Greek English French German Italian
Pin It

Γράφει για το Healthweb.gr ο κ. Αργύρης Ι. Αργυρόπουλος-Φαρμακοποιός-Γραμματέας Δ.Σ. Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

 Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία μια ευρύτατη συνεργασία στον κλάδο των φαρμακοποιών, ένας σοβαρός και εμπνευσμένος σχεδιασμός με στόχο τη διαμόρφωση του φαρμακείου όπως θα είναι αύριο, ή καλύτερα όπως θέλουμε να γίνει αύριο. Ακόμα πιο ωφέλιμο φυσικά θα ήταν να ξεκινήσει μια σοβαρή κουβέντα στην ευρύτερη ηγεσία του κλάδου για το πως πρέπει να εξελιχθεί άμεσα το φαρμακείο προκειμένου αύριο, όχι μόνο να συνεχίσει να υφίσταται, αλλά και να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που να καθίσταται ικανό να επιβιώσει τουλάχιστον για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Σήμερα που τρεις στις δέκα διαφημίσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορούν σε προϊόντα ΜΥΣΥΦΑ, OTC και καλλυντικά φαρμακείου, κάτι τόσο σημαντικό, κάτι που δυστυχώς δεν ακούμε σε καμία συζήτηση, είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε πως αυτό αποτελεί την αρχή μιας νέας πραγματικότητας. Τα προϊόντα φαρμακείου έχουν αναδειχθεί σε είδη υψηλής ζήτησης, ανήκουν σε ένα κλάδο που κατάφερε να επιβιώσει της κρίσης και σίγουρα κινδυνεύουν να περάσουν σε άλλα κανάλια διανομής εάν τα φαρμακεία επιδείξουν ανικανότητα να διαχειριστούν την συγκράτησή τους. Κακά τα ψέματα, κανείς δε θα επιδιώξει να οδηγήσει αυτά τα προϊόντα εκτός φαρμακείου εάν δε διακινδυνεύσει η κερδοφορία του ή εάν δεν λάβει μια περισσότερο προσοδοφόρο πρόταση. Αυτό σημαίνει βεβαίως πως τον κυρίαρχο ρόλο για την παραμονή στα φαρμακεία μας αυτών των προϊόντων, που δικαιωματικά μας ανήκουν, έχουμε εμείς οι ίδιοι.

farmakeio

Σήμερα έχει κοπάσει μέσα στις καρδιές των φαρμακοποιών το συναίσθημα του φόβου για τη φοβερή θεσμική απώλεια του ιδιοκτησιακού, ενώ στην πραγματικότητα η θεσμική αλλαγή που ήρθε, λόγω τεχνικών δυσκολιών εφαρμογής, απλά κρατά σε κατάσταση αναμονής την επικείμενη ζημία. Ο κίνδυνος παραμένει, πολλοί το έχουν ξεχάσει, όχι όμως κι εκείνοι που επιβουλεύονται το φαρμακείο. Εκείνοι απλά αναμένουν την πρώτη ευκαιρία, το πρώτο ίσως λάθος, που θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να επανέλθουν ζητώντας να τους δοθεί το κλειδί. Ο κίνδυνος στην ουσία παραμένει απαράλλαχτος. Απλώς δε συζητείται πουθενά. Η κρίση παρήλθε μαζί με τη δικαιολογία των «μνημονιακών υποχρεώσεων» και είναι τώρα η ευκαιρία να διεκδικήσουμε να μας επιστραφούν τα ιερά και όσια του κλάδου πριν είναι πραγματικά αργά. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο.

Σήμερα που γενικότερα επικρατεί μια νωχελικότητα στον κλάδο καθώς δεν υπάρχει, τουλάχιστον ευδιάκριτα, κάποια ενεργή απειλή που να μας συσπειρώνει, οι φαρμακοποιοί επουλώνουμε τις πληγές που άφησε πίσω της η κρίση. Ταυτόχρονα κάποιοι προσπαθούν να ξεχωρίσουν εκμεταλλευόμενοι με σωστό ή λάθος τρόπο τις νέες τεχνολογίες και προσπαθούν να καινοτομήσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μια αγορά που μόνο οι φαρμακοποιοί έχουμε αντιληφθεί εντελώς λαθεμένα. Ήταν όμως απόλυτα αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς τις καταστροφικές εκπτωτικές πρακτικές που ακολουθούσαν πολλοί ακόμα και πριν την έλευση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πουθενά στην ηλεκτρονική αγορά δεν υπάρχει τέτοιος ακραιφνής κανιβαλισμός των τιμών όπως στα ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν κάποιοι φαρμακοποιοί. Είναι δε τόσο ελκυστική αυτή τους η δράση που μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν δραστηριοποιηθεί στο χώρο περισσότεροι από χίλιοι συνάδελφοι. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, στην καλύτερη περίπτωση απλώς τα έχει παρατήσει κρίνοντας πως ο στίβος αυτός τους θα τους επιφέρει μόνο ζημία, στη χειρότερη δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που καταστράφηκαν οικονομικά προσπαθώντας να ανταγωνιστούν στα ίσια τους υποτιθέμενους «ηγέτες» αυτής της αγοράς. Οι εταιρίες φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι΄ αυτή την κατάσταση, όμως εξίσου μεγάλη ευθύνη φέρουμε οι ίδιοι. Είναι ώρα όμως να δημιουργηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας αυτών των καταστημάτων που λαθεμένα επικράτησε να ονομάζονται «ηλεκτρονικά φαρμακεία». Κι εδώ η ευθύνη, αλλά και η πρωτοβουλία ανήκουν αποκλειστικά στην κεντρική διοίκηση του κλάδου.

