Καναδοί πολιτικοί και οργανισμοί υγείας ανακοίνωσαν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 3,3 εκατ. Δολαρίων για έρευνα μεταμόσχευσης. Στόχος είναι να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των μοσχευμάτων και να αυξηθούν τα πρότυπα για την προώθηση της μακροχρόνιας μετεγχειρητικής επιβίωσης.

Σύμφωνα με τα Καναδικά Ινστιτούτα Έρευνας για την Υγεία, η μεταμόσχευση οργάνων και ιστών (μετασχηματιστικές θεραπείες) είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα υγείας μιας χώρας υψηλού εισοδήματος, βοηθώντας στην αποφυγή της ζωής των Kαναδών με οργάνωση, διαβήτη ή καρκίνο του αίματος.

Ωστόσο, η μεταμόσχευση δεν είναι απλή και υπάρχει 50% ποσοστό αποτυχίας μεταμόσχευσης. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις επιπλοκές από τα μεταμοσχευτικά φάρμακα. Μετά από μεταμόσχευση οργάνου, ο ασθενής πρέπει να λάβει φάρμακα ανοσοκατασταλτικά (κατά της απόρριψης). Αυτοί οι τύποι φαρμάκων βοηθούν στην πρόληψη του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς από την επίθεση (ή απόρριψη) του οργάνου δότη. Τέτοια φάρμακα πρέπει κανονικά να λαμβάνονται για τη διάρκεια ζωής του μεταμοσχευμένου οργάνου.

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι το σχετικά χαμηλό ποσοστό δωρεάς οργάνων και ιστών στον Καναδά. Αυτό σημαίνει μόνο το 33% των ασθενών σε λίστα αναμονής που λαμβάνουν μεταμόσχευση.

Για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, ο κ. Oliver, Κοινοβουλευτικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση θα χορηγηθεί για να βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών δωρητών και στην έρευνα σχετικά με την προστασία των ασθενών. Αυτή η ανακοίνωση για περαιτέρω χρηματοδότηση ύψους 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής για τη μεταφύτευση στο Καναδά.

Η χρηματοδότηση έχει παρασχεθεί από διάφορους οργανισμούς και φαρμακευτικούς οργανισμούς: το Canadian Institutes of Health Research, την Astellas Pharma Canada Inc., το Canadian Liver Foundation, την Cystic Fibrosis Canada, το Fonds de recherche du Québec-Santé και το Ίδρυμα νεφρών του Καναδά. Τα κεφάλαια θα χορηγηθούν στο καναδικό πρόγραμμα έρευνας για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση (CDTRP).

Το CDTRP είναι ένα εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην αύξηση της δωρεάς οργάνων και ιστών στον Καναδά. Περίπου 200 ερευνητές, σπουδαστές, συνεργάτες, συνεργάτες ασθενών και χρήστες της γνώσης εργάζονται για την οργάνωση σε τριάντα τοπικές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχολιάζοντας την επένδυση, ο John Oliver δήλωσε : «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ανακοινώνω σήμερα την ανανεωμένη επένδυση ύψους 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχίσω να υποστηρίζω το Καναδικό Πρόγραμμα Έρευνας για Δωρεά και Μεταμόσχευση».

Πρόσθεσε: «Αυτό το δίκτυο ταλαντούχων ερευνητών, συνεργατών και συνεργατών ασθενών εργάζεται για να σώσει τις ζωές χιλιάδων Καναδών και να εξασφαλίσει ότι οι ασθενείς με μεταμόσχευση λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται».

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here