για τις Ευρωεκλογές.

Τα Γραφεία Δικαιωμάτων των Νοσοκομείων στην Υπηρεσία του Πολίτη

Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός ποιοτικού και ασθενοκεντρικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας

ΚΕΦΙ: Συμμετέχει στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Voluntary Action 2024 - ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ

ΚΕΦΙ: Είναι μια γιορτή προσφοράς, συνεργασίας και ευγνωμοσύνης και ένας χώρος συνάντησης για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εθελοντές και πολίτες. Ελάτε να γνωρίσετε το έργο του ΚΕΦΙ από κοντά!