Σήμερα η πραγματικά εποικοδομητική δουλειά λαμβάνει χώρα στους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους που επιθυμούν να βρίσκονται σε μεγάλη επαφή με τη βάση, που επενδύουν στην εκπαίδευση των μελών τους στο καλύτερο δυνατό επίπεδο με υψηλά ποιοτικά και γνωσιακά χαρακτηριστικά. Στους συλλόγους που φροντίζουν να δημιουργούν τα θεμέλια επάνω στα οποία θα δομηθεί το φαρμακείο αύριο. Στους συλλόγους που δημιουργούν και προσβλέπουν στην οικονομική τους ανάπτυξη ώστε να είναι σε θέση να μετατρέπουν τη συνδρομή των μελών τους σε αναπτυξιακές παροχές υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόσο μοναδικές που κανείς φαρμακοποιός δε θα μπορούσε μόνος να απολαμβάνει, τουλάχιστον όχι με τόσο χαμηλό οικονομικό κόστος. Ένας τέτοιος σύλλογος είναι αυτός της Θεσσαλονίκης και η υπερηφάνεια περισσεύει όταν κανείς βρίσκεται σε υψηλή διοικητική θέση σε αυτόν και συμμετέχει στην υλοποίηση των οραμάτων που εμπνέονται από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς μέλη του. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το αίσθημα ευθύνης των μελών της διοίκησης, έχουν υψώσει τον πήχη τόσο και αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και το απαραίτητο σθένος για την προσπάθεια να διατηρηθεί υψηλά το επίπεδο. Το καλύτερο όμως απ΄όλα είναι πως την ίδια υπερηφάνεια και το ίδιο αίσθημα ευθύνης έχουν και τα μέλη αυτού του συλλόγου, που με τη στάση τους περιβάλλουν με αγάπη και εμπιστοσύνη τη διοίκηση, συνεργάζονται μαζί της και καταθέτουν προτάσεις που αποδεικνύονται ευρηματικότατες και υλοποιούνται προς όφελος όλων, ενώ την ίδια στιγμή ενώνονται σε μια γροθιά όταν απειλούνται τα κοινά τους δίκαια.

pharmakeio ekso

Αύριο αυτά που πρέπει να γίνουν με σκοπό την επιβίωση και την ανάπτυξη του φαρμακείου είναι λίγο ή περισσότερο προδιαγεγραμμένα και δεν αφήνουν πολλές εναλλακτικές. Οι φαρμακοποιοί, τόσο σε τοπικό, αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο, επιβάλλεται να ασχοληθούμε με δύο απλά αλλά πολύ δύσκολα πράγματα:

  1. Να διεκδικήσουμε ένα περιβάλλον ομαλότητας. Σε νομικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο πρέπει να διασφαλίσουμε πως δε θα βρεθούμε για καιρό σε ανώμαλο δρόμο. Πρέπει να διεκδικήσουμε από την πολιτεία την εγγύηση για μια μακρόχρονη πορεία χωρίς αναπάντεχα σκαμπανεβάσματα.
  2. Ταυτόχρονα και σε άμεση σύνδεση με το παραπάνω επιβάλλεται να συνεργαστούμε με όλους εκείνους τους κρατικούς και φορείς ώστε να εγκαθιδρύσουμε μια μόνιμη, κοινή δράση μεταξύ πολιτείας και φαρμακοποιών που ως μοναδικό σκοπό θα έχει την επεξεργασία και το σχηματισμό ενός πολυετούς αναπτυξιακού πλάνου για τα φαρμακεία.

Η περιοδική ή αποσπασματική επέμβασή μας στο ένα ή το άλλο νομοσχέδιο με προσπάθειες να εισάγουμε μία ή δύο διατάξεις, καμμιά φορά και την τελευταία στιγμή, είναι πρακτική που πρέπει σύντομα να αποτελέσει παρελθόν.

Τα δεδομένα άλλαξαν και πρέπει να αντιληφθούμε με όρους σύγχρονους την ίδια μας την υπόσταση και να οργανώσουμε ξανά τον τρόπο δράσης μας, αλλά και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για την επίτευξη των στόχων μας.

Pin It

Cook name