Editorial

Τα πανάκριβα applications του ΕΟΦ που δεν λειτούργησαν ποτέ 

Τα πανάκριβα applications του ΕΟΦ που δεν λειτούργησαν ποτέ 

Ο ΕΟΦ έχει δημιουργήσει εφαρμογές για την απλοποίηση και διευκόλυνση των διαδικασιών, τις οποίες έχει χρυσοπληρώσει και δεν τις χρησιμοποιεί, όπως έχουμε γράψει αποκλειστικά στο  www.healthweb.gr.

Το σοβαρό θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων λόγω παράλληλων εξαγωγών έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος  του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κύριος Απόστολος Βάλτας, προτείνοντας στον  ΕΟΦ να δημιουργήσει μία εφαρμογή στην οποία θα καταγράφονται τα φάρμακα που εξάγονται ώστε να το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς  . Τόσο  οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες σήμερα δεν  γνωρίζουν ότι ξαφνικά τα φάρμακα τους βρίσκονται σε ξένες χώρες όσο  και ο φαρμακοποιός  να είναι ενήμερος  και να γνωρίζει ποια φάρμακα οι φαρμακαποθήκες εξήγαγαν  στο εξωτερικό .


Με επιστολή του ο κ. Βαλτάς  προς τον Πρόεδρο Ε.Ο.Φ. κ. Δ. Φιλίππου  και τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Πλεύρη, αναφέρεται στο θέμα της απαγόρευσης εξαγωγής φαρμάκων και σημειώνει τα εξής.«Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρους απελευθέρωσης των εξαγωγών φαρμάκων, που αποδεδειγμένα είναι ελλειπτικά, εκδώσατε στις 2/2/2022 «Προσωρινή Απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης» για φαρμακευτικά προϊόντα που περιλαμβάνονται «μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά.Η απόφασή σας αυτή δεν αντικατοπτρίζει στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα των πραγματικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο καθημερινό έργο της εκτέλεσης συνταγών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται, αφού από τη λίστα των φαρμάκων τα οποία συμπεριλαμβάνει η απόφαση απουσιάζει η πλειοψηφία των σκευασμάτων του πίνακα, τον οποίο εγκαίρως είχαμε υποβάλει με αποδεδειγμένα ελλειπτικά φάρμακα.Η παρέμβασή σας θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι προσωρινό όπως αναγράφεται σε αυτήν, κάνοντας αναφορά σε «μη αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων» που ούτε ελέγχεται, ούτε τηρείται από τους εξαγωγείς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η άρση της απόφασης με νέα που θα την τροποποιεί ή θα την ανατρέπει.Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και τομές στη λειτουργία της επιτήρησης της διακίνησης των φαρμάκων σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας (επανειλημμένα σας έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας) λαμβανομένης υπόψιν και αξιοποίησης της λίστας των ελλειπτικών φαρμάκων την οποία καταρτίζουν και αποστέλλουν στον Οργανισμό οι καθόλα αρμόδιοι για τις ελλείψεις, φαρμακοποιοί της κοινότητας», καταλήγει η επιστολή του  κ. Απόστολου Βαλτά.

Στο www.healthweb.gr πρώτοι και μοναδικοί  έχουμε γράψει ότι ο ΕΟΦ έχει φτιάξει εφαρμογές, για την απλοποίηση και διευκόλυνση των διαδικασιών, τις οποίες έχει πληρώσει ακριβά και δεν τις χρησιμοποιεί. Κάποιες εξ’αυτών είναι:

  1. Η εφαρμογή για τις ελλείψεις των φαρμάκων
  2. Η εφαρμογή για την κίτρινη κάρτα που θα μπορούσαν εύκολα και απλά όλοι οι ασθενείς να δηλώνουν τις  ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων από το κινητό τους.
  3. Το πληροφοριακό σύστημα ( Βάση ) για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Εφαρμογή η οποία μόνο σύγχιση και προβλήματα προκαλεί στην αγορά και τα νοσοκομεία και την οποία δεν αναγνωρίζει ούτε ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ.

 

  • Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλες εφαρμογές αλλά ας περιμένουμε να λειτουργήσουν οι παραπάνω και στην συνέχεια θα τις αποκαλύψουμε.

 

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άφαντο το Αpplication του ΕΟΦ για την υποβολή ανεπιθύμητων ενεργειών. Της Νικολέτας Ντάμπου 

Ελάχιστες οι αναφορές Ανεπιθύμητων Παρενεργειών των Φαρμάκων.Ποιος ευθύνεται;

Ελάχιστες οι αναφορές Ανεπιθύμητων Παρενεργειών των Φαρμάκων.Ποιος φταίει περισσότερο ;

Η κίτρινη κάρτα και οι κίτρινες υποσχέσεις του ΕΟΦ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.

Λιτότητα και στην Υγεία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με την εγκύκλιο  κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο (2023 -2026) ζήτησε την αυστηρή συγκράτηση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πλεονάσματα που επανέρχονται από το 2023.

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αντικαθίστανται από real time ελέγχους ή  ηλεκτρονικών αρχείων

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τους real time ελέγχους ή ελέγχους ηλεκτρονικών αρχείων, όπως στοχεύουν να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα είπε η Θεανώ Καρποδίνη αλλά και ο Υπουργός Υγείας κατά την ομιλία τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανανέωση της θητείας της προσωρινής Διοικήτρια του Οργανισμού.