Editorial

«Αδειάζει» το Υπουργείο Υγείας την δωρεά της Βουλής των 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

«Αδειάζει» το Υπουργείο Υγείας την δωρεά της Βουλής των 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Το όραμα της Βουλής των Ελλήνων, φαίνεται ότι δεν βρήκε καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας . 

Πριν από λίγο καιρό, υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Υγείας, της εταιρείας ΚτΥπ και της εταιρείας ΕΚΤΕΡ για την κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, 50 κλινών, στο νοσοκομείο “Σωτηρία”. Η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, ύψους 8 εκατ. ευρώ διατίθεται από τον Ειδικό Λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων της Βουλής των Ελλήνων, στην εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ”. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση οι νέες κλίνες ΜΕΘ προγραμματίζεται να παραδοθούν σε πλήρη λειτουργία εντός 60 ημερών από την έναρξη των εργασιών και αναμένεται να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν σημαντικά, σε μόνιμη βάση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αν και η Βουλή προχώρησε στην σημαντική αυτή δωρεά, με γνώμονα τη ενίσχυση του ΕΣΥ, δυστυχώς ο σχεδιασμός της μονάδος από την εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές”, παραπέμπει σε απαρχαιωμένους σχεδιασμούς και κατασκευές ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Δεν είναι σύγχρονος σχεδιασμός, δεν είναι πρότυπη μονάδα, δεν έχει καμία καινοτομία και δυστυχώς δεν θα εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ. Η μονάδα δεν έχει σχεδιασθεί χρησιμοποιώντας τις αρχές του τεκμηριωμένου σχεδιασμού (evidence-based design) με διεθνείς πρακτικές και επιστημονική βιβλιογραφία αναφορικά με την ασφάλεια, την ευεξία και την φροντίδα των ασθενών, τις οικογένειες τους και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η μονάδα δεν έχει:

 1. Σωστή χωροταξική κατανομή και τον ελάχιστο απαιτούμενο χώρο για 50 κλίνες ΜΕΘ.
 2. Είναι ανoιχτή και χωρισμένη σε τμήματα των 11 κλινών συν 1 δωμάτιο μόνωσης, όταν σήμερα όλες οι μονάδες ΜΕΘ στην Ευρώπη αναπτύσουν μονόκλινα δωμάτια.
 3. Ο χώρος της κλίνης περιορίζεται στα 14,62 τμ (3,40mx4,30m) όταν η απαίτηση για ανάπτυξη μιας κλίνης ΜΕΘ με σύστημα ανάρτησης οροφής για την τοποθέτηση των υποστηρικών μηχανημάτων του ασθενή και την πρόσβαση στον ασθενή απαιτεί ελάχιστο πλάτος 4,80μ.
 4. Τα δωμάτια μόνωσης έχουν επιφάνεια 14,62 τμ αντί 25τμ (βασική αδυναμία σωστής φροντίδας).
 5. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη χώρων για τις οικογένειες και τους συγγενείς των ασθενών.
 6. Ο χώρος για την αποθήκευση και συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού είναι πολύ περιορισμένος 9,75τμ αντί 50τμ.
 7. Υπάρχουν 3 νιπτήρες ανά 11 κλίνες αντί 1 νιπτήρας ανά 2 κλίνες και μάλιστα σε απόσταση 24,4 μέτρα ο ένας από τον άλλο !!!
 8. Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς προσανατολισμό σε εξωτερικό χώρο με φυσικό φωτισμό .
 9. Δεν υπάρχει κανένα σύστημα hoist για υποβοήθηση του προσωπικού στην διαχείριση του ασθενή.
 10. Οι προδιαγραφές του ιατρικού εξοπλισμού δεν εξασφάλιζαν μηχανήματα σύχρονης τεχνολογίας, διασυνδεσιμότητας και διαλειτουργικότας, που υπόσχεται ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του.
 11. Ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου θα έχει επιπτώσεις στο τεχνολογικό επίπεδο του ιατρικού εξοπλισμού, όταν σήμερα το κόστος μιας κλίνης ΜΕΘ εκτιμάται σε 73.000 έως 85,000€ ανάλογα του τεχνολογικού επιπέδου και της σύνθεσης του εξοπλισμού.

Οι χώροι είναι ανεπαρκείς, και ακόμη δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές χώρων που καθορίζονται τόσο από την απόφαση του ΚΕΣΥ το 2016 αλλά και από τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές των Επιστημονικών Εταειών Εντατικής Θεραπείας.

