Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: 1η Μαΐου η αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα & σχετικώς προσβάσιμα εκλογικά κέντρα

ΕΣΑμεΑ: 1η Μαΐου η αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα & σχετικώς προσβάσιμα εκλογικά κέντρα

ΕΣΑμεΑ: Τις τελευταίες ώρες πριν το κλείσιμο της Βουλής, λόγω των εθνικών εκλογών, ψηφίσθηκαν δύο τροπολογίες που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Τις τελευταίες ώρες πριν το κλείσιμο της Βουλής, λόγω των εθνικών εκλογών, ψηφίσθηκαν δύο τροπολογίες που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Η πρώτη αφορά στην αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και η δεύτερη στην προσβασιμότητα της εκλογικής διαδικασίας – και στις δυο η ΕΣΑμεΑ, οι οργανώσεις της και το αναπηρικό κίνημα της χώρας έπαιξαν καίριο ρόλο ώστε να κατατεθούν και να ψηφισθούν.

Η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων, που θα ισχύσει από 1/5, ήταν πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ και του συνόλου του αναπηρικού κινήματος και το έθετε με όλους τους τρόπους εδώ και χρόνια: με υπομνήματα, επιστολές, έγγραφα, συναντήσεις με υπουργούς, στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται ασφαλώς για μία θετική εξέλιξη, την ώρα που οι ανατιμήσεις, το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν ότι τα επιδόματα είχαν να αυξηθούν από το 2011.

Μάλιστα ενώ ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, η ΕΣΑμεΑ και οι οργανώσεις μέλη της πέτυχε να συμπεριληφθούν εντέλει και τα κάτωθι τρία επιδόματα:

  • Επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του π. ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, εφόσον έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%, της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α’ 154).
  • Επίδομα νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του δημοσίου, του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210).
  • Εξωιδρυματικό επίδομα του e-Ε.Φ.Κ.Α. του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α’ 68).

 

Υπάρχουν περαιτέρω σοβαρά ζητήματα προς επίλυση που συνδέονται με τα επιδόματα και για τα οποία η ΕΣΑμεΑ δεν κάνει βήμα πίσω: Υπάρχει υπουργική απόφαση από το υπ. Εργασίας που περιμένει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, που αποσυνδέει τα ορφανικά επιδόματα των ατόμων με βαριά νοητική αναπηρία από τις γονεϊκές συντάξεις – αναμένεται ο κ. Σκυλακάκης να ακολουθήσει και αυτός τη θετική προσέγγιση που είχε ο πρωθυπουργός

Επίσης πρέπει να αποσυνδεθούν τα αναπηρικά επιδόματα από την απασχόληση, καθώς αυτό αποτρέπει τα άτομα με αναπηρία από την εργασία. Παράλληλα, η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί τη μόνιμη σύνδεση του αναπηρικού επιδόματος με το μηχανισμό αύξησης των συντάξεων. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωση της αύξησης και την αιτιολόγηση αυτής δέχθηκε την πρότασή της – πρέπει όμως η σύνδεση να γίνει μόνιμη με διάταξη νόμου.

Αναφορικά με την τροπολογία για την εκλογική διαδικασία και την προσβασιμότητα αυτής, ήδη από τη συζήτηση στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός κ. Βορίδης είχε δεχθεί την πλειονότητα των παρεμβάσεων της ΕΣΑμεΑ επί τη διαβούλευση της διάταξης. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης είχε δηλώσει στη Βουλή ότι «σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε ότι δεν θα υπάρχει εκλογικός χώρος χωρίς προσβασιμότητα. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν υπάρχει, ακόμη, η βούληση του πολιτικού συστήματος για κάτι τέτοιο.

Ο “Χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα” θα λειτουργήσει έστω ως ευπρεπισμός, από το προηγούμενο μοντέλο, όπου η ψήφος λαμβανόταν στο πεζοδρόμιο ή σε διάδρομο, λόγω έλλειψης προσβασιμότητας. Αυτό που ζητάμε σήμερα είναι η δέσμευση όλων των κομμάτων ότι μετά τις εκλογές θα συζητήσουμε για μια συνολική ρύθμιση και λύση των προβλημάτων της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην εκλογική διαδικασία, με τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ: Παράταση στο επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης

Ι. Βαρδακαστάνης: Ο Προσωπικός Βοηθός έχει φύλακα άγγελο το αναπηρικό κίνημα της χώρας

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στη Βουλή για την προσβασιμότητα της εκλογικής διαδικασίας

Θετική εξέλιξη η αύξηση στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Access Denied: Απροσπέλαστες για τα άτομα με αναπηρία οι ιστοσελίδες των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων

Access Denied: Οι σοβαρές ελλείψεις στην προσβασιμότητα των ιστοσελίδων των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων καθιστούν πολύ δύσκολη την ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία για τις Ευρωεκλογές.

Τα Γραφεία Δικαιωμάτων των Νοσοκομείων στην Υπηρεσία του Πολίτη

Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός ποιοτικού και ασθενοκεντρικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας

ΚΕΦΙ: Συμμετέχει στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Voluntary Action 2024 - ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ

ΚΕΦΙ: Είναι μια γιορτή προσφοράς, συνεργασίας και ευγνωμοσύνης και ένας χώρος συνάντησης για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εθελοντές και πολίτες. Ελάτε να γνωρίσετε το έργο του ΚΕΦΙ από κοντά!