Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ. Ευρωπαϊκή Στρατηγική: Για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030

Ε.Σ.Α.μεΑ. Ευρωπαϊκή Στρατηγική: Για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Από 1η Ιανουαρίου 2021 θα ανακοινωθεί η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ,για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030.

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται και τυπικά η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020.  Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική που συνδέθηκε με την κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία τον Δεκέμβριο του 2010, την πρώτη Σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει κυρώσει η ΕΕ και που ήταν αποτέλεσμα μιας σκληρής πορείας και προσπάθειας του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ (European Disability Forum) καθώς και των μελών του. Στη χώρα μας μέλος είναι η ΕΣΑμεΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης ήταν εισηγητής στην ΕΟΚΕ.Δείτε το βίντεο:

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 αρχίζει η αντίστροφη πορεία για την ανακοίνωση της έναρξης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030. Στην πραγματικότητα, μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπηρεσίες της δεν είχαν αποφασίσει αν θα παρουσιάσουν νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αναπηρία. Ήταν το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα καθώς και τα εθνικά αναπηρικά κινήματα που πρωτοστάτησαν, που πρωταγωνίστησαν στο να αλλάξει η Επιτροπή αυτή της τη θέση.

Επρόκειτο για μια δύσκολη πορεία και έναν αγώνα που δόθηκε από πολλές θέσεις και μετερίζια. Στα τέλη του 2019 ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης ήταν εισηγητής στην ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) για τη νέα Στρατηγική. Η γνωμοδότηση του κ. Βαρδακαστάνη με τίτλο «Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στη διαμόρφωση του ενωσιακού θεματολογίου της περιόδου 2020-2030 για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία» υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της ΕΟΚΕ και στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Ιωάννης Βαρδακαστάνης .

Ο κ. Βαρδακαστάνης τον Οκτώβριο του2020 μίλησε για τη νέα Στρατηγική και στο εργαστήρι της Επιτροπής των Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία: με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του European Disability Forum, Στο εργαστήρι συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Dolors MONTSERRAT, η Επίτροπος για την Ισότητα Helena DALLI, οι καθηγητές Lisa WADDINGTON και Andrea BRODERICK, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Emily O’REILLY, ο Dr. Rolf SCHMACHTENBERG από τη Γερμανική προεδρεία και ο Ι. Δημητρακόπουλος από την Fundamental Rights Agency.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι η νέα Στρατηγική πρέπει να αφορά όλες τις πτυχές της ζωής ανδρών, γυναικών, αγοριών και κοριτσιών με αναπηρία και να καλύπτει τουλάχιστον τους 5 ακόλουθους βασικούς στόχους:

  1. Τερματισμός των διακρίσεων και διασφάλιση επαρκούς βιοτικού επιπέδου.
  2. Ελεύθερη κυκλοφορία.
  3. Προώθηση της ισότητας για τα άτομα με αναπηρία και προστασία από κάθε μορφή διάκρισης, βίας και κακοποίησης.
  4. Η ΕΕ πρέπει να προωθεί τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις διεθνείς σχέσεις της: στα Ηνωμένα Έθνη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλες τις εργασίες διεθνούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής δράσης.
  5. Παράδειγμα δημόσιας διοίκησης: Τα θεσμικά όργανα, οι οργανισμοί και οι οργανισμοί της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι εγγυώνται επίσης τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην εσωτερική τους λειτουργία (για υπαλλήλους, προσωπικό, δικαιούχους κλπ.)».

Αυτούς τους στόχους ανέφερε και διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία (inclusion summit), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, τον Νοέμβριο του 2020, όπου η νέα Στρατηγική αποτελούσε ένα από τα έξι θέματα συζήτησης.Ολόκληρη τη χρονιά, καθώς και την προηγούμενη, το EDF έτρεχε καμπάνια ενημέρωσης για τη νέα Στρατηγική, παρά την πανδημία, σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα πολύτιμη ήταν η συμβολή της Επιτρόπου Ισότητας της ΕΕ Έλενα Ντάλι.Στην αρχή του χρόνου που έρχεται θα έχουμε τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική που θα ανακοινωθεί εν μέσω πανδημίας και που θα πρέπει να απαντά με πολύ καθαρό τρόπο στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη Ένωση και θα αφορά θέματα κοινωνικής ένταξης, καταπολέμησης της φτώχειας, υγείας, προσβασιμότητας καθώς και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι το εθνικό αναπηρικό κίνημα και το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές ώστε να υπάρξει και η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αναπηρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άδικες απολύσεις καταγγέλλει η ΕΣΑμεΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Κανένα άτομο με αναπηρία αβοήθητο και μόνο στο σπίτι

Παραβίαση του νόμου για τις προσλήψεις των ατόμων με αναπηρία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συναντήσεις Ένωσης Ασθενών για συνταγογράφηση φαρμάκων & διαγνωστικών εξετάσεων ανασφάλιστων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η νομοθετική ρύθμιση δεν πρέπει να αφήσει έκθετους οικονομικά ευάλωτους ασθενείς και έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της αδυναμίας πρόσβασης σε δημόσιες δομές, ιδίως σε περιοχές μακριά από αστικά κέντρα.

ΕΣΑμεΑ: H αναπηρία και η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να εξετάζονται από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΕΣΑμεΑ: Στο ετήσιο συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ι. Βαρδακαστάνης. Ειδικά για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην υγεία, ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 13 κράτη μέλη της ΕΕ που δεν απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω αναπηρίας στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με τη Σύμβαση.

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Ανησυχία για τη μη συνταγογράφηση από τις ιδιωτικές δομές υγείας για τους ανασφάλιστους

Την ανησυχία για μη συνταγογράφηση από τις ιδιωτικές δομές υγείας σε ανασφάλιστους και ευάλωτες ομάδες, εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) .

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η Πολιτεία δεν μπορεί να προστατέψει τα παιδιά της

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας Ε.Σ.Α.μεΑ.: Νεκρός 25χρονος έπειτα από ξυλοδαρμό σε κέντρο παιδιών με αναπηρία. "Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη, μέχρι να θεσπιστεί μια Εθνική Στρατηγική για την Αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξη;", ρωτά την Πολιτεία με ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ. "Πόσες φορές θα χρειαστεί το αναπηρικό κίνημα να μιλήσει για τη διαβίωση στην κοινότητα, ενάντια στο κλείδωμα μέσα σε 4 τοίχους και έπειτα γαία πυρί μυχθήτω;", υπογραμμίζει.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στηρίζει τους φροντιστές των ογκολογικών ασθενών

Κ.Ε.Φ.Ι.: Η καλή και αξιόπιστη υποστήριξη που παρέχουν οι φροντιστές, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και συναισθηματική ευημερία των ατόμων που αντιμετωπίζουν τη νόσο. Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στηρίζει έμπρακτα τους φροντιστές των ασθενών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά τους στο ταξίδι του ασθενή και προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους το χρειάζονται.

Νέα Εποχή για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση μετά την θεραπεία τριπλού συνδυασμού που “παγώνει” τη νόσο

Κυστική Ίνωση: Τα βασικά σημεία της διαδικτυακής Ημερίδας του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης με θέμα «H Κυστική Ίνωση σήμερα & οι νέες προκλήσεις για το μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κυστικής Ίνωσης υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Καίριος ο ρόλος των φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση της πανδημίας & των χρόνιων παθήσεων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συνάντηση με τον ΠΦΣ πραγματοποίησε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι προκλήσεις που έχει επιφέρει η COVID στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και τις επιπτώσεις αυτής στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακά τους.