Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

HIV:De facto ασθενής

HIV:De facto ασθενής

Πραγματικές ιστορίες ασθενών: Ο Γιάννης είναι ένας gay άνδρας, η Μαρία είναι χρήστρια ενδοφλέβιων ουσιών και ο Fahim είναι πρόσφυγας. Το κοινό σημείο των τριών, είναι ότι διαγνώσθηκαν με HIV τον Ιούλιο του 2020.

HIV:De facto ασθενής: Επισκέφθηκε ο  Γιάννης μία Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και του έκλεισαν πρώτο ραντεβού  τον Δεκέμβρη του 2020. Αν και δεν γνωρίζουμε πότε εκτέθηκε και σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία του, το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού ήταν για 5 μήνες μετά. Αρνήθηκε λοιπόν να περιμένει και επισκέφθηκε μονάδα άλλου νοσοκομείου. Τα πράγματα εκεί ήταν ακόμα χειρότερα καθώς διαθεσιμότητα υπήρχε για τον Φλεβάρη του 2021. Έντρομος ο Γιάννης, ζήτησε να του εξηγήσουν το λόγο που συμβαίνει αυτό, καθώς για έναν νεοδιαγνωσμένο, είναι ζωτικής σημασίας η έναρξη θεραπείας.

«Είχαμε δύο γιατρούς που ο ένας πήγε σε μονάδα COVID, η μία νοσηλεύτρια που είχαμε παραιτήθηκε και η άλλη νοσηλεύτρια είμαι εγώ που κάνω αιμοληψίες, δίνω συνταγές και προσπαθώ να καθησυχάζω του ασθενέις που καλούν επειδή δεν έχουν λάβει εδώ και μήνες τις απαντήσεις ιικού φορτίου. Ο μοναδικός μας γιατρός από το πρωί φτιάχνει φακέλους ασθενών για τα Κ.Ε.Π.Α. και ενδιάμεσα βλέπει ασθενείς.  Κατανοώ λοιπόν την ανησυχία σας όπως επίσης αντιλαμβάνομαι πως το σύστημα μας είναι ένας de facto ασθενής, με χιλιάδες συμπτώματα, που κάποιοι θεωρούν, πως δίχως θεραπεία θα επανέλθει.», απάντησε η υπάλληλος στη γραμματεία.

Παράλληλα, σε μία άλλη μονάδα, η Μαρία συζητάει με το γιατρό: «Μου είπατε να πάω σε άλλη μονάδα γιατί εδώ δεν έχετε διαθέσιμα ραντεβού. Πήγα σε πολλές. Μα καμία δε με δέχεται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως λόγω της χρήσης, είμαι ανεπιθύμητη ασθενής για εσάς; Για οτιδήποτε μου συμβεί όμως, εσείς θα ευθύνεστε». Την ίδια στιγμή, ο Fahim νοσηλεύεται με AIDS στο νοσοκομείο. Η κατάσταση του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Δεν μπορούσε όλο αυτό το διάστημα να λάβει τη θεραπεία του γιατί δεν είχε ΑΜΚΑ. Ούτε ΠΑΑΥΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΔΥ: Υπογράφηκαν συμβάσεις με τα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς HIV/AIDS

Βασίλης Κικίλιας: Έρχονται νέα προγράμματα ενημέρωσης για το AIDS

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας νευρολόγος εξυπηρετεί όλη την Χίο,Ψαρρά και Οινούσσες

Από το 2014 που ξεκίνησε το θέμα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό,το νοσοκομείο Χίου (Ψαρών και Οινουσσών) επιβαρύνθηκε επίσης, μεγάλοόγκο ασθενών, εκτός των νησιωτών. Θέλουμε να εστιάσουμε στην ειδικότητατου μοναδικού νευρολόγου που υπήρχε και υπάρχει, καθώς μας αφοράάμεσα λόγω πάθησης και γνωρίζοντας τον φόρτο εργασίας του νευρολόγου λόγω του μεγάλου φάσματος της νευρολογίας.

Μάθετε τι είναι οι ομάδες Balint

Οι ομάδες Balint, δημιουργήθηκαν από τον γιατρό Michael Balint, ο οποίος ασχολήθηκε με τη  σχέση γιατρού – ασθενούς, σ’ αυτόν οφείλεται η φράση «…στο επίκεντρο της ιατρικής υπάρχει πάντα η ανθρώπινη σχέση μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού».

Ο μεγάλος αντίκτυπος της πανδημίας στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) διοργάνωσε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα» προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των πασχόντων και να τους παρέχει πάντα έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα»

ΕΣΑμεΑ: Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων-Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων (Ε.Ο.Σ.- ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.), και υπό την αιγίδα της διοργανώνεται διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις, με θέμα: «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα. Νέες διαστάσεις-προκλήσεις, ευκαιρίες για συνέργεια» την Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17.00-19.00.

Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μη αποζημιούμενων φαρμάκων ζητά η Ένωση Ασθενών

Ένωση Ασθενών: Με παρέμβασή της προς το Υπουργείο Υγείας η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, προτείνει τη τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πραγματοποιήθηκε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Κλινικές Μελέτες»

Κ.Ε.Φ.Ι -Ημερίδα: Πραγματοποιήθηκε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών πραγματοποίησε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Κλινικές Μελέτες» την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Νέλλη Καψή, Δημοσιογράφος Υγείας, η οποία παρουσίασε το θέμα της ημερίδας και ανέφερε τις ποικίλες επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην πορεία μεγάλου ποσοστού κλινικών μελετών.