Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: “Παραλογισμός” – Κόβεται το επίδομα με το θάνατο του γονέα ατόμου με βαριά αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: “Παραλογισμός” –  Κόβεται το επίδομα με το θάνατο του γονέα ατόμου με βαριά αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: "Eίναι τόσο απαράδεκτο όσο και οξύμωρο ότι το επίδομα παύει να καταβάλλεται τη στιγμή που οι ανάγκες του ατόμου με βαριά αναπηρία αυξάνονται έτι περαιτέρω, λόγω και της απώλειας του γονέα τους", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συνοποσπονδία.

Αγανακτισμένοι γονείς καλούν καθημερινά την ΕΣΑμεΑ, γονείς παιδιών με αναπηρία, στους οποίους όχι μόνο διακόπτεται το προνοιακό επίδομα που λάμβαναν, επειδή η σύνταξη του θανόντος γονέα τους, είναι μεγαλύτερη από 360 ευρώ, (ακόμα και για ποσό μικρότερο του ενός ευρώ), αλλά υποχρεούνται επίσης να επιστρέψουν αναδρομικά το ποσό των επιδομάτων που έλαβαν από την ημέρα συνταξιοδότησης ταυτόχρονα με την σύνταξη, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Όπως σημειώνει η ΕΣΑμεΑ. είχε κινητοποιηθεί από τον Δεκέμβριο με κρούση προς την αρμόδια υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου, χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα, επανέρχεται με νέα επιστολή, καθώς, “η προσωρινή λύση που δόθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου στις 12 Απριλίου, με την οποία «παγώνουν οι συνέπειες αυτών των ελέγχων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σφαιρικά και με πνεύμα δικαιοσύνης», αποτελεί προσωρινή λύση και δεν επιλύει σε καμία περίπτωση το εν λόγω ζήτημα”, αναφέρει συγκεκριμένα.

Όπως είναι εμφανές, για μια μηδαμινή διαφορά της τάξης των 0, 50 ευρώ, άτομα με βαριά αναπηρία και πλήρη ανικανότητα βιοπορισμού και χωρίς άλλα εισοδήματα, καταδικάζονται σε πλήρη οικονομική ένδεια, τονίζει η ΕΣΑμεΑ και προσθέτει πως: είναι τόσο απαράδεκτο όσο και οξύμωρο ότι το επίδομα παύει να καταβάλλεται τη στιγμή που οι ανάγκες του ατόμου με βαριά αναπηρία αυξάνονται έτι περαιτέρω, λόγω και της απώλειας του γονέα τους, γεγονός που καθιστά παράλογη και άδικη αυτή την πρόβλεψη. Τονίζεται για ακόμη μια φορά, ότι η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών και προγραμμάτων στήριξής τους εντός της κοινότητας.

Επιπρόσθετα, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι “τίθεται και θέμα άνισης μεταχείρισης, αφού άτομο με αναπηρία με σύνταξη έως 360 ευρώ λαμβάνει ταυτόχρονα με τη σύνταξη και το επίδομα, ενώ άτομο με αναπηρία με σύνταξη 360,01 ευρώ λαμβάνει μόνο τη σύνταξη”. “Ζητείται επιτέλους άμεση παρέμβαση για την οριστική άρση αυτής της παράλογης και άδικης πρόβλεψης για τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα της βαριάς αναπηρίας. Κρίνεται απαραίτητη η άμεση ψήφιση διάταξης για την πλήρη αποσύνδεση της αναπηρικής σύνταξης θανόντος γονέα που δικαιούται τέκνο με αναπηρία, από το προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ”, καταλήγει η Συνομοσπονδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΣΑμεΑ: Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν ΑμεΑ και χρόνια πάσχοντες με τον ΕΟΠΠΥ

ΕΣΑμεΑ: Ολέθριο λάθος η μη ισότιμη πρόσβαση σε δομές υγείας

ΕΣΑμεΑ: Εδώ και τώρα αυξήσεις στα αναπηρικά επιδόματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καλεί τις οργανώσεις και τα σωματεία των ατόμων με αναπηρία, των μέλη - φορείς αυτών αλλά και όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους να λάβουν μέρος, καθώς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προβάλλουν τα πάγια και δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Κάλυψη δύο κενών θέσεων σε «Κέντρο Ειδικής Αγωγής»

ΕΣΑμεΑ: Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία ΚΔΗΦ προσκαλεί τα άτομα με νοητική υστέρηση να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας

Πανικάρια Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών - Μάρτιος 2024

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Βράβευσε τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις

ΕΟΑΚ: Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.