Υπόθεση Novartis: Η Υγεία δεν είναι πολιτικό ζήτημα αλλά Επιστημονικό

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Στην τροπολογία του Yπουργείου Υγείας για την ΕΚΑΠΥ , στον Νόμο- διαβάστε εδώ- του Yπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης και του Yπουργείου Oικονομικών με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην ελληνική Νομοθεσία της οδηγίας 2016/97/ΕΕ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 20 Ιανουαρίου 2016 σχετικά με την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» ,για άλλη μια φορά εκπλαγήκαμε με το ΙΦΕΤ διαβάζοντας , ότι είναι ένας φορέας ο οποίος δεν προμηθεύεται ιατροτεχνολογικά είδη , ούτε και φάρμακα!

Εμείς από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα , το ΙΦΕΤ αναλάμβανε να προμηθεύεται φάρμακα αποκλειστικά και να τα διαθέτει στα νοσοκομεία και σε ελλείψεις που υπήρχαν στην αγορά.

Μάλιστα για το 2017 ο τζίρος το Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) , ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη του έφτασαν σε ιλιγγιώδη ποσά αναλογικά. Το κράτος αναθέτει αποκλειστικά και μονοπωλιακά στο ΙΦΕΤ να εισάγει τα φάρμακα σε τιμές που τους δίνει ο ΕΟΦ.

Σε μία χώρα που διαθέτει 142 φαρμακαποθήκες, θα μπορούσε να κάνει διαγωνισμό η ΕΚΑΠΥ, για να προμηθεύεται τα φάρμακα που είναι αναγκαία για τους ασθενείς. Η ΕΚΑΠΥ ΔΕΝ κάνει διαγωνισμό, το ΙΦΕΤ εισάγει αποκλειστικά τα φάρμακα και αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here