Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση – τομή Ι. Βαρδακαστάνη στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση όσων καταπατούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση – τομή Ι. Βαρδακαστάνη στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση όσων καταπατούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Στην εκδήλωση: «Προσβάσιμες και Συμπεριληπτικές πόλεις», που διοργανώθηκε από την υφυπουργό Πρόνοιας Δ. Μιχαηλίδου και τον γ. γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του European Disability Forum και της International Disability Alliance Ιωάννης Βαρδακαστάνης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης: Δημήτριος Παπαστεργίου, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Γκαγκούλης, μέλος Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας Τυφλών, χειριστής σκύλου οδηγού και Νικόλαος Κουφογιώτης, λογιστής, εκπαιδευόμενος του Συλλόγου Περπατώ.
Στην παρέμβασή του ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι «από το 1985, από τον τότε ΓΟΚ, επί υπουργίας Αντ. Τρίτση και υπεύθυνης της αειμνήστου συναδέλφου με αναπηρία Αργυρώς Λεβέντη, έχουν υπάρξεισημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με κορυφαίες αυτή τουΣυντάγματος, με το άρθρο 21 παρ. 6 του 2001, και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα τωνατόμων με αναπηρία που κυρώθηκε με νόμο από την Ελληνική Βουλή το 2012, με το άρθρο 9 κ.α».

Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει υπάρξει πρόοδος σε ζητήματα προσβασιμότητας – όχι όμως και συμπερίληψης: «Συμπερίληψη σημαίνει πλήρης συμμετοχή χωρίς εμπόδια και διακρίσεις σε όλες τις λειτουργίες της κοινωνίας. Μακριά από εμένα και το αναπηρικό κίνημα ο μηδενισμός όλων αυτών των σημαντικών εξελίξεων, των πρωτοβουλιών και της προόδου που έχουν επιτευχθεί, όπως είναι για παράδειγμα το πιλοτικό για την Αττική πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού. Όμως όλα αυτά που έχουν εφαρμοστεί δεν οδηγούν σε συμπερίληψη, δεν έχουν οδηγήσειδηλαδή στην πλήρη συμμετοχή χωρίς εμπόδια σε κάθε λειτουργία της κοινωνίας, όπως γιαπαράδειγμα στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην εργασία, στην ψυχαγωγία, στονπολιτισμό…».

«Η ΕΣΑμεΑ θα αναλάβει πρωτοβουλία», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης, «να υπάρξει συνολική αξιολόγηση της νομοθεσίας, της πολιτικής και των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σταθέματα της προσβασιμότητας του δομημένου, φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος καθώς και πώςενσωματώνεται και εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για αυτά τα θέματα στη χώρα μας.  Παράλληλα θα τεθεί σε κυβέρνηση και κόμματα πρόταση – αίτημα για τη θέσπιση νομοθεσίας για τησυμπερίληψη, την πρόσβαση και την προσβασιμότητα στις λειτουργείες της κοινωνίας ώστε ναυπάρξει ένα συνεκτικό άλμα προς τα εμπρός». Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να ζουν σε μια συμπεριληπτική και προσβάσιμη κοινωνία «δεν μπορεί να επαφίεται στην εθελοντική ή στην προαιρετική βούληση της οποιασδήποτε Αρχής, είτε είναι αυτή Δημοτική, Περιφερειακή, Κυβερνητική».

Ο κ. Βαρδακαστάνης έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στην εξαιρετική αντιμετώπιση πουυπήρξε του αντιδημάρχου Ζίτσας για την κακοποίηση του άτυχου γαϊδαράκου: «Δεν πρέπει να υπάρξειαντίστοιχη διάταξη ώστε όποιος κατέχει θέση ευθύνης και δεν τηρεί τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία να εκπίπτει της θέσης του»;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βαρδακαστάνης:Χρειάζονται πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Καμία προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα δεν θα δεχθεί το αναπηρικό κίνημα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προστατέψτε τα άτομα με αναπηρία από τη φτωχοποίηση

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για την Τροπολογία για την Εθνική Πύλη Αναπηρίας & τα ΚΕΠΑ

Η ΕΣΑμεΑ στη Βουλή για το ν/σ του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση Βαρδακαστάνη στην ημερίδα «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ»

ΕΣΑμεΑ προς Πλεύρη: Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω έλλειψης γ΄σφαιρίνης

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου "Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου άτομα με αναπηρία

Επιστολή σχετικά με την ανάγκη τροποποίησης των προϋποθέσεων ένταξης  στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

ΚΕΦΙ : Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 – 20:30.

Σταθερή συνεργασία του Humanity Greece με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης από τo Humanity Greece στους ωφελούμενους του ΑΚΗΑ-Υπνωτήριο Αστέγων του Ο.ΚΑ.ΝΑ.Στο πλαίσιο του καθημερινού ανθρωπιστικού έργου, το Humanity Greece ανακοινώνει τη σταθερή συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).

20 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας

20 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας. Η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους, τους καρκίνους που αφορούν την φύση μας. Είναι η μέρα που χρωματίζουμε την Ελλάδα μωβ, το χρώμα των γυναικολογικών καρκίνων.

Αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν καλύτερα τους επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα

Το Bounce συνέλεξε πληροφορίες από τις Αναφορές Καταναλωτών Αεροπορικών Ταξιδίων για το πρώτο τρίμηνο του 2022 για να κατατάξει τις αεροπορικές εταιρείες με βάση το πόσο συχνά χειρίζονται λανθασμένα αναπηρικά αμαξίδια και σκούτερ.