Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

HIV:De facto ασθενής

HIV:De facto ασθενής

Πραγματικές ιστορίες ασθενών: Ο Γιάννης είναι ένας gay άνδρας, η Μαρία είναι χρήστρια ενδοφλέβιων ουσιών και ο Fahim είναι πρόσφυγας. Το κοινό σημείο των τριών, είναι ότι διαγνώσθηκαν με HIV τον Ιούλιο του 2020.

HIV:De facto ασθενής: Επισκέφθηκε ο  Γιάννης μία Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και του έκλεισαν πρώτο ραντεβού  τον Δεκέμβρη του 2020. Αν και δεν γνωρίζουμε πότε εκτέθηκε και σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία του, το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού ήταν για 5 μήνες μετά. Αρνήθηκε λοιπόν να περιμένει και επισκέφθηκε μονάδα άλλου νοσοκομείου. Τα πράγματα εκεί ήταν ακόμα χειρότερα καθώς διαθεσιμότητα υπήρχε για τον Φλεβάρη του 2021. Έντρομος ο Γιάννης, ζήτησε να του εξηγήσουν το λόγο που συμβαίνει αυτό, καθώς για έναν νεοδιαγνωσμένο, είναι ζωτικής σημασίας η έναρξη θεραπείας.

«Είχαμε δύο γιατρούς που ο ένας πήγε σε μονάδα COVID, η μία νοσηλεύτρια που είχαμε παραιτήθηκε και η άλλη νοσηλεύτρια είμαι εγώ που κάνω αιμοληψίες, δίνω συνταγές και προσπαθώ να καθησυχάζω του ασθενέις που καλούν επειδή δεν έχουν λάβει εδώ και μήνες τις απαντήσεις ιικού φορτίου. Ο μοναδικός μας γιατρός από το πρωί φτιάχνει φακέλους ασθενών για τα Κ.Ε.Π.Α. και ενδιάμεσα βλέπει ασθενείς.  Κατανοώ λοιπόν την ανησυχία σας όπως επίσης αντιλαμβάνομαι πως το σύστημα μας είναι ένας de facto ασθενής, με χιλιάδες συμπτώματα, που κάποιοι θεωρούν, πως δίχως θεραπεία θα επανέλθει.», απάντησε η υπάλληλος στη γραμματεία.

Παράλληλα, σε μία άλλη μονάδα, η Μαρία συζητάει με το γιατρό: «Μου είπατε να πάω σε άλλη μονάδα γιατί εδώ δεν έχετε διαθέσιμα ραντεβού. Πήγα σε πολλές. Μα καμία δε με δέχεται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως λόγω της χρήσης, είμαι ανεπιθύμητη ασθενής για εσάς; Για οτιδήποτε μου συμβεί όμως, εσείς θα ευθύνεστε». Την ίδια στιγμή, ο Fahim νοσηλεύεται με AIDS στο νοσοκομείο. Η κατάσταση του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Δεν μπορούσε όλο αυτό το διάστημα να λάβει τη θεραπεία του γιατί δεν είχε ΑΜΚΑ. Ούτε ΠΑΑΥΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΔΥ: Υπογράφηκαν συμβάσεις με τα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς HIV/AIDS

Βασίλης Κικίλιας: Έρχονται νέα προγράμματα ενημέρωσης για το AIDS

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η διαχείριση της πανδημίας είναι θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Η πανδημία και η διαχείρισή της αποτελεί θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό. Η Ένωση σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού κάλεσε σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να δείξουμε στους πολίτες ότι απέναντι στις τραγικές απώλειες της πανδημίας και τα κοινωνικά οικονομικά επακόλουθα, είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.», δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης, κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που πραγματοποίησε σήμερα (26/11) η Ένωση με θέμα «Χρόνιοι Ασθενείς και Πανδημία».

ΕΣΑμεΑ: Σύναψη Μνημονίου συνεργασίας με το δήμο Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη των ΑμεΑ

ΕΣΑμεΑ: Οι δράσεις θα καλύπτουν πεδία όπως η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με αναπηρία στο πλαίσιο του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, η υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης του Προσβάσιμου Τουρισμού και η διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.

Webinar 8 Δεκεμβρίου με θέμα την Ψωρίαση και το Μεταβολικό Σύνδρομο

Ψωρίαση: Καλεσμένες ομιλήτριες στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει το Επιδέρμια είναι η κα. Ευτέρπη Ζαφειρίου (Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και η κα. Βαρβάρα Συμεωνίδου (Βιολόγος – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MMedSc).

Ι. Βαρδακαστάνης για την εφαρμογή της Σύμβασης ΟΗΕ και της νέας ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Στο συνέδριο έλαβαν επίσης μέρος ο Janez Cigler Kralj, υπουργός Εργασίας και Ίσων Ευκαιριών Σλοβενίας, η Helena Dalli, Ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα ΕΕ, αξιωματούχοι της ΕΕ καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανώσεων ατόμων με αναπηρία. 

Κ.Ε.Φ.Ι.: Συμπτώματα & τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης του Καρκίνου του Παγκρέατος

Κ.Ε.Φ.Ι.: Σκοπός της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγούν άμεσα τον ασθενή να επισκεφθεί τον γιατρό του, καθώς και η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου.

Τέλος στις συνεχείς επιτροπές για ακρωτηριασμούς και μη αναστρέψιμες παθήσεις στα ΚΕΠΑ

ΑμεΑ: «O Κανονισμός των ΚΕΠΑ εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και συμπεριλαμβάνεται σαν έργο και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία», τονίζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Προσυμπτωματικός Έλεγχος μειώνει τους θάνατους από Καρκίνο του Πνεύμονα κατά 25%, σύμφωνα με μελέτη

Καρκίνος του Πνεύμονα: Η βιωσιμότητα για τον καρκίνο του πνεύμονα φθάνει στους 9 στους 10 αν διαγνωστούν εγκαίρως, ενώ αντιθέτως αν η διάγνωση καθυστερήσει (στάδιο ΙV) η επιβίωση είναι 1 στους 10, σύμφωνα με την κα. Έλενα Λινάρδου, Παθολόγο Ογκολόγο,  Mέλος Δ.Σ. FairLife LCC και Δ/ντρια Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan, Πρόεδρο Επιστημονικής Επιτροπής EΣΟΟ.

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Η αξία της συμμετοχικότητας της Κοινωνίας Πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Υπό τον τίτλο «Μία Δεκαετία Διεκδικήσεων: Το Όραμα, Οι Προκλήσεις και τα Επόμενα Βήματα», το 10ο επετειακό Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών ανέδειξε την ανάγκη αλλά και την αξία της συμμετοχικότητας της Κοινωνίας των Πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.