Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν V. Jourova

ΕΣΑμεΑ: Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν V. Jourova

ΕΣΑμεΑ: Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία με επικεφαλής τον Ιωάννη Βαρδακαστάνη συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Věra Jourová.

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία με επικεφαλής τον πρόεδρο του και πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Věra Jourová, στις 2 Μαΐου 2023. Η αντιπροσωπεία του Φόρουμ υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να υποστηρίξει τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στη δημοκρατική διαδικασία – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εξάλειψης των εμποδίων στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Ο πρόεδρος του EDF κ. Βαρδακαστάνης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μια αληθινή δημοκρατία, μια πραγματική δημοκρατική διαδικασία, πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους πολίτες. Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, έχουμε το δικαίωμα να έχουμε λόγο σε όλες τις αποφάσεις που μας επηρεάζουν, όπως κάθε άλλος πολίτης. Σήμερα, καλούμε την αντιπρόεδρο Jourová να μας βοηθήσει να ασκήσουμε πλήρως αυτό το δικαίωμα!». Η αντιπροσωπεία του EDF ξεκίνησε ευχαριστώντας την αντιπρόεδρο που συμφώνησε να μιλήσει στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο θα συγκεντρώσει 600 άτομα με αναπηρία στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου.

Η αντιπρόεδρος Věra Jourová ενημερώθηκε για τα πορίσματα της Έκθεσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Φόρουμ σχετικά με την πολιτική συμμετοχή και συγκεκριμένα για τα εξής:

  • Τα άτομα με αναπηρία υπό κηδεμονία στερούνται αυτόματα το δικαίωμα ψήφου σε 7 χώρες: Βουλγαρία, Κύπρο, Εσθονία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Ρουμανία. Σε άλλες 7 χώρες, υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού του εκλογικού τους δικαιώματος (Βέλγιο, Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία).
  • Μόνο 8 χώρες υποστηρίζουν το δικαίωμα υποψηφιότητας για όλα τα άτομα με αναπηρία χωρίς εξαίρεση (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Ολλανδία και Σουηδία).
  • Η Ελλάδα και η Μάλτα δεν επιτρέπουν στους πολίτες με αναπηρία να επιλέξουν ελεύθερα ένα άτομο που θα τους βοηθήσει να ψηφίσουν.
  • Δεδομένου ότι υπάρχουν 27 de facto ξεχωριστές εκλογές και οι χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα και τρόπους ψηφοφορίας, υπάρχουν πολλαπλά πρακτικά εμπόδια σχετικά με την προσβασιμότητα που εμποδίζουν πολλά άτομα με αναπηρία να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Το EDF μοιράστηκε επίσης τις συστάσεις που απορρέουν από την Έκθεση:

  • Τα άτομα με αναπηρία, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να συμμετέχουν στις διαδικασίες που αφορούν στις εκλογές της ΕΕ
  • Η προσβασιμότητα, η ελεύθερη επιλογή βοηθού και οι εύλογες προσαρμογές πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, στις εγκαταστάσεις και στο υλικό
  • Η ΕΕ πρέπει να επηρεάσει τις χώρες με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ανεξάρτητα από το καθεστώς νομικής ικανότητας
  • Οι οδηγίες για την πολιτική συμμετοχή των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι το δικαίωμα ψήφου των ατόμων με αναπηρία πρέπει να υπερισχύει ανεξαρτήτως της χώρας καταγωγής ή διαμονής

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová, δήλωσε:

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ψηφίσουν αποτελεσματικά. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν συνθήκες για την ελεύθερη και δίκαιη άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και να επανεξετάσουν πιθανά εναπομείναντα νομικά εμπόδια όσον αφορά τη συμμετοχή τους σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Να ζητήσει συγγνώμη ο Κούγιας για τις δηλώσεις του

ΕΣΑμεΑ: Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους θα παραμείνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Ημερίδα στην Τρίπολη 3/5 για τα Δικαιώματα και τις Κοινωνικές Παροχές των ατόμων με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Συμμετοχή στην 30ή επέτειο του Γαλλικού Συμβουλίου Ατόμων με Αναπηρία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες αλλαγές θα φέρει η ενιαία ηλεκτρονική λίστα Χειρουργείων;

Χειρουργεία αναμονή: Όλοι περιμένουν την λειτουργία μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της ΗΔΙΚΑ που έχει ως μοναδικό της σκοπό να μειώση τους τεράστιους χρόνους αναμονής που υπάρχουν ήδη για χειρουργεία.

Νόσος Gaucher: Μια σπάνια γενετική διαταραχή

Νόσος Gaucher: Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή παρουσιάζουν έλλειψη επαρκών δραστικών ποσοτήτων ενός ενζύμου που ονομάζεται γλυκοσερεβροσιδάση.

Αξίζω να Γνωρίζω Plus: Δωρεάν ελαστογραφία ήπατος σε ηλικιωμένους ασθενείς ακριτικών περιοχών

Αξίζω να Γνωρίζω Plus: Ο Σύλλογός μας έχει παράσχει από το 2016 δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος σε 15.000 ωφελούμενους, έχοντας επισκεφθεί 25 πόλεις και νησιά.

Ακυρώνονται τακτικά χειρουργεία στη Ρόδο από την έλλειψη αναισθησιολόγων

Ρόδος χειρουργεία: Τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται και πάλι, από την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αναβάλλονται και πάλι κατά δεκάδες, τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία.