31.6 C
Athens
28.9 C
Thessaloniki
Κυριακή 20 Ιουλίου 2025

Σουφλέ με ψητά λαχανικά, μανιτάρια και ξηρούς καρπούς… με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Σουφλέ ψητών λαχανικών με μανιτάρια και ξηρούς καρπούς: Μία συνταγή για φανατικούς χορτοφάγους και όχι μόνο… Χρόνος προετοιμασίας: 30΄ Χρόνος ψησίματος: 30΄ Υλικά για 4 μερίδες 1 φλιτζάνι βρώμη ¾ φλιτζανιού σπασμένα καρύδια 2 σκελίδες σκόρδο 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 2 καρότα 4 πατάτες 1 πράσο 2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους 2 ½ φλ. καθαρισμένα […]

Σουφλέ ψητών λαχανικών με μανιτάρια και ξηρούς καρπούς: Μία συνταγή για φανατικούς χορτοφάγους και όχι μόνο…

Χρόνος προετοιμασίας: 30΄

Χρόνος ψησίματος: 30΄

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 φλιτζάνι βρώμη
  • ¾ φλιτζανιού σπασμένα καρύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 4 πατάτες
  • 1 πράσο
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
  • 2 ½ φλ. καθαρισμένα μανιτάρια
  • 1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • ½ φλ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 2 μεγάλα φύλλα μαϊντανό
  • 3κ.σ. μαλακή μαργαρίνη
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι   
  • 1 βιολογικός κύβος λαχανικών
  • ¼ φλ. σάλτσα ντομάτας

 Εκτέλεση:

1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους180 °C.

2.Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος.

3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ψήνουμε για 5΄.

4. Προσθέτουμε τα λαχανικά στη κατσαρόλα και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για ακόμη 10΄.

5. Προσθέτουμε το πράσο, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια στη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1΄.

6. Ρίχνουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1΄ ανακατεύοντας διαρκώς.

7. Ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών στη σάλτσα ντομάτας μαζί με τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει πηχτό.

8.Προσθέτουμε το μαϊντανό αναμεμιγμένο με το φρέσκο μαύρο πιπέρι και βάζετε όλο το μίγμα σε ένα βαθύ ταψί.

9.Ρίχνουμε στο ταψί τη βρώμη και τα καρύδια και το ψήνουμε για 30΄.

Memo: Η μοναδική αυτή συνταγή παρουσιάζει τη μοναδική διατροφική συνύπαρξη των λαχανικών με τους ξηρούς καρπούςΚάποιος θα μπορούσε  να την αποκαλέσει επίσης ως ένα καβούρδισμα ξηρών καρπών με άποψη.

Ο συνδυασμός λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και βρώμης δημιουργούν μία συνταγή με υψηλό αντιοξειδωτικό σκορ που θα αποτελέσει πραγματική είναι απόλαυση για φανατικούς χορτοφάγους και όχι μόνο…

 Διατροφικό σχόλιο: Βιταμίνες C, Ε και Κ, λυκοπένιο, β-καροτένιο, πολυφαινόλες, ω-3 και ω-6 λιπαρά συμπληρώνουν το γευστικό συνδυασμό και θωρακίζουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Ο απόλυτος συνδυασμός γεύσης και αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC αποτελεί το διπλό διατροφικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μοναδικής συνταγής.

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το δίδυμο μανιτάρια – ξηροί καρποί προσφέρει πρωτεΐνες και ασβέστιο για καλοσχηματισμένο μυϊκό σύστημα και γερά οστά.

Η θρεπτική πληρότητα ενισχύεται επιπλέον με βιταμίνες της ομάδας Β, που τονώνουν την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Πλήρες γεύμα ORAC για τους απαιτητικούς θαυμαστές της αντιοξειδωτικής διατροφής!

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 4.898

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 124,9% . 

Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