Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Δικαιώματα: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων [vid]

Δικαιώματα: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων [vid]

Δικαιώματα: Yπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική δράση των Κ3 και κοινοτικών δομών του Δήμου Μεταμόρφωσης με τίτλο: «Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων – ΑΜΕΑ».

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κ3) σε συνεργασία με τις κοινοτικές δομές του Δήμου Μεταμόρφωσης και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ενημερωτική τους δράση, με τίτλο: «Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων – ΑΜΕΑ».

Η δράση αυτή, αποτελεί την αφετηρία μιας σειράς στοχευμένων προσπαθειών, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των ασθενών και εμποδιζόμενων ατόμων. Η σύμπλευση των δύο φορέων αποτελεί κόμβο ενημέρωσης και ουσιαστικής δράσης στο πεδίο υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Ε. Σαραούδας έθεσε σε προτεραιότητα την χαρτογράφηση του πληθυσμού στόχου και υπογράμμισε την ανάγκη δέσμευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσβασιμότητα, την ανεξάρτητη διαβίωση, την ενημέρωση, την συμβουλευτική και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η Ε. Μπίστα εκπροσωπώντας το Κ3, προσέφερε μια οπτική της πραγματικότητας των ογκολογικών ασθενών. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Παλεύοντας με τη νόσο, τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και την ανεπάρκεια θεσμικής υποστήριξης, οι ασθενείς και οι φροντιστές τους, μόνο 4% των οποίων γνωρίζει τα δικαιώματα τους, αδυνατούν να έχουν την προσβασιμότητα που τους αρμόζει στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Με τη σειρά τους, όλοι οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν βιωματικές μαρτυρίες ή μη και εξέφρασαν την ταύτισή τους σε πρωτοβουλίες και συνεργασίες με όραμα. Με μήνυμά τους, τόσο η Υφυπουργός Υγείας Ζ. Ράπτη, όσο και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης τάχθηκαν υπερ της πρωτοβουλίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των λοιπών προσκεκλημένων. «Η διαφορετικότητα αξίζει κατανόησης και φροντίδας. Αξίζει να την αντιμετωπίζουμε ως μοναδικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Λ. ΚεφαλογιάννηΑντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα. Ο Γ.Γ της ΕσΑμεΑ Γ. Λυμβαίος, σκιαγράφησε εύστοχα τις κοινοτικές δομές, περιγράφοντάς τες ως «[…] το πρώτο κοινωνικό κύτταρο με το οποίο έρχεται σε επαφή το άτομο από τη στιγμή της γέννησης του».

Ο Γ. Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε τη σημασία της κοινωνικής ένταξης, εκπαίδευσης και προσβασιμότητας, θέτοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίαρχο παράγοντα για την άμεση ένταξη των AMEA, χρησιμοποιώντας την εξειδίκευση των στελεχών της και ακολουθώντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Μέσα από την παρούσα δράση, για πρώτη φορά, δόθηκε βήμα σε όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, να επικοινωνήσουν τις διαπιστωμένες ανάγκες τους σε όποιο τομέα και εάν δραστηριοποιούνται, με τρόπο άμεσο και διαφανή και με στόχο την ολιστική υποστήριξη του ασθενούς και του περιβάλλοντός του.

Σκοπός παραμένει η διαρκής υποστήριξη του δικαιώματος πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και η ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία.

Παρακολουθήστε την ημερίδα στο βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το μοντέλο των ΗΠΑ για τα κίνητρα των εμβολιασθέντων

HIV : Βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Κοινωνικός Τουρισμός: Aνοίγει η πλατφόρμα για τα 300.000 voucher

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνάντηση Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΙΦΕΤ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Στη συνάντηση οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την προάσπιση της δημόσιας υγείας με άμεση κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε απαραίτητα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.»

Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού: Στόχος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, η υποστήριξη των οικογενειών τους και η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που τους αφορούν.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Στη συνάντηση οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις προκλήσεις που έχει επιφέρει η πανδημία στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και τις επιπτώσεις αυτής στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Η αντιεμβολιαστική ρητορική έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Γράφει η Κατερίνα Κουτσογιάννη Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζην».

Προτάσεις του αναπηρικού κινήματος επί του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του σχολείου»

ΕΣΑμεΑ: Με αφορμή το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή με θέμα: «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε την Τετάρτη 21 Ιουλίου τις προτάσεις και τις θέσεις της επί του εν θέματι σ/ν στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Άρση διακριτικής μεταχείρισης δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της της διαφορετικής μεταχείρισης που υφίστανται οι εργαζόμενοι του Δημόσιου τομέα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αναφορά ποσοστού εμβολιασμένων και μη στον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων του ΕΟΔΥ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας προς υπ. Υγείας: Στο πλαίσιο της ορθής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης που διενεργείται καθημερινά για τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το υπ. Υγείας σε αποτύπωση των δεδομένων αυτών υπό το πρίσμα του εμβολιασμού.