Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ. ανακοινώσεις: Η προσβασιμότητα πρέπει να είναι εφόδιο όλων

Ε.Σ.Α.μεΑ. ανακοινώσεις: Διόδια, τροποποιήσεις ΚΟΚ κλπ συζητήθηκαν στην συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΕΣΑΜΕΑ, Ιωάννη Βαρδακαστάνη Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Υπουργείου Μεταφορών. Σκοπός ήταν η ανάπτυξη στενής συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ σχετίζονται με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης κινητικότητας των πολιτών με αναπηρία. Συγκεκριμένα, η προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και η εκπαίδευση του τεχνικού κόσμου σε θέματα προσβασιμότητας και αναπηρίας ήταν από τα πιο βασικά.

Ποια τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Συγκεκριμένα στις προτάσεις αναφέρθηκαν τα εξής:

• Συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και προγράμματα για την κινητικότητα και την αστική κινητικότητα, καθώς και την οδική ασφάλεια – Τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση ατόμων με αναπηρία και να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα. Εκπαίδευση των στελεχών όλης της αλυσίδας του τομέα μεταφορών.
  • Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα γενικότερα σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, σταθερής ή μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΧΙ και των ΚΤΕΛ.
  • Θέσπιση διαδικασιών ασφάλειας και διαδικασιών υποστήριξης επιβατών με αναπηρία σε έκτακτη ανάγκη.
  • Αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης αδειών οδήγησης σε οδηγούς με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης επισημαίνεται η ανάγκη ίδρυσης νέων κέντρων αξιολόγησης υποψηφίων οδηγών, τύπου ΗΝΙΟΧΟΣ, στην Περιφέρεια.
  • Αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για το Δελτίο Στάθμευσης ατόμων με αναπηρία καθώς και εν γένει του συστήματος παροχών (εκπτώσεων/απαλλαγών κ.λπ.) των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κατά τις μετακινήσεις τους.
  • Απαλλαγή αυτών κατά τη διέλευσή τους από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων όλης της χώρας.
  • Ενημέρωση των επιβατών με αναπηρία για τα δικαιώματά τους, πρόσβαση στην πληροφόρηση πριν και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους με χρήση προσβάσιμων μορφών και μέσω προσβάσιμων συστημάτων επικοινωνιών.

Τι αποφασίστηκε

Η συνάντηση κινήθηκε σε θετικό κλίμα και αποφασίστηκαν τα εξής:

• Η άμεση σύσταση ad hoc ομάδας εργασίας για την επεξεργασία της διαδικασίας δωρεάν διέλευσης των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια της χώρας, δεδομένης της ενεργοποίησης ενιαίου e-pass  από όλους τους αυτοκινητοδρόμους από 1ης Νοεμβρίου.
  • Η επανασύσταση της Επιτροπής Προσβασιμότητας στο Υπουργείο Μεταφορών με συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ και στόχο την επεξεργασία όλων των προαναφερόμενων θεμάτων που σχετίζονται με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις μεταφορές.
  • Η Ε.Σ.Α.μεΑ έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών για την αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης αδειών οδήγησης σε οδηγούς με αναπηρία, ειδικά για τις κατηγορίες κινητικά ανάπηρων και κωφών.

Διαβάστε γιατί η Ε.Σ.Α.μεΑ έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις περί απαραίτητων αλλαγών στη λειτουργία των ΚΕΠΑ

Έλεγχος της Ελλάδας υλοποίησης της σύμβασης για τα δικαιώματα ΑΜΕΑ

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τα άτομα με αναπηρία

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού της τρίτης ηλικίας σε σχέση με την Ευρώπη

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Για χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε μεγαλύτερες ηλικίες κάνει λόγο η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών για την από κοινού εξεύρεση πολιτικών αύξησης του ποσοστού ανοσίας στις πλέον ευπαθείς ηλικιακές ομάδες σε επίπεδα τουλάχιστον άνω του 80%.

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει την καμπάνια για τον εμβολιασμό COVID-19

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δημοσιεύει μία ευρεία τηλεοπτική και διαδικτυακή καμπάνια ευαισθητοποίησης των χρόνιων ασθενών και των πολιτών εν γένει για τον εμβολιασμό COVID-19.

ΚΕΘΕΑ: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΚΕΘΕΑ Εργαζόμενοι: «Το Προσχέδιο της διοίκησης είναι σήμερα παρελθόν. Απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, αλλά κυρίως από την κοινωνία», επισημαίνουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ.

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση

Καρδιακή Ανεπάρκεια Αρτηριακή Πίεση: Συνεργασία Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ένωσης Ασθενών Ελλάδας σε Διαδικτυακή Εκδήλωση Ενημέρωσης Κοινού για την Καρδιακή Ανεπάρκεια και την Αρτηριακή Υπέρταση την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 και ώρα 18.30.

ΕΣΑμεΑ: Προκήρυξη θέσης εργασίας

ΕΣΑμεΑ: Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) προκηρύσσε θέση Συντονιστή/στριας/Διαχειριστή/στριας στο πλαίσιο εφαρμογής του Υποέργου 3 (αυτεπιστασία) της Πράξης, με σύμβαση μίσθωσης εργασίας ορισμένου χρόνου.

Επίκαιρο και Διαχρονικό το αίτημα για θεσμοθέτηση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και του Προσωπικού Βοηθού

ΕΣΑμεΑ για Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης: Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) χαιρετίζει τη σημερινή ημέρα, την 5η Μάη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης και όλους τους φορείς και τις κινήσεις που τη στηρίζουν και μεταφέρουν το μήνυμά της.

Παραλείψεις και αυθαιρεσίες από μέρους της Προέδρου του ΚΕ.Σ.Υ. καταγγέλει ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ: Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες απαντά δια επιστολής προς την Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ, κα Μίνα Γκάγκα, αναφορικά με την ανταπόκριση του ΚΕ.Σ.Υ. σε προγενέστερη παρέμβαση του Συνδέσμου για τη λειτουργία και σύνθεση της επιτροπής του ΚΕΣΥ με αντικείμενο εστιασμένο στις συγγενείς καρδιοπάθειες.

Η ΕΛΠΙΔΑ και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αγκαλιάζουν με αγάπη τους συνανθρώπους μας

Μαριάννα Βαρδινογιάννη Ελπίδα: Το φετινό Πάσχα βρίσκει τη χώρα μας, όπως και ολόκληρη την ανθρωπότητα, αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας, με τεράστιες δυσκολίες και προβλήματα.  Η κοινωνία μας μένει, όμως,  όρθια χάρη στις διαρκείς  προσπάθειες του καθενός από εσάς, και όλων μας, με  τους  ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές βεβαίως στην πρώτη γραμμή της μάχης.  Όλοι μαζί, ο καθένας από την πλευρά του, αγωνιζόμαστε για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη και να τους δώσουμε δύναμη κι ελπίδα.