Δεν αναφέρομαι στα Βρετανικά Πρότυπα (Health Building Note 04-02, Critical care units).

Το όραμα της Βουλής των Ελλήνων, φαίνεται ότι δεν βρήκε καμία ανταπόκριση τόσο στο Υπουργείο όσο και στην εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές”, η οποία και δεν σχεδίασε την μονάδα, με σκοπό την παροχή του καλύτερου δυνατόν περιβάλλοντος για ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και τους συγγενείς τους, επιτρέποντας στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό να επικεντρωθούν στον ασθενή. Η φροντίδα, η ασφάλεια, η λειτουργικότητα, η διαχείριση του εξοπλισμού, η καινοτομία και οι ιδέες για μελλοντική προστασία με επίκεντρο τον ασθενή δεν αποτελούσαν τις κύριες πτυχές του σχεδιασμού.
Καθώς η εξέλιξη στον ιατρικό τεχνολογικό τομέα εξελίσσεται και προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες, είναι επίσης σημαντικό να μελετηθεί ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει το περιβάλλον στους ασθενείς, τις οικογένειες και το προσωπικό – που βρίσκονται, επισκέπτονται και εργάζονται σε αυτόν τον χώρο. Οι ασθενείς στις ΜΕΘ βρίσκονται ήδη σε εξαιρετικά ευαίσθητη κατάσταση και αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις και τα μέλη της οικογένειας αντιμετωπίζουν μια κατάσταση γεμάτη με αισθήματα αβεβαιότητας. Σήμερα οι ΜΕΘ, έχουν υπερπληθυσμό, θόρυβο, υπερβολικό ή πολύ λίγο φως, τα οποία έχουν βρεθεί ότι αυξάνουν το άγχος σε ασθενείς, επισκέπτες και προσωπικό. Το περιβάλλον μιας ΜΕΘ είναι πολύπλοκο και πολλές φορές αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης ασθενειών που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (λοιμώξεις).
Από τον σχεδιασμό της μονάδας, διαφαίνεται τόσο η αδυναμία της εταιρείας “Κτιριακές Υποδομές” στην κατανόηση των σημερινών συνθηκών και απαιτήσεων μιας μονάδας ΜΕΘ, όσο και η άγνοια ή απαξίωση της διεθνούς βιβλιογραφίας και επιστημονικής πρακτικής στον σχεδιασμό μονάδων εντατικής θεραπείας.

Σήμερα, οι ΜΕΘ σχεδιάζονται έχοντας υπόψη το φως της ημέρας, το ήσυχο περιβάλλον, την ιδιωτικότητα των ασθενών, τον επαρκή χώρο, την οικογενειακή άνεση, την εργονομία, την συνδεσιμότητα και διαλειτουργικότα, την εφοδιαστική αλυσίδα και την ασφάλεια. Οι ΜΕΘ από την πλευρά σχεδιασμού επικεντρώνονται σε 2 τομείς:

Στην αρχιτεκτονική διάταξη του χώρου που υπαγορεύεται αποκλειστικά από την φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή, αναφορικά με την ευεξία και τον προσανατολισμό του ασθενούς και στην λειτουργικότητα, την ασφάλεια και την καινοτομία.

Και οι δύο αυτοί βασικοί τομείς απουσιάζουν από τη νέα αυτή μονάδα που παρουσιάζεται ως πρότυπη και σύγχρονη.

Είναι κρίμα, σήμερα, με τις δυνατότητες του διαδικτύου και της πληροφορικής, να μην εκμεταλευόμαστε την τεχνογνωσία άλλων Ευρωπαϊκών νοσοκομείων στον σχεδιαμό ΜΕΘ. Να μην εκσυγχρονίζουμε με ποιοτικά και όχι με επικοινωνιακά κριτήρια τις υποδομές μας και μάλιστα χωρίς την επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Μπορεί να αναφερθεί μεγάλος αριθμός βιβλιογραφίας αποκλειστικά για τον σχεδιασμό σύγχρονων μονάδων εντατικής θεραπείας, ο οποίος ή αγνοείται ή παρακάμπτεται από την εταιρεία που σχεδίασε την μονάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΠΥΥ : Έρχεται η κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.;

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ΙΦΕΤ θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

