Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Δικαιώματα: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων [vid]

Δικαιώματα: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων [vid]

Δικαιώματα: Yπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική δράση των Κ3 και κοινοτικών δομών του Δήμου Μεταμόρφωσης με τίτλο: «Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων – ΑΜΕΑ».

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κ3) σε συνεργασία με τις κοινοτικές δομές του Δήμου Μεταμόρφωσης και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ενημερωτική τους δράση, με τίτλο: «Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων – ΑΜΕΑ».

Η δράση αυτή, αποτελεί την αφετηρία μιας σειράς στοχευμένων προσπαθειών, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των ασθενών και εμποδιζόμενων ατόμων. Η σύμπλευση των δύο φορέων αποτελεί κόμβο ενημέρωσης και ουσιαστικής δράσης στο πεδίο υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Ε. Σαραούδας έθεσε σε προτεραιότητα την χαρτογράφηση του πληθυσμού στόχου και υπογράμμισε την ανάγκη δέσμευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσβασιμότητα, την ανεξάρτητη διαβίωση, την ενημέρωση, την συμβουλευτική και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η Ε. Μπίστα εκπροσωπώντας το Κ3, προσέφερε μια οπτική της πραγματικότητας των ογκολογικών ασθενών. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Παλεύοντας με τη νόσο, τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και την ανεπάρκεια θεσμικής υποστήριξης, οι ασθενείς και οι φροντιστές τους, μόνο 4% των οποίων γνωρίζει τα δικαιώματα τους, αδυνατούν να έχουν την προσβασιμότητα που τους αρμόζει στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Με τη σειρά τους, όλοι οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν βιωματικές μαρτυρίες ή μη και εξέφρασαν την ταύτισή τους σε πρωτοβουλίες και συνεργασίες με όραμα. Με μήνυμά τους, τόσο η Υφυπουργός Υγείας Ζ. Ράπτη, όσο και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης τάχθηκαν υπερ της πρωτοβουλίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των λοιπών προσκεκλημένων. «Η διαφορετικότητα αξίζει κατανόησης και φροντίδας. Αξίζει να την αντιμετωπίζουμε ως μοναδικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Λ. ΚεφαλογιάννηΑντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα. Ο Γ.Γ της ΕσΑμεΑ Γ. Λυμβαίος, σκιαγράφησε εύστοχα τις κοινοτικές δομές, περιγράφοντάς τες ως «[…] το πρώτο κοινωνικό κύτταρο με το οποίο έρχεται σε επαφή το άτομο από τη στιγμή της γέννησης του».

Ο Γ. Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε τη σημασία της κοινωνικής ένταξης, εκπαίδευσης και προσβασιμότητας, θέτοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίαρχο παράγοντα για την άμεση ένταξη των AMEA, χρησιμοποιώντας την εξειδίκευση των στελεχών της και ακολουθώντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Μέσα από την παρούσα δράση, για πρώτη φορά, δόθηκε βήμα σε όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, να επικοινωνήσουν τις διαπιστωμένες ανάγκες τους σε όποιο τομέα και εάν δραστηριοποιούνται, με τρόπο άμεσο και διαφανή και με στόχο την ολιστική υποστήριξη του ασθενούς και του περιβάλλοντός του.

Σκοπός παραμένει η διαρκής υποστήριξη του δικαιώματος πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και η ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία.

Παρακολουθήστε την ημερίδα στο βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το μοντέλο των ΗΠΑ για τα κίνητρα των εμβολιασθέντων

HIV : Βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Κοινωνικός Τουρισμός: Aνοίγει η πλατφόρμα για τα 300.000 voucher

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποτελεσμάτα β' σταδίου έρευνας "Covid-19 & Καρκίνος στην Ελλάδα"

ΕΛΛΟΚ: Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ παρουσιάζει τα αποτελέσματα του 2ου σταδίου της έρευνας την οποία διεξήγαγε την άνοιξη του 2021, για την εμπειρία των ασθενών με καρκίνο από τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 κατά το 2ο και 3ο κύμα της, τον χειμώνα 2020-2021.

Θερινός εκπαιδευτικός κύκλος ανάπτυξης δεξιοτήτων συλλογών ασθενών

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Στο πλαίσιο του θερινής διάρκειας του κύκλου ενδυνάμωσης των συλλόγων ασθενών, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υλοποιεί επτά νέα σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων από 15/06 έως 12/07. Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν διαδικτυακά με δωρεάν συμμετοχή και τρίωρη διάρκεια.

Διαδικτυακή ημερίδα για τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της ΧΛΛ

ΕΟΑΧΛΛ webinar: Την Τετάρτη 23 Ιουνίου η Ελληνική Ομάδα Ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΕΟΑΧΛΛ) θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: "Σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ΧΛΛ και υποστηρικτική φροντίδα των ασθενών". Η ημερίδα θα διεξαχθεί μέσω Zoom, στις 18:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Ι. Βαρδακαστάνης συμμετέχει στην αυριανή Διάσκεψη για το Mέλλον της Ευρώπης

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του EDF, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης θα συμμετέχει αύριο στην εναρκτήρια ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Γνωστοποίηση ονομάτων ιατρών μελών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α

ΚΕΠΑ Γιατροί: Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ παγιώθηκε το αίτημα των ΑμεΑ για την άρση της ανωνυμίας των ιατρών των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ. και πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν το όνομα του ιατρού που εξέτασε το αίτημά τους μετά από αίτηση.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας για AstraZeneca: Οι φορείς να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: H Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συμβάλουν συντεταγμένα στην υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη δεδομένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη σύμφωνα με τον ΕΜΑ ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Να διευθετηθεί οριστικά το κανονιστικό πλαίσιο των Covid-19 tests στα νοσοκομεία

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η έλλειψη ενός ενιαίου κανονισμού περί των υποχρεωτικών τεστ για τη νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία δημιουργεί σύγχυση και ταλαιπωρία στους ασθενείς και τους πολίτες.