Η φαρμακοβιομηχανία επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στους ασθενείς καθώς εξετάζει την ανάπτυξη φαρμάκων. Τόσο οι καινοτόμες μορφές δοσολογίας, όπως τα προϊόντα συνδυασμού εμφυτεύσιμων φαρμάκων-συσκευών, όσο και οι νέες μέθοδοι παρασκευής, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, δημιουργούν ευκαιρίες για την επίλυση των προκλήσεων απόδοσης φαρμάκων.

Φαρμακευτικά εμφυτεύματα

Τα ενδιαφέροντα τόσο από τις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και από τις εταιρείες ιατρικών συσκευών για την ανάπτυξη προϊόντων συνδυασμού φαρμάκων-συσκευών, όπως εμφυτεύματα με φάρμακο αυξάνονται. Οι κατασκευαστές συσκευών σε αυτόν τον χώρο συνήθως επιδιώκουν να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα του φαρμάκου σε μια συσκευή, όπως ένα στεροειδές-έκπλυσης βηματοδότη μολύβδου ή καθετήρα αντιμικροβιακής-έκπλυσης, σημειώνει ο Jim Arps, διευθυντής της Pharma Services σε ProMed Pharma.  Οι κατασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων, από την άλλη πλευρά, αναζητούν τυπικά ένα σχήμα χορήγησης φαρμάκων, ιδιαίτερα για ελεγχόμενη απελευθέρωση. «Η ομορφιά αυτών των συστημάτων είναι η ικανότητά τους για μακροπρόθεσμη και σταθερή απελευθέρωση», λέει ο Arps.

Τα εμφυτεύματα με φορτία φαρμάκων μπορούν να βελτιώσουν τη συμμόρφωση του ασθενούς μειώνοντας τη δοσολογία και τις παρενέργειες. «Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ελαχιστοποιούνται επειδή το φάρμακο χορηγείται στον τόπο δράσης και δεν χρειάζεται να ταξιδέψει μέσα από τα πολλά φυσικά εμπόδια που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα (π.χ. στομάχι και άλλα όργανα) και η δοσολογία μπορεί να μειωθεί επειδή τα εμφυτεύματα παράγουν (π.χ. εβδομάδες ή μήνες) σε αντίθεση με τις ώρες για τις μορφές δοσολογίας από του στόματος », λέει ο Tony Listro, αντιπρόεδρος της Τεχνικής Ανάπτυξης στην Foster Delivery Science.

Μία από τις εμπορικές χρήσεις για εμφυτεύματα φορτισμένα με φάρμακα είναι η οφθαλμική χορήγηση του φαρμάκου. Οι οφθαλμικές ενδείξεις είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με μορφές δοσολογίας από του στόματος και το ίδιο το μάτι έχει πολλά εμπόδια για την προστασία του από την τοπική θεραπεία, σημειώνει ο Listro.

Μερικά από τα πρώτα εμπορικά εμφυτεύματα με φορτία φαρμάκου ήταν προϊόντα αντισύλληψης που είναι εμφυτεύματα σχήματος ράβδου μεγέθους matchstick εγχυμένα υποδόρια στον βραχίονα, όπου απελευθερώνουν το φάρμακο για πολλά χρόνια και στη συνέχεια αφαιρούνται χειρουργικά. Για χρόνια, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν βιοδιασπώμενα εμφυτεύματα που θα εξαλείψουν την ανάγκη για χειρουργική απομάκρυνση.

Πρόσφατα, η Hera Health Solutions, που ξεκινάει από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γεωργίας, αναπτύσσει ιδιόκτητα, βιοδιασπώμενα εμφυτεύματα για παράδοση φαρμάκων με παρατεταμένη αποδέσμευση χρησιμοποιώντας υπάρχοντα γενόσημα φάρμακα σε συνδυασμό με δομικά υλικά εγκεκριμένα από την FDA, σημειώνει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Idicula Mathew.

Όλα τα δυνητικά προϊόντα της εταιρείας χρησιμοποιούν βιολογικά απορροφήσιμα έκδοχα και αποσκοπούν στην εξάλειψη της ανάγκης για διαδικασία απομάκρυνσης εμφυτεύματος και το βιοαποικοδομήσιμο αντισυλληπτικό βραχίονα της εταιρείας, Eucontra, ολοκληρώνει επί του παρόντος  δοκιμές in-vitro. Η ιδιόκτητη διαδικασία παρασκευής της εταιρείας δημιουργεί μια πολυστρωματική μήτρα φαρμάκου-έκδοχο που διαβρώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και διατηρεί το σχήμα, τη δύναμη και την ευελιξία της, σημειώνει ο Mathew.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here