Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Δικαιώματα: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων [vid]

Δικαιώματα: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων [vid]

Δικαιώματα: Yπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική δράση των Κ3 και κοινοτικών δομών του Δήμου Μεταμόρφωσης με τίτλο: «Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων – ΑΜΕΑ».

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κ3) σε συνεργασία με τις κοινοτικές δομές του Δήμου Μεταμόρφωσης και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ενημερωτική τους δράση, με τίτλο: «Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων – ΑΜΕΑ».

Η δράση αυτή, αποτελεί την αφετηρία μιας σειράς στοχευμένων προσπαθειών, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των ασθενών και εμποδιζόμενων ατόμων. Η σύμπλευση των δύο φορέων αποτελεί κόμβο ενημέρωσης και ουσιαστικής δράσης στο πεδίο υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Ε. Σαραούδας έθεσε σε προτεραιότητα την χαρτογράφηση του πληθυσμού στόχου και υπογράμμισε την ανάγκη δέσμευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσβασιμότητα, την ανεξάρτητη διαβίωση, την ενημέρωση, την συμβουλευτική και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η Ε. Μπίστα εκπροσωπώντας το Κ3, προσέφερε μια οπτική της πραγματικότητας των ογκολογικών ασθενών. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Παλεύοντας με τη νόσο, τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και την ανεπάρκεια θεσμικής υποστήριξης, οι ασθενείς και οι φροντιστές τους, μόνο 4% των οποίων γνωρίζει τα δικαιώματα τους, αδυνατούν να έχουν την προσβασιμότητα που τους αρμόζει στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Με τη σειρά τους, όλοι οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν βιωματικές μαρτυρίες ή μη και εξέφρασαν την ταύτισή τους σε πρωτοβουλίες και συνεργασίες με όραμα. Με μήνυμά τους, τόσο η Υφυπουργός Υγείας Ζ. Ράπτη, όσο και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης τάχθηκαν υπερ της πρωτοβουλίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των λοιπών προσκεκλημένων. «Η διαφορετικότητα αξίζει κατανόησης και φροντίδας. Αξίζει να την αντιμετωπίζουμε ως μοναδικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Λ. ΚεφαλογιάννηΑντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα. Ο Γ.Γ της ΕσΑμεΑ Γ. Λυμβαίος, σκιαγράφησε εύστοχα τις κοινοτικές δομές, περιγράφοντάς τες ως «[…] το πρώτο κοινωνικό κύτταρο με το οποίο έρχεται σε επαφή το άτομο από τη στιγμή της γέννησης του».

Ο Γ. Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε τη σημασία της κοινωνικής ένταξης, εκπαίδευσης και προσβασιμότητας, θέτοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίαρχο παράγοντα για την άμεση ένταξη των AMEA, χρησιμοποιώντας την εξειδίκευση των στελεχών της και ακολουθώντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Μέσα από την παρούσα δράση, για πρώτη φορά, δόθηκε βήμα σε όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, να επικοινωνήσουν τις διαπιστωμένες ανάγκες τους σε όποιο τομέα και εάν δραστηριοποιούνται, με τρόπο άμεσο και διαφανή και με στόχο την ολιστική υποστήριξη του ασθενούς και του περιβάλλοντός του.

Σκοπός παραμένει η διαρκής υποστήριξη του δικαιώματος πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και η ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία.

Παρακολουθήστε την ημερίδα στο βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μοντέλο των ΗΠΑ για τα κίνητρα των εμβολιασθέντων

HIV : Βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Κοινωνικός Τουρισμός: Aνοίγει η πλατφόρμα για τα 300.000 voucher

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΣΑμεΑ: Η έλλειψη αίματος και οι υπομεταγγίσεις κοστίζουν ζωές!

ΕΣΑμεΑ: "Η Αιμοδοσία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον Εθνικό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να μην διακινδυνεύσουν ζωές ή να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες λόγω κορωνοϊού", αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

ΕΣΑμεΑ: Επιτέλους η ΕΡΤ να μεταδώσει ειδήσεις για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες!

ΕΣΑμεΑ: Επιστολή στη διοίκηση της ΕΡΤ και στο αρμόδιο υπουργείο απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, διαμαρτυρόμενη για πολλοστή φορά για την αιφνίδια διακοπή της μετάδοσης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ στην ελληνική νοηματική γλώσσα το 2019.

Greece Race for the Cure® 2022: Οι εγγραφές άνοιξαν

Greece Race for the Cure® 2022: Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου είμαστε και πάλι ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού. Για σένα, για μένα, για όλους και όλες μας!

Συνέχεια προβλημάτων για ανασφάλιστους χρόνια πάσχοντες

ΕΣΑμεΑ: Την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθεί ο κατάλογος με τους ανασφάλιστους πολίτες που μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις και στον ιδιωτικό τομέα, διεκδικεί η ΕΣΑμεΑ, με επιστολή της στον υπουργό Υγείας.