Οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς οι κίνδυνοι που μπορεί να απειλήσουν την υγεία τη δική τoυς αλλά και του εμβρύου, είναι πολλοί και σοβαροί.

Οι έγκυοι πρέπει να τρέφονται σωστά, να ξεκουράζονται, να αποφεύγουν κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους και να αναφέρουν οτιδήποτε ασυνήθιστο τους συμβαίνει στο γιατρό τους.

Οι λοιμώξεις που μπορεί να βλάψουν το κύημα είναι:

Η ανεμοβλογιά

Η γρίπη (ινφλουέντζα)

Ο έρπης

Οι γονόκοκκοι

Η ερυθρά

Η ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα C

Ο κυτταρομεγαλοϊός

Η τοξοπλάσμωση

Η λιστερίωση

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση

Τα οξυτενή κονδυλώματα (ΗΡV)

Το μυκόπλασμα

Η παρωτίτιδα (μαγουλάδες)

Οι στρεπτόκοκκοι ομάδας Β

Η σύφιλη

Η φυματίωση

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν αποβολή, πρόωρο τοκετό, δυσμορφίες ή συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο. Οι πιθανότητες να προσβληθεί μια έγκυος από μια ασθένεια που θα απειλούσε το έμβρυο είναι λίγες, αλλά όχι αμελητέες.

Στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι στα 100 παιδιά που γεννιούνται, τα 98 είναι απολύτως υγιή. Ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται από τη σωστή ιατρική παρακολούθηση, αλλά και από τον προγεννητικό έλεγχο και τα εμβόλια που έχει κάνει η γυναίκα πριν από τη σύλληψη.

Η έλλειψη μιας πολύτιμης βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό

Εκτενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες με τη συμμετοχή 11.216 γυναικών καταδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της σωστής διατροφής για μια υγιή εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εστίασαν στον ρόλο της διατροφής στη Βιταμίνη Β12.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12 μέσω της διατροφής κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα πολύτιμο συστατικό που βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το γάλα και τα αυγά. Οι έγκυες που καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες ζωικών προϊόντων είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν έλλειψη της βιταμίνης αναφέρει ο Tormod Rogne, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα. Δεδομένου ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει τη βιταμίνη Β12 (όπως συμβαίνει με τη βιταμίνη D), πρέπει να την λαμβάνουμε μέσω των τροφών που καταναλώνουμε.

Σε χώρες όπου η κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι αυξημένη, όπως οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, η έλλειψη Β12 είναι εξαιρετικά σπάνια στις εγκύους. Αντιθέτως, σε χώρες όπου η χορτοφαγία (και ιδίως η αυστηρή χορτοφαγία) είναι διαδεδομένη, όπως στην Ινδία, το ποσοστό των εγκύων με διαπιστωμένη έλλειψη μπορεί να φτάνει ακόμη και το 65%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν, «τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στον οργανισμό της εγκύου δεν επηρέασαν το βάρος του μωρού κατά τη γέννηση, όμως η έλλειψη της βιταμίνης συσχετίστηκε με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού» αναφέρει ο Rogne.

 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here