Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: Συνέχεια προβλημάτων για ανασφάλιστους χρόνια πάσχοντες

ΕΣΑμεΑ: Συνέχεια προβλημάτων για ανασφάλιστους χρόνια πάσχοντες

ΕΣΑμεΑ: Την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθεί ο κατάλογος με τους ανασφάλιστους πολίτες που μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις και στον ιδιωτικό τομέα, διεκδικεί η ΕΣΑμεΑ, με επιστολή της στον υπουργό Υγείας.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 η ΕΣΑμεΑ προχώρησε σε πλήθος επιστολών και συναντήσεων στο υπουργείο Υγείας, ώστε να εξαιρεθούν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τις ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας, τονίζοντας τους πολύ μεγάλους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε πολυσύχναστες δομές, εν μέσω πανδημίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Όπως σημειώνει, η υπουργική απόφαση (01.06.2022: Εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής και οριστικοποίηση του χρονικού σημείου έναρξης ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4865/2021 (Α΄238), ως αυτή είχε μετατεθεί με την υπό στοιχεία Γ.Π.οικ. 81828/30-12-2021 απόφαση του Υπουργού Υγείας «Μετάθεση έναρξης ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4865/2021 (Α’ 238), περί της συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» ορθώς εξαίρεσε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κλπ.), όμως, δεν συμπεριέλαβε χρόνιους πάσχοντες, όπως τους ρευματοπαθείς, τα άτομα με μυασθένεια κ.α., ανοσοκατεσταλμένους δηλαδή που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Στη νέα της επιστολή η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι ο κατάλογος αυτός πρέπει να συμπληρωθεί με τις παρακάτω παθήσεις:

Νόσο του Parkinson και δυστονίες, χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια, μυασθένεια, φυματίωση, κληρονομικό αγγειοοίδημα, συγγενή ιχθύαση, νόσο του WILSON, σακχαρώδη διαβήτη τύπου II ή άλλοι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη, επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις, αγγειοπάθεια BURGER, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αξονική σπονδυλαρθρίτιδα και διάχυτα νοσήματα του συνδετικού ιστού, ψωρίαση, νόσος Crohn, ιδιοπαθή φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν συστηματική λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών, νευρολογικά νοσήματα που λαμβάνουν συστηματική χορήγηση υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών ή βιολογικής ή άλλης στοχευμένης θεραπείας.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), «οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είναι ασθενείς που τελούν σε ανοσοκαταστολή και στην παρούσα φάση βρισκόμαστε και πάλι ενόψει ενός νέου πανδημικού κύματος της Covid-19. Ενώ πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό σε χώρους αυξημένου κινδύνου, εντούτοις, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της συνταγογράφησης, συνωστίζονται σε νοσοκομεία και σε άλλες Δημόσιες Δομές Υγείας, επισκεπτόμενοι πολλές φορές και ιατρούς άλλης ειδικότητας».

Επιπρόσθετα, προσθέτει η ΕΣΑμεΑ, όπως αναφέρει σε επιστολή της για το ίδιο θέμα η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), «ο αριθμός των ρευματολόγων που υπηρετεί σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές είναι απελπιστικά μικρός, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας χωρίς καθόλου ρευματολόγο σε νοσοκομείο ή άλλη δημόσια δομή. Κατά συνέπεια, οι ανασφάλιστοι ρευματοπαθείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την κατάσταση της υγείας τους».

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι ότι πρέπει να προβλεφθεί ότι η συνταγογράφηση θα αφορά σε όλα τα φάρμακα ανεξαιρέτως, και στους βιολογικούς παράγοντες. Ενώ στις εξαιρέσεις της υπουργικής απόφασης περιλαμβάνονται ομάδες ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή, οι ρευματοπαθείς δεν περιλαμβάνονται, παρά το γεγονός ότι όλες οι αντιρευματικές θεραπείες συνταγογραφούνται με μειωμένη συμμετοχή, ενώ οι βιολογικές κλπ. νεότερες θεραπείες με μηδενική συμμετοχή, καθώς τα φάρμακα διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, σημειώνει η ΕΣΑμεΑ.

Παράλληλα, επισημαίνει, πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο ο διαβήτης 2 όσο και η μυασθένεια, οι ρευματοπάθειες, αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις, αφορούν κατά κύριο λόγο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, και η ζωή τους μπορεί να απειληθεί από το συγχρωτισμό σε χώρους αυξημένου κινδύνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για την Τροπολογία για την Εθνική Πύλη Αναπηρίας & τα ΚΕΠΑ

«Τουρισμός για όλους» δίχως ολοκληρωμένη πολιτική για τα άτομα με αναπηρία

Η ΕΣΑμεΑ στη Βουλή για το ν/σ του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η συμβολή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αυτονομία

ΕΣΑμεΑ: Ο κ. Βαρδακαστάνης πήρε μέρος στο δεύτερο πάνελ με τίτλο «Προς μια ισόρροπη οικονομική και κοινωνική πρόοδο: το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ο αντίκτυπος του κοινωνικού διαλόγου σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο»

Πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά από τα μέλη του σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου η ανάβαση στο Πελίναιον όρος

ΣΚΠ Χίου: Μέλη και Yποστηρικτές του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου συγκεντρώθηκαν και φέτος ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στο Πελιναίον όρος (1.297μ.) με σκοπό το προσκύνημα υπέρ Υγείας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.