Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: Συναντήσεις Βαρδακαστάνη με τους υπουργούς Γεωργιάδη, Ζαχαράκη, Αλεξοπούλου

ΕΣΑμεΑ: Συναντήσεις Βαρδακαστάνη με τους υπουργούς Γεωργιάδη, Ζαχαράκη, Αλεξοπούλου

ΕΣΑμεΑ: Ο υπουργός δήλωσε στον κ. Βαρδακαστάνη ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία ώστε να εξεταστούν και να προχωρήσουν όλα τα θέματα που τέθηκαν από πλευράς αναπηρικού κινήματος.

Πλήθος συναντήσεων είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης με τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Συνοχής και Μεταφορών, για την προώθηση των αιτημάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα.

Την επιτακτική ανάγκη για τον άμεσο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός δίκαιου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους, τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδ. Γεωργιάδη, στον υφυπουργό κ. Σπανάκη και στον γ. γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ν. Μηλαπίδη. Μαζί με τον κ. Βαρδακαστάνη ήταν και ο β. αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γρ. Λεοντόπουλος.

Αναλυτικά τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα βρίσκονται στην επιστολή που επισυνάπτεται. Περιληπτικά αναφέρθηκαν: η θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας και παροχές αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, η ευρεία αναμόρφωση του ν.4387/2016 που είχε οδηγήσει στην κατάργηση σημαντικών δικαιωμάτων και παροχών, η αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου, η τιμητική σύνταξη στη μητέρα παιδιού με αναπηρία, η αποσύνδεση των συντάξεων από τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, η περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας κλπ.

Ο υπουργός δήλωσε στον κ. Βαρδακαστάνη ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία της ΕΣΑμεΑ με τις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να εξεταστούν και να προχωρήσουν όλα τα θέματα που τέθηκαν από πλευράς αναπηρικού κινήματος.

Στη συνάντηση με την κ. Χ. Αλεξοπούλου, Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών από πλευράς ΕΣΑμεΑ παρέστησαν πέραν του κ. Βαρδακαστάνη, ο γεν. γραμματέας Β. Κούτσιανος, η εμπειρογνώμων προσβασιμότητας και συνεργάτης της ΕΣΑμεΑ Μ. Χριστοφή καθώς και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Χρ. Σαμαρά. Από πλευράς υπουργείου παρών ήταν και ο γ. γραμματέας Μεταφορών Γ. Ξιφαράς. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα εξής:

  • Η τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση ατόμων με αναπηρία και να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα
  • Η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας
  • Η εφαρμογή του ν. 4782/2021, αναφορικά με τον καθορισμό των διαδικασιών εφαρμογής της ενιαίας κάρτας για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.
  • Η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για το Δελτίο Στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, καθώς και του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Στάθμευσης

Με το πέρας της συνάντησης η υφυπουργός δήλωσε: «Αποτελεί Συνταγματική υποχρέωση για την Πολιτεία να διασφαλίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι κατοικούν και επισκέπτονται αυτή τη, χώρα χωρίς εξαιρέσεις. Ειδικότερα, για τα άτομα με αναπηρία επιβάλλεται να κινούνται με ασφάλεια και αυτονομία, με βάση συγκεκριμένους κανονισμούς. Υποστηρίζουμε το αίτημα για πρόσβαση των ΑμεΑ παντού και για την πλήρη κοινωνική συμπερίληψή τους. Ο σεβασμός στα δικαιώματα των ΑμεΑ είναι ζήτημα ισότητας, δημοκρατίας και πολιτισμού.

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως ετέθη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η απλοποίηση της συμμετοχής των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή, με τη βέλτιστη προσβασιμότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες». Ο κ. Ξιφαράς από την πλευρά του δήλωσε: «Η διαρκής συνεργασία μας με την ΕΣΑμεΑ, η οποία διαθέτει αυξημένη τεχνογνωσία στα ζητήματα προσβασιμότητας, έχει συνδράμει στην ουσιαστική επίλυση ζητημάτων για τα άτομα με αναπηρία στις Μεταφορές. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε από κοινού σε μια διαρκή προσπάθεια της βελτίωσης της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων πολιτών».

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργείται διαρκής επιτροπή για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στα Μέσα Μεταφοράς

ΕΣΑμεΑ: Για τον αδόκητο θάνατο ΑμεΑ σε τροχαίο στην παραλιακή

ΕΣΑμεΑ: Απαλλαγές από δίδακτρα μεταπτυχιακών και για άτομα με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γίνε κι εσύ εθελοντής στο ΚΕΦΙ

ΚΕΦΙ: Η ικανοποίηση και η πληρότητα που συνοδεύουν την εθελοντική προσφορά είναι το κοινό δώρο, που προσφέρουμε μεταξύ μας, ασθενείς και εθελοντές.

Ετήσιο συνέδριο για την χρόνια μυελογενή λευχαιμία

Βερολίνο λευχαιμία:  Η Ημέρα 1 του CML AN Horizons 2023 ξεκίνησε, με ένα θερμό καλωσόρισμα από τον Jan Geissler και ένα ειδικό μήνυμα βίντεο από την κα Bettina Stark-Watzinger - Ομοσπονδιακή Υπουργό Έρευνας και Παιδείας, και ακολούθησε η επίσημη έναρξη του συνεδρίου από τους Rod Padua και Giora Sharf.

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τον HIV με αντιλήψεις των δεκαετιών ‘80 και ’90

Την άγνοια του ελληνικού κοινού σχετικά με τον HIV αναδεικνύει η καμπάνια που δημιούργησε ο  Σύλλογος  Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου).

Μητσοτάκης: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030»

ΕΣΑμεΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια συγκινητική αναφορά στην μητέρα του, την αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη, που είχε μιλήσει για το στίγμα των ατόμων με αναπηρία εκείνη την εποχή των έντονων προκαταλήψεων.