Editorial

Τα πανάκριβα applications του ΕΟΦ που δεν λειτούργησαν ποτέ 

Τα πανάκριβα applications του ΕΟΦ που δεν λειτούργησαν ποτέ 

Ο ΕΟΦ έχει δημιουργήσει εφαρμογές για την απλοποίηση και διευκόλυνση των διαδικασιών, τις οποίες έχει χρυσοπληρώσει και δεν τις χρησιμοποιεί, όπως έχουμε γράψει αποκλειστικά στο  www.healthweb.gr.

Το σοβαρό θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων λόγω παράλληλων εξαγωγών έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος  του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κύριος Απόστολος Βάλτας, προτείνοντας στον  ΕΟΦ να δημιουργήσει μία εφαρμογή στην οποία θα καταγράφονται τα φάρμακα που εξάγονται ώστε να το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς  . Τόσο  οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες σήμερα δεν  γνωρίζουν ότι ξαφνικά τα φάρμακα τους βρίσκονται σε ξένες χώρες όσο  και ο φαρμακοποιός  να είναι ενήμερος  και να γνωρίζει ποια φάρμακα οι φαρμακαποθήκες εξήγαγαν  στο εξωτερικό .


Με επιστολή του ο κ. Βαλτάς  προς τον Πρόεδρο Ε.Ο.Φ. κ. Δ. Φιλίππου  και τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Πλεύρη, αναφέρεται στο θέμα της απαγόρευσης εξαγωγής φαρμάκων και σημειώνει τα εξής.«Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρους απελευθέρωσης των εξαγωγών φαρμάκων, που αποδεδειγμένα είναι ελλειπτικά, εκδώσατε στις 2/2/2022 «Προσωρινή Απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης» για φαρμακευτικά προϊόντα που περιλαμβάνονται «μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά.Η απόφασή σας αυτή δεν αντικατοπτρίζει στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα των πραγματικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο καθημερινό έργο της εκτέλεσης συνταγών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται, αφού από τη λίστα των φαρμάκων τα οποία συμπεριλαμβάνει η απόφαση απουσιάζει η πλειοψηφία των σκευασμάτων του πίνακα, τον οποίο εγκαίρως είχαμε υποβάλει με αποδεδειγμένα ελλειπτικά φάρμακα.Η παρέμβασή σας θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι προσωρινό όπως αναγράφεται σε αυτήν, κάνοντας αναφορά σε «μη αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων» που ούτε ελέγχεται, ούτε τηρείται από τους εξαγωγείς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η άρση της απόφασης με νέα που θα την τροποποιεί ή θα την ανατρέπει.Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και τομές στη λειτουργία της επιτήρησης της διακίνησης των φαρμάκων σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας (επανειλημμένα σας έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας) λαμβανομένης υπόψιν και αξιοποίησης της λίστας των ελλειπτικών φαρμάκων την οποία καταρτίζουν και αποστέλλουν στον Οργανισμό οι καθόλα αρμόδιοι για τις ελλείψεις, φαρμακοποιοί της κοινότητας», καταλήγει η επιστολή του  κ. Απόστολου Βαλτά.

Στο www.healthweb.gr πρώτοι και μοναδικοί  έχουμε γράψει ότι ο ΕΟΦ έχει φτιάξει εφαρμογές, για την απλοποίηση και διευκόλυνση των διαδικασιών, τις οποίες έχει πληρώσει ακριβά και δεν τις χρησιμοποιεί. Κάποιες εξ’αυτών είναι:

  1. Η εφαρμογή για τις ελλείψεις των φαρμάκων
  2. Η εφαρμογή για την κίτρινη κάρτα που θα μπορούσαν εύκολα και απλά όλοι οι ασθενείς να δηλώνουν τις  ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων από το κινητό τους.
  3. Το πληροφοριακό σύστημα ( Βάση ) για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Εφαρμογή η οποία μόνο σύγχιση και προβλήματα προκαλεί στην αγορά και τα νοσοκομεία και την οποία δεν αναγνωρίζει ούτε ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ.

 

  • Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλες εφαρμογές αλλά ας περιμένουμε να λειτουργήσουν οι παραπάνω και στην συνέχεια θα τις αποκαλύψουμε.

 

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άφαντο το Αpplication του ΕΟΦ για την υποβολή ανεπιθύμητων ενεργειών. Της Νικολέτας Ντάμπου 

Ελάχιστες οι αναφορές Ανεπιθύμητων Παρενεργειών των Φαρμάκων.Ποιος ευθύνεται;

Ελάχιστες οι αναφορές Ανεπιθύμητων Παρενεργειών των Φαρμάκων.Ποιος φταίει περισσότερο ;

Η κίτρινη κάρτα και οι κίτρινες υποσχέσεις του ΕΟΦ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.

Κρίσιμα ερωτήματα πριν ξεκινήσει η προμήθεια του υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF

Θέτουμε κρίσιμα ερώτημα πριν ξεκινήσει η προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης , ώστε να μην υπάρχει και νέα σπατάλη, ως συνήθως.

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας.