Της Νικολέτας Ντάμπου 

Το Brain drain ή εξαγωγή μυαλών νέων επιστημόνων στο εξωτερικό , θα συνεχιστεί παρόλες τις νέες προσλήψεις που ανακοινωθήκαν ότι θα γίνουν στην υγεία ( λοιπό επικουρικό προσωπικό , νοσηλευτές και γιατροί ), γιατί στην Ελλάδα ισχύει ότι εάν τρουπώσεις μετά γίνεσαι μόνιμος.

Στα νοσοκομεία και στους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι περισσότεροι γιατροί και το προσωπικό προσλαμβάνονται, με κοινωνικά κριτήρια ως επικουρικοί και μετά γίνονται μόνιμοι .

Για παράδειγμα , ένας νοσηλευτής στο ΕΣΥ λαμβάνει 800€ μισθό , ενώ εάν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ κατά την διάρκεια του προγράμματος παίρνει μέχρι 1600 €. Ο ‘’άνεργος’’ νοσηλευτής προσλαμβάνεται και για όσο χρόνο ισχύει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με επιδότηση λαμβάνει μέχρι 1600€, και με τις ενέργειες διαφόρων για συνεχείς παρατάσεις , τελικά φτάνει να μονιμοποιηθεί λαμβάνοντας μισθό 800 ευρώ .

Όλες οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν για την υγεία και την εκπαίδευση έχουν σαν βασική μοριοδότηση τα κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, ένας γιατρός που εργάζεται στο εξωτερικό, σε ένα κέντρο μεταμοσχεύσεων ή σ’ ένα ερευνητικό κέντρο ή ένας αριστούχος του Πανεπιστημίου, δεν μπορεί να προσληφθεί γιατί ένας άλλος γιατρός -καθηγητής ,που δεν έχει δουλέψει τόσο πολύ και τόσο σκληρά , θα παίρνει περισσότερα μόρια λόγω των κοινωνικών κριτηρίων, όπως ορίζονται στην υπουργική απόφαση με Αρ. Φύλλου 5066/2018, η οποία επισυνάπτεται εδώ

Δηλαδή , ο ασθενής θα πηγαίνει σ’ ένα γιατρό απόφοιτο της ιατρικής με βαθμό πτυχίου 6, και με λιγότερη επιστημονική κατάρτιση, επειδή, αυτός έχει περισσότερα χρόνια ανεργίας ή περισσότερα παιδιά ή οτιδήποτε άλλο μη επιστημονικό, και όχι σε έναν αριστούχο ή μαχόμενο γιατρό με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία .

Ποιος ασθενής, θα εμπιστευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας ή την δημόσια παιδεία όταν γνωρίζει ότι ο γιατρός ή ο καθηγητής, έχει προσληφθεί κυρίως με κοινωνικά κριτήρια και όχι αμιγώς επιστημονικά;

Αυτό θα είναι το δημόσιο σύστημα υγείας ή εκπαίδευσης, για τα επόμενα 40 χρόνια;

Τέλος , πως μπορεί να πιστεύει κανείς ότι το Brain drain θα σταματήσει , όταν οι νέοι επιστήμονες βλέπουν ότι το μόνο που ισχύει στην Ελλάδα είναι το ρουσφέτι, με άλλοθι τα κοινωνικά κριτήρια, και όχι την αμιγώς επιστημονική κατάρτιση;

Οι Έλληνες επιτυγχάνουν στο εξωτερικό, αναδεικνύονται και επιβραβεύονται, γιατί οι χώρες στις οποίες εργάζονται τους έχουν επιλέξει, ως τους καλύτερους επιστήμονες και τους προσφέρουν όλα τα μέσα για να κάνουν έρευνα.

Αλήθεια η ΠΟΕΔΗΝ είναι υπέρ της αξιοκρατίας ή των προσλήψεων όσων καταφέρουν να τρουπώσουν με όλα τα μέσα; Κάποτε πρέπει να πάρει και αυτή θέση.

Εμείς ,πιστεύουμε ότι,  και μετά από αυτές τις προσλήψεις το Brain drain θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο έντονο, γιατί όλοι οι νέοι και καλοί επιστήμονες , θα καταλάβουν ότι δεν έχουν μέλλον στην Ελλάδα.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here