ΕΟΠΥΥ: Έρχονται νέοι χρυσοπληρωμένοι ειδικοί σύμβουλοι και γραμματείς

Της Νικολέτας Ντάμπου ΕΟΠΥΥ: Η δημιουργία αυτοτελούς τμήματος γραμματείας που υπάγεται στην Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθώς και τρεις θέσεις ειδικών συμβούλων, ορίστηκε στον Νόμο 4722/2020 «Κύρωση: α) της από 10.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, στήριξης της αγοράς εργασίας….»που ψηφίστηκε στις […]

Serialization φάρμακα: Ο Βασίλης Κικίλιας έχει μπλοκάρει τον οργανισμό διαχείρισης των φαρμάκων ( NMVO)

Της Νικολέτας Ντάμπου Serialization φάρμακα : Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες από το 2019 εφαρμόζουν το serialization για την ιχνηλάτηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων . Το serialization εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία καθώς είναι οι χώρες οι οποίες ζήτησαν και πήραν παράταση δυσκολεύοντας τις εξαγωγές των φαρμάκων που παράγουν. Να σημειώσουμε ότι το […]

Δημόσια Νοσοκομεία: Τι συμβαίνει με τα οικονομικά τους;

Της Νικολέτας Ντάμπου Δημόσια Νοσοκομεία:Κάθε μέρα ανακοινώνεται ότι η πιο βασική προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία και  η χρηματοδότηση της με ακόμα περισσότερα χρήματα. Και ενώ στα νοσοκομεία τα εξωτερικά ιατρεία για πολλούς μήνες  δεν λειτουργούσαν και δεν πραγματοποιείτο  χειρουργικές επεμβάσεις λόγω κορωνοιού και καραντίνας άρα έχουν πολύ λιγότερες δαπάνες, παρουσιάζεται η εικόνα με τα […]

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας

Της Νικολέτας Ντάμπου Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας, ενώ είναι μείζον θέμα το πώς θα ελεγχθεί η δαπάνη των  φαρμάκων αλλά και  το clawback ,κ.α, η ηγεσία κωλυσιεργεί και δεν λαμβάνει αποφάσεις.  Τι εννοούμε; Έχουμε και λέμε λοιπόν : Έκλεισε η συμφωνία  διαπραγμάτευσης για τις γ- σφαιρίνες από καιρό αλλά την διαδικασία με την οποία θα […]

Η επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκων τα έδωσε όλα 

Της Νικολέτας Ντάμπου Η επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκων τα έδωσε όλα . Έκλεισαν συμφωνίες για βιοομοειδή  προϊόντα ερυθροποιητίνης και μεμονωμένα καινοτόμα φάρμακα υψηλού κόστους ,τα οποία μάλλον στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κληθούν να επαναδιαπραγματευθούν μαζί με τα υπόλοιπα φάρμακα της κατηγορίας που ανήκουν, όπως τα φάρμακα για το μελάνωμα . Οι διαδικασίες της επιτροπής καταγράφονται άριστες και […]

Ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει το clawback σε παρόχους που δεν πρέπει!

Της Νικολέτας Ντάμπου Ο ΕΟΠΥΥ με την τροποποίηση της με αριθ. πρωτ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 89005/23-12-2019 υπουργικής απόφασης, «Επιτρεπόμενα όρια δαπανών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έτους 2019, για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους και για την παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς/προμηθευτές» (Β’ 4870), συνεχίζει την λανθασμένη […]

Αποκλειστικό για Επιτροπή Διαπραγμάτευσης : Κλείνει η διαπραγμάτευση για την δραστική adalimumab ως το τέλος της εβδομάδας

Της Νικολέτας Ντάμπου Την Παρασκευή 12-6-2020 πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων στην επιτροπή διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα  με δραστική ουσία adalimumab (αδαλιμουμάμπη) το πρωτότυπο και τα Βιο-ομοειδή (Biosimilars) που εντάχθηκαν πρόσφατα στη λίστα φαρμάκων καθώς και άλλων εταιριών με πρωτότυπα φάρμακα , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.healthweb.gr Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας ,αναμένεται άμεσα ενδεχομένως […]

Πυρετώδεις διαδικασίες στην επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκων για παλιές εκκρεμότητες

Της Νικολέτας Ντάμπου Σε ‘’πυρετό’’ εργασιών βρίσκεται η επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκων, αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα, όπως σας είχαμε γράψει στο healthweb – Διαβάστε εδώ : Σκάνδαλο η σειρά ένταξης φαρμάκων στην θετική λίστα;  αλλά και εδώ : Στις επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης πρέπει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι… ,των φαρμάκων που είχε στείλει  η προηγούμενη […]