Greek English French German Italian
Pin It

Γράφει για το www.healthweb.gr ο κ. Εμμανουήλ Πατεράκης-Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Μέλος ΔΣ ΙΣ Ηρακλείου .

Το ελληνικό κράτος, μέσω γρήγορων και σωστών αποφάσεων, διαχειρίστηκε αρχικά την πανδημία του κορωνοϊού (SARS-COVID-19) με μεγάλη επιτυχία, με ένα τρόπο που κέρδισε την διεθνή αναγνώριση. Σε μια περίοδο χωρίς πολλές γνώσεις για τον κορωνοϊό, χωρίς τεχνικά μέσα όπως τεστ, χωρίς επαρκή κρεβάτια εντατικής θεραπείας, με ελλείψεις μέτρων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, κατάφερε να έχει λιγότερα κρούσματα και πολύ λιγότερους θανάτους συγκριτικά με άλλες χώρες.

Μια επιτυχία πολυπαραγοντική που ακόμα δεν έχει αναλυθεί επίσημα. Μια επιτυχία που όλοι περιμέναμε να εξαργυρωθεί στον τουρισμό με εξίσου σωστά μέτρα, ώστε ν’ ανακάμψει η οικονομία και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

paterakis Εμμανουήλ Πατεράκης

Η χώρα μας είχε δύο βασικές επιλογές μετά το εγχώριο πρώτο κύμα της επιδημίας. Είτε να κρατήσει κλειστά τα σύνορα της, όπως λόγου χάρη η Ταϊβάν, και να κυκλοφορεί ο κόσμος ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, αφού τα κρούσματα είχαν σχεδόν μηδενιστεί, είτε ν’ ανοίξει τα σύνορα και μάλιστα για τουρισμό από χώρες με πολύ υψηλότερα ποσοστά διασποράς, βαρύτητας νόσου, θνησιμότητας. Η πρώτη επιλογή ήταν και η ιδανική για μια χώρα που δεν έχει την δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσει ένα πιο ισχυρό δεύτερο κύμα σε μια πιο μεγάλη έκταση, με δεδομένο ότι η διασπορά δεν θα αφορούσε μόνον την ηπειρωτική χώρα αλλά και τα νησιά, με την ελλιπή υποδομή που διαθέτουν, ένα κέντρο υγεία ή ακόμα και μόνο ένα περιφερειακό ιατρείο, αλλά θα χάσει ένα 25% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στον τουρισμό! Έτσι έχουμε τη δεύτερη επιλογή, που είναι το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό, με στόχο το 30% αυτού! Κάτι που με τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα, δύσκολα θα αγγίξει το 10%, αν δεν έχουμε κλείσει το σύνορα στο μεταξύ! Ξεκίνησαν σταδιακά το άνοιγμα των συνόρων για να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και να προσαρμόσουν τα μέτρα στην πορεία! Εν μέρη σωστό, δεδομένου ότι καμία χώρα δεν ήξερε τι να κάνει, και οι πιέσεις είναι πολλές και από πολλούς! Οι πιέσεις όμως αυτές οδηγούν και σε λάθος επιλογές... 

coronoios ellada test

Ας το πάρουμε από την αρχή: Τουρισμός με last minute και αβεβαιότητα δεν υπάρχει! Ή ανοίγεις τα σύνορα σου ή όχι! Διαφορετικά αποτρέπεις τον κόσμο να επισκεφτεί την χώρα σου για τον λόγο ότι δεν γνωρίζει ούτε τι τον περιμένει, ούτε πόσο θα κοστίσει! Αν δεν έχεις κεντρικό σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες και να ξέρεις ότι θα τον εφαρμόσεις ότι και να γίνει, δεν έχεις ελπίδες να κρατηθεί σταθερή η ροή του τουρισμού, πόσο ακόμα ν' αυξυθεί! Μάλλον πτωτική τάση θα έχεις...

