Greek English French German Italian
Pin It

 Γράφει για το Healthweb.gr ο κ. Αθανάσιος Κουτσούκης Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας

Ο πιο προσιτός όσο και προσβάσιμος από τους ασθενείς χώρος υγείας είναι χωρίς καμιά αμφιβολία το φαρμακείο. Το φαρμακείο βρίσκεται παντού, σε κάθε γειτονιά των μεγαλουπόλεων, σε κάθε μικρό χωριό της ελληνικής επαρχίας. Έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια ο φαρμακοποιός να πλησιάσει τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους, σε τέτοιο βαθμό, που αυτοί είναι διαθέσιμοι να του εμπιστευτούν ακόμη και τα πλέον σοβαρά τους προβλήματα και να ζητήσουν την ειλικρινή του γνώμη.

 Αν μέσα στο φαρμακείο υπάρχει ζυγαριά, όλοι κάποια στιγμή θα ζυγιστούν, αν υπάρχει πιεσόμετρο, θα μετρήσουν την αρτηριακή τους πίεση. Αν τους δοθεί η ευκαιρία, θα μετρήσουν το σάκχαρο του αίματός τους, ακόμη κι όσοι δεν είναι διαβητικοί. Στη γειτονική Ιταλία τα φαρμακεία μπορούν να μετρήσουν την ενδοφθάλμια πίεση, το χρόνο επιστροφής του αίματος από τις φλέβες των ποδιών, καθώς και να πραγματοποιήσουν καρδιογράφημα. 

Όταν μέσα στο φαρμακείο, είτε μετά από τη διενέργεια μιας απλής εξέτασης, είτε μετά από συζήτηση, δημιουργηθεί η υποψία στον υπεύθυνο φαρμακοποιό ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να ελλοχεύει κίνδυνος για την υγεία του ασθενούς, τότε είναι βέβαιο ότι ο φαρμακοποιός θα κατευθύνει σωστά τον ασθενή στον αρμόδιο ιατρό για περαιτέρω εξετάσεις. Τα φαρμακεία σε καμιά περίπτωση, επομένως, δεν πρόκειται να δράσουν κατά οποιονδήποτε τρόπο ενάντια στο γιατρό ή στο διαγνωστικό κέντρο. Το αντίθετο μάλιστα. Προτρέπουν τους ασθενείς να επισκεφτούν το γιατρό και ιδιαίτερα όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν τους είναι ιδιαίτερα εύκολο κάτι τέτοιο. Αυτοί οι ασθενείς, οι αδιάγνωστοι συχνά ακόμη και για σοβαρότατες ασθένειες, θα περάσουν για κάποιο άλλο λόγο από το φαρμακείο και μπορεί το φαρμακείο να εντοπίσει αρχικά το όποιο πρόβλημα. 

farmakeio

Είναι, φυσικά, γνωστό ότι τα φαρμακεία μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπεία με ενέσεις που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, αλλά αυτό είναι σήμερα παράνομο. Μπορούν, σαφέστατα, να περιποιηθούν απλά τραύματα και να παρέχουν Πρώτες Βοήθειες, ειδικά αν απέχει από την περιοχή κάποιο ιατρείο, αλλά κι αυτό δεν αναγνωρίζεται και μπορεί να ζητηθούν ακόμη και ευθύνες από τον φαρμακοποιό.  

Η υπηρεσία που προσφέρουν τα φαρμακεία στο Σύστημα Υγείας της Χώρας δεν μπορεί παρά να κρίνεται απ’ όλους τους φορείς ως ιδιάζουσας σημασίας. Κοιτώντας το μέλλον, μπορούμε αυτήν την υπηρεσία των φαρμακείων, που προέκυψε λόγω των συνθηκών, να την επεκτείνουμε, αναβαθμίσουμε και εκσυγχρονίσουμε, ώστε να ανταποκρίνεται, ακόμη καλύτερα, στις αυξημένες ανάγκες της εποχής. Για να συμβεί αυτό, τα δύο πολύ απλά βήματα που πρέπει να γίνουν, αφορούν στην εντατικοποίηση, με τη συμβολή και της Πολιτείας, της επιμόρφωσης των φαρμακοποιών και των βοηθών τους και στην αναγνώριση, νομιμοποίηση και αποζημίωση των υπηρεσιών αυτών. 

 Στη συνέχεια το Κράτος θα αποκτήσει έναν ιδιαίτερα χρήσιμο σύμμαχο στην παροχή της καλύτερης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τον πλέον επίσημο τρόπο. 

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι, να συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι πόσο σημαντικό εργαλείο διαθέτουν και πόσο ακόμη πιο σημαντικό μπορεί να γίνει το εργαλείο αυτό και να συμβάλει, με την εξαιρετική διασπορά του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας, με την διαρκή παρουσία του και με το πλήρως καταρτισμένο προσωπικό του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυτό, φυσικά, οφείλουμε να το κατανοήσουμε πλήρως και όλοι εμείς οι φαρμακοποιοί και να αντιληφθούμε το ρόλο μας πλέον όχι σαν έμπορες που προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερες πωλήσεις αλλά ως επιστήμονες που στοχεύουμε στην βελτίωση της υγείας των συμπολιτών μας. Τα κέρδη θα έρθουν με διαφορετικό τρόπο και θα μας αξίζουν περισσότερο έτσι.

Pin It

Cook name