Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: Το σφράγισμα από την Περιφέρεια Αττικής του Κέντρου ήρθε αργά

ΕΣΑμεΑ: Το σφράγισμα από την Περιφέρεια Αττικής του Κέντρου ήρθε αργά

ΕΣΑμεΑ: Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους δεν έχουν σταματήσει να μετρούν περιστατικά τέτοιας βαρβαρότητας που έρχονται στη δημοσιότητα.

Την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση του αναπηρικού κινήματος εκφράζει η ΕΣΑμεΑ, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν σε κοινωνικές δομές υποστήριξης ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και τον πλημμελή έλεγχο που γίνεται σε αυτές, αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών και φροντίδας, ασφάλειας κ.α., με αφορμή το περιστατικό στην Καλλιθέα, τόσο στο Κέντρο όσο και στο καλοκαιρινό καμπ.

Να σημειωθεί ότι δεν πέφτουμε από τα σύννεφα: τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους δεν έχουν σταματήσει να μετρούν περιστατικά τέτοιας βαρβαρότητας που έρχονται στη δημοσιότητα, όπως ξυλοδαρμοί αλλά και θάνατοι, απαράδεκτες συνθήκες, μηδαμινή προστασία των εξυπηρετούμενων με αναπηρία, ελλείψεις προδιαγραφών, που φανερώνουν ότι στη χώρα μας η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται στον πάτο της ατζέντας της Πολιτείας. Η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, διαθέτει Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, και όμως, τα περιστατικά κακοποίησης ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε ιδιωτικά και δημόσια κοινωνικά κέντρα δεν έχουν σταματήσει.

Ανεπαρκείς μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας, ελλείψεις προδιαγραφών, ασαφή πρωτόκολλα εσωτερικής λειτουργίας για την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών πλημμελούς υποστήριξης ή και κακοποίησης, ελάχιστα και ελαστικά κριτήρια για την τοποθέτηση προσωπικού, ανεπαρκής εκπαίδευση ή συμβουλευτική καθοδήγηση ανθρώπινου δυναμικού για την αποτελεσματική προστασία των εξυπηρετούμενων με αναπηρία, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν το σύστημα υποστήριξης των παιδιών και ατόμων με αναπηρία στις κοινωνικές δομές της χώρας. Το πόρισμα σχετικά με την κατάσταση στην Καλλιθέα είναι τρομαχτικό και ταυτόχρονα τρομαχτικά ίδιο με πορίσματα άλλων Κέντρων, στα οποία διενεργήθηκαν έλεγχοι μόνο μετά από την κατακραυγή της κοινωνίας, γονιών, ή μετά από κακοποίηση και θάνατο ατόμου με αναπηρία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και καταδεικνύει την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης, όπως και ο προφανής λόγος για τον οποίο η ΕΣΑμεΑ και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ διεκδικούν επιτακτικά εδώ και δεκαετίες τη διασφάλιση ουσιαστικών προϋποθέσεων και προδιαγραφών για την επάρκεια και καταλληλότητα του συνόλου των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών υγείας, για τις σύνθετες ανάγκες των ατόμων με βαριές αναπηρίες και ανεξαρτήτως από το εάν οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

Η ΕΣΑμεΑ, όπως και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ με επιστολή της που επισυνάπτεται, καλούν για πολλοστή φορά σε ενέργειες που θα αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τις άπειρες παθογένειες των κοινωνικών δομών που θα έπρεπε να υπηρετούν την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Για μια συνολική πολιτική βασισμένη στη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, για ένα κράτος δικαίου που θα είναι υποχρεωμένο να διασφαλίζει ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας για όλους/ες, συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένων υπηρεσιών για την αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ θεωρούν προφανές ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για έλεγχο και αυστηρότητα στην απόδοση ευθυνών για πλημμελώς ασκούμενο έργο, όπου υπάρχει, και ειδικά όταν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια έστω και ενός ατόμου με αναπηρία. Παράλληλα πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που για μια ακόμη φορά δεν λειτούργησαν και παρενέβησαν «κατόπιν εορτής». Το «σφράγισμα» του Κέντρου από την Περιφέρεια Αττικής ήρθε πολύ αργά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΣΑμεΑ: Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

ΕΣΑμεΑ: Αυξήσεις σε εξωιδρυματικό & απολύτου αναπηρίας ζητά μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΕΣΑμεΑ: Δικαιώματα & κοινωνικές παροχές για άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους

ΕΣΑμεΑ: Στη Βουλή ο γ.γ. Β. Κούτσιανος για μεταμοσχεύσεις, μεταφορά ογκολογικών τμημάτων, ανασφάλιστους νεφροπαθείς, προσωπικό δομών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η συμβολή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αυτονομία

ΕΣΑμεΑ: Ο κ. Βαρδακαστάνης πήρε μέρος στο δεύτερο πάνελ με τίτλο «Προς μια ισόρροπη οικονομική και κοινωνική πρόοδο: το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ο αντίκτυπος του κοινωνικού διαλόγου σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο»

Πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά από τα μέλη του σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου η ανάβαση στο Πελίναιον όρος

ΣΚΠ Χίου: Μέλη και Yποστηρικτές του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου συγκεντρώθηκαν και φέτος ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στο Πελιναίον όρος (1.297μ.) με σκοπό το προσκύνημα υπέρ Υγείας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.