Τεστ στ' αεροδρόμια κάνουμε σε ένα 15% και ήδη έχουν ανατραπεί, από την πρώτη εβδομάδα, τα στατιστικά που έλεγαν ότι θα έρθει ένας φορέας στους 10 χιλιάδες! Μα πως όταν σε πολλές χώρες τα ποσοστά διασποράς βρισκόταν πάνω από το 10% του πληθυσμού;

Αμέσως ξέρεις ότι το ποσοστό εισερχομένων φορέων θα είναι υψηλότερο! Δεν θέλεις ούτε πολλές πράξεις, ούτε πολλές σκέψεις!

Όταν χτύπησε κόκκινο ο αριθμός των θετικών τεστ στον Προμαχώνα, ζητήσαμε να έχουν από πριν τα τεστ! Αυτό κρύβει άλλους κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείς να βασιστείς σε ένα θετικό ή αρνητικό τεστ. Ούτε καν σε ένα συμπτωματικό ασθενή που νοσηλεύεται δεν μπορείς να βασιστείς σε τεστ, θα βασιστείς σε ένα τεστ σε ασυμπτωματικό όταν αυτά έχουν υψηλή αξιοπιστία το τελευταίο 48ωρο πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων;

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι σπαταλάμε τεστ στις πύλες εισόδου και σε λίγο δεν θα μπορούμε να κάνουμε στα νοσοκομεία! Ήδη τ' αποτελέσματα αργούν να βγουν σε κάθε τεστ. Δεν γίνεται να μην έχεις αποτέλεσμα τεστ σε λίγες ώρες, το μέγιστο 24 ώρες!

Έφτιαξαν μια φόρμα PLF και ένα κωδικό QR όπως όλες σχεδόν οι χώρες από τον Ιανουάριο κι έπειτα. Το οποίο PLF δεν έχει ερωτήσεις σχετικά με την περιοχή προέλευσης, ούτε ενημερώνεται για περιοχές κάθε χώρας (η Ιταλία λχ έχει πρόβλημα στο βορρά αλλά όχι στο νότο), δεν έχει ερωτήσεις για το επάγγελμα του επισκέπτη (Ιατροί, οδηγοί ΜΜΜ πχ θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου), δεν έχει ερωτήσεις αν χρησιμοποιούν ΜΜΜ, και πολλά άλλα που υπολογίζεις τον κίνδυνο ενός επισκέπτη να είναι φορέας του ιού. Το QR σε τι ακριβώς χρησιμεύει όταν δεν το χρησιμοποιείς καθ' όλη την διάρκεια του ταξιδιού σου;

Στην Κίνα που το εφάρμοσαν τον Ιανουάριο είχε διαφορετικό χρώμα ανάλογα την περιοχή προέλευσης και ανάλογα δεν είχες πρόσβαση σε μουσεία ή ΜΜΜ πχ. Στην Ελλάδα σε τι ακριβώς εξυπηρετεί; Ούτε καν για να περάσεις τα στοιχεία του ασθενή που κάνει τεστ δεν έχει χρησιμότητα και τα περνάνε χειρόγραφα! Πέρα ότι κάποιος μπορεί να περάσει λάθος στοιχεία και να τα αποδεχτεί το σύστημα, όπως και η εφαρμογή της ΗΔΗΚΑ που καταχωρούμε τους ασθενείς που παραπέμπουμε για τεστ! Διότι η σημασία των PLF και QR είναι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, της ουράς αναμονής σε αεροδρόμια ή αλλού, ο περιορισμός των άσκοπων κινήσεων κάθε επισκέπτη. Διαφορετικά είναι εντελώς άχρηστο!.

Για να φτάσουμε στον προορισμό του επισκέπτη που κινείται χωρίς κανένα περιορισμό, που δεν ακολουθεί τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης; Μα για διακοπές ήρθαν! Αν φοβόντουσαν τον κορωνοϊό θα έμεναν σπίτι τους! Πως να ελέγξεις όλους αυτούς που έρχονται και αλλάζουν ΜΜΜ για να φτάσουν στον προορισμό τους ή απλά οργώνουν τη χώρα; Δεν χρειάζεσαι πολλούς φορείς για διασπορά, ένας και μόνο αρκεί!Superspreaders τους ονόμασαν. Είναι αυτοί που κυκλοφορούν ανεξέλεγχτα και σε λίγες ώρες ή μέρες έχουν διασπείρει τον ιό σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες άτομα.

koronoios ellada bouli

Και φτάνουμε στην στιγμή που ένας τουρίστας θ' αρρωστήσει. Που όταν ακούσει ότι πρέπει να πληρώσει, θα πάρει ότι βρει και θα επιστρέψει στη χώρα του! Διότι το κράτος αντί ν' αναλάβει τα τεστ στους ύποπτους ασθενείς, προτίμησε να τα σπαταλάει στα σύνορα! Που από την πρώτη κιόλας εβδομάδα είχαμε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά!

Δεν γίνεται το κράτος να μην προστατεύει τόσο τον επισκέπτη όσο και τον εργαζόμενο και τον κάθε πολίτη. Αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είμαστε όλοι εκτεθειμένοι από λάθος χειρισμούς! Αυτά τα λάθη θα τα πληρώσουμε όχι μόνον φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές που θα χρειαστεί να πουλήσουμε κάτω του κόστους για να έχουμε τουρισμό!

Όχι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για τον τουρισμό. Και τα αποτελέσματα ξεκινάμε να τα νιώθουμε γύρω μας. Χωρίς μεθοδολογία διαχείρισης τουρισμού η διασπορά στην κοινότητα είναι αναπόφευκτη.  Ως ομάδα FLATOD-19 θεωρήσαμε δεδομένο ότι όλοι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα είναι θετικοί φορείς. Πάνω σ' αυτό χτίσαμε τη μεθοδολογία μας για να έχουμε ελάχιστη διασπορά τόσο μεταξύ των τουριστών όσο και στην κοινότητα. Διότι το επόμενο στάδιο της διασποράς είναι η εξαγωγή φορέων κορωνοϊού σε άλλες χώρες!

Όσο κι αν έχουμε κατηγορηθεί ότι δεν ξέρουμε, ότι κινδυνολογούμε, δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε στις προβλέψεις και τους κινδύνους! Από το Μάιο είχαμε ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις με πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη και άλλους εμπλεκόμενους φορείς για το πρότζεκτ μας. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν όλοι, ή δεν ήθελαν ν' ακούσουν! Τα αποτελέσματα ήδη ξεκινάμε να τα βλέπουμε. Διότι όλα συμβαίνουν τα είχε προβλέψει από τον Απρίλιο που φτιάξαμε τη μεθοδολογία μας, όπως έχουμε συμπεριλάβει τη διαχείριση του τουρισμού για τα επόμενα τρία χρόνια το λιγότερο, όπως έχουμε συμπεριλάβει που να πατήσει η χώρα μας για να εξαργυρώσει την επιτυχία που είχε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και να δημιουργήσει ένα νέο brand name στον τουρισμό, θα στηριζεται στην Ελλάδα αποκλειστικά, και ξεφεύγει από το ήλιος,θάλασσα και mousaka!

Σε υποθέσεις, ελπίδες και ευχάριστα σενάρια, τα οποία έχουν ήδη ανατραπεί βεβαίως, δεν μπορούμε να βασιστούμε. Βασιζόμαστε στο χειρότερο σενάριο και αυτό είναι που προσπαθούμε να διορθώσουμε και βελτιώσουμε, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία. Διότι αν αποτύχουμε στον τουρισμό φέτος, που προς τα εκεί οδεύουμε, οι συνέπειες θα είναι μπροστά μας και για τα επόμενα χρόνια...

Pin It

Cook name small