Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών: Συμμετοχή στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την επάρκεια & διαχείριση αίματος

Ένωση Ασθενών: Συμμετοχή στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την επάρκεια & διαχείριση αίματος

Ένωση Ασθενών: Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Εθνική Προτεραιότητα η επάρκεια και διαχείριση αίματος», συμμετείχε δια του εκπροσώπου της Γενικού Γραμματέα, κ. Γιώργου Καλαμίτση, η Ένωση Ασθνεών Ελλάδας, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022.

O κ. Καλαμίτσης παρουσίασε τα βασικά σημεία πρόσφατης έρευνας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας σε συνεργασία με την IQVIA σε ενεργούς αιμοδότες από τα οποία προκύπτει ότι η αιμοδοσία είναι μια νεανική υπόθεση, με το ηλικιακό προφίλ των ενεργών αιμοδοτών να κυμαίνεται από 18 – 34 έτη. Παρά το νεανικό χαρακτήρα, εντούτοις μόνο οι μισοί φαίνεται να δίνουν αίμα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, με τη διαστρεβλωμένη αντίληψη ότι το αίμα αποθηκεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όταν εκείνο έχει μόλις 35 – 42 μέρες διάρκεια ζωής. Ο κ. Καλαμίτσης στάθηκε και στα κίνητρα που απορρέουν από την έρευνα και από τα οποία προκύπτει ότι ένα 59% δωρίζει αίμα στο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς, ένα 73% δωρίζει για συνάνθρωπο σε ανάγκη και ένα 28% για τον προσωπικό του περίγυρο. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι στόχος παραμένει η αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας σε 3 – 4 φορές το χρόνο από τους νυν ενεργούς αιμοδότες μέσα από ολιστικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βελτιωθούν οι χώροι αναμονής και τα ωράρια ως βασικό κίνητρο προσέλκυσης των αιμοδοτών.

Το παρόν έδωσε και ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελλοπονήσου και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Στην εισήγησή του, ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη πίεση που δέχθηκε το ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε αφενός μεγάλα προβλήματα στους ασθενείς – λήπτες προγραμμάτων αιμοδοσίας μέσα και από μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία τους, αφετέρου απομάκρυνε ένα μεγάλο μέρος τακτικών αιμοδοτών από τη διαδικασία της αιμοδοσίας. Η επόμενη σελίδα μετά την πανδημία, βλέπει ξανά ένα τοπικιστικό μοντέλο αιμοδοσίας, με πολλούς δωρητές να παρακινούνται από την προσωπική τους επαφή με το λήπτη αίματος, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι εμφανίζονται να δωρίζουν αποκλειστικά όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Στο ίδιο πλαίσιο, σημαντικό αρνητικό παράγοντα αποτελεί για τον κ. Καθηγητή το κατακερματισμένο σύστημα αιμοδοσίας, καθώς και η έλλειψη κινήτρων για τον αιμοδότη.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν επίσης οι κ.κ Αντώνης Καττάμης, Καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Λίβανος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Θαλασσαιμικών και Χρήστος Πρωτόπαπας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).

Τέλος, παρόντες στις εργασίες της Επιτροπής ήταν ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης και ο Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο Σύριζα και Τέως Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμμετοχή της Ένωσης Ασθενών στo 13th Pharma & Health Conference

Ένωση Ασθενών: Βράβευση της γραμμής 11132 στα Patient Partnerships Awards 2022

Ένωση Ασθενών: Συμμετοχή στο Επικείμενο 13th Pharma & Health Conference

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η συμβολή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αυτονομία

ΕΣΑμεΑ: Ο κ. Βαρδακαστάνης πήρε μέρος στο δεύτερο πάνελ με τίτλο «Προς μια ισόρροπη οικονομική και κοινωνική πρόοδο: το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ο αντίκτυπος του κοινωνικού διαλόγου σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο»

Πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά από τα μέλη του σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου η ανάβαση στο Πελίναιον όρος

ΣΚΠ Χίου: Μέλη και Yποστηρικτές του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου συγκεντρώθηκαν και φέτος ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στο Πελιναίον όρος (1.297μ.) με σκοπό το προσκύνημα υπέρ Υγείας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.