Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση με Μιχαηλίδου για επιδόματα, προσωπικό βοηθό & ορφανική σύνταξη

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση με Μιχαηλίδου για επιδόματα, προσωπικό βοηθό & ορφανική σύνταξη

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου είχε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Συνάντηση και συνεργασία για μερικά από τα πλέον φλέγοντα θέματα είχε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, την Τετάρτη 25 Μαΐου. Συνοπτικά αναφέρθηκαν οι αυξήσεις των αναπηρικών επιδομάτων, η υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού, η ορφανική σύνταξη και η θέσπιση των προδιαγραφών για την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε στην υφυπουργό ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν έστω και τα απολύτως απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωσή τους. Οι τελευταίες αυξήσεις επιδομάτων έχουν δοθεί το 2011, και η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης αποτελεί μακρινό όνειρο για τα περισσότερα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Τα εποχιακά βοηθήματα και επιδόματα δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα της ακρίβειας που πλήττει τις ευάλωτες ομάδες. Χρειάζεται ουσιαστική στήριξη, με εύλογες αυξήσεις στα επιδόματα αναπηρίας και στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία.

Από την πλευρά της η υφυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που έχει μεν ανοίξει στην Κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο. Μόλις υπάρξει πρόταση από την Κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ για το θέμα.

Σχετικά με το θέμα του προσωπικού βοηθού, ο κ. Βαρδακαστάνης επανέλαβε για ακόμη μία φορά τη στήριξη του αναπηρικού κινήματος στην υπηρεσία, καθώς αποτελεί διεκδίκησή του εδώ και δεκαετίες. Τόνισε δε ότι θα συνεχίσει να το στηρίζει αλλά και θα υπερασπίζεται την μεγάλη ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη και πολύ πιο διευρυμένη πολιτική σχετικά με την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία. Η κ. Μιχαηλίδου με τη σειρά της τόνισε ότι συνεχίζεται η συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ και σε νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί δημιουργούνται δύο Επιτροπές, η Κεντρική Επιτροπή Αξιολόγησης και η Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος στις οποίες θα συμμετέχει η ΕΣΑμεΑ.

Για την ορφανική σύνταξη

“Να λυθεί επιτέλους το ζήτημα των ατόμων με αναπηρία ορφανών και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που δικαιούταν να λάβει ο θανών, διεκδίκησε για πολλοστή φορά ο κ. Βαρδακαστάνης από την υφυπουργό”, σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΣΑμεΑ σε σχετική ανακοίνωσή της, με την υφυπουργό να δηλώνει ότι το θέμα θα εξεταστεί.

Τέλος, ο κ. Βαρδακαστάνης “τόνισε στην κ. Μιχαηλίδου ότι η θέσπιση προδιαγραφών για την ίδρυση και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας είναι ορθή και αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, ενώ οι διαμαρτυρίες γύρω από αυτό είναι ακατανόητες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς από την έλλειψη Γ΄ Σφαιρίνης

Ο Βαρδακαστάνης παρέλαβε το βραβείο Carlos V από τον βασιλιά της Ισπανίας

To έργο του EDF τιμάται με το Ευρωπαϊκό βραβείο Carlos V

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι CHÓRES τραγουδούν για το “Άλμα Ζωής” [vid]

Είχα καρδιά που άνθιζε: Η εκδήλωση και τα βιωματικά μαθήματα πολυφωνικού τραγουδιού πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της χορωδίας CHÓRES και του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», με στόχο την ενδυνάμωση των ασθενών.

ΕΣΑμεΑ: Να μπει τέλος στη δυσμενή μεταχείριση των πολιτών με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Διάταξη νόμου που θα απαγορεύει εκδηλώσεις δημοσίων αρχών και φορέων που δεν πληρούν προδιαγραφές προσβασιμότητας, φυσικής και ψηφιακής ζητά η Συνομοσπονδία από τον Πρωθυπουργό.

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ στον Χατζηδάκη για την προκήρυξη ΔΕΔΔΗΕ

ΕΣΑμεΑ: Η Συνομοσπονδία ΑμεΑ ζητά από τον υπουργό την ανάκληση της προκήρυξης ΑΡΙΘΜΟΣ 1/2022 πλήρωσης τριακοσίων ενενήντα τριών (393) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών από τις 16.06.2022 έως τις 06.07.2022.