Ανοιχτή κόντρα ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τους δικαστές , ξέσπασε μετά από ανάρτηση του πρώτου στο Facebook στην οποία έγραψε ονόματα δικαστικών λειτουργών τους οποίους αμφισβητεί για το αν κάνουν με διαφάνεια την δουλειά τους  και υπονοεί ότι καθυστερούν σκοπίμως διάφορες υποθέσεις όπως στην υπόθεση της Novartis.

Η Ένωση  δικαστών και εισαγγελέων,  απαντώντας κάνει λόγο για ολίσθημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη , να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών , επισημαίνοντας πως οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού συνιστούν θεσμική εκτροπή.

Πρόκειται για «ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών», τονίζει  η Ένωση σημειώνοντας ότι «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπ ουργού του, και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στη σχετική ανακοίνωση, επίσης ,  τονίζουν ότι ‘’Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.’’

Ενώ , υπογραμμίζουν ότι ‘’ Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από Δικαστές και Εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (πχ προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους. Την ίδια στιγμή που  ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, Υπουργός της Κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό. Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη «συνεχίζεται».’’

Επισημαίνουμε ότι ‘’το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου.’’ Λένε οι δικαστές .

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη

Ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης, απάντησε στους δικαστές ότι καθίστανται πλέον προβλέψιμοι, καθώς κάθε φορά που κάποιος θίγει κάτι στη λειτουργία της Δικαιοσύνης μιλούν για «θεσμική εκτροπή», και τους συνέστησε πριν βγάλουν την ανακοίνωση, καλό θα ήταν να έχουν ενημερωθεί πως από τις 31/12/18 έχει αποστείλει ως αν. Υπουργός Υγείας τέσσερις αναφορές προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για κάθε μία από τις υποθέσεις που αναφέρονται στην ανάρτηση, ζητώντας να υπάρξει αρμοδίως ο προβλεπόμενος έλεγχος, καθώς κατά την εκτίμησή του, οι υποθέσεις αυτές καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Και καταλήγοντας, προσθέτει: «Εγώ δε μίλησα για «πολιτικό χρόνο» όπως τεχνηέντως αναφέρει η ανακοίνωση σας, αλλά για υποθέσεις μείζονος δημοσίου συμφέροντος που πρέπει να ολοκληρωθούν και να τελεσιδικήσουν.
Μια που το έφερε η κουβέντα, πιστεύω πως αναγκαίο θα ήταν η «κλεψύδρα του δικαστικού χρόνου» να ρυθμιστεί (για τέτοιες υποθέσεις τουλάχιστον) να μετράει σε μήνες και όχι σε δεκαετίες όπως το παρελθόν (π.χ.  C4i, κλπ)».